Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Όχι Γιάννη …δεν πειράζει που ήσουν μεγάλη φίρμα.

Του Βασίλη Αθανασιάδη
Την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, στο Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά συγγενείς και φίλοι, αποχαιρέτησαν με πόνο ψυχής τον γνωστό καλλιτέχνη Γιάννη Αποστολίδη - Φλωρινιώτη (1947 - 2023) και νοερά χιλιάδες φίλοι και θαυμαστές του από όλο τον κόσμο.

Ορφανός από πατέρα σε πολύ μικρή ηλικία ρίχτηκε στον αγώνα της ζωής - επιβίωσης, βοηθώντας με κάθε τρόπο την χήρα μητέρα του, όλη τη δεκαετία 50 - 60. Στην εφηβική του ηλικία άρχισε να ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι (λαϊκό και Ποντιακό).


Με τον χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνείας των τραγουδιών του, πολλά από τα οποία έγραψε ο ίδιος τους στίχους, με το εκκεντρικό ντύσιμό του, με την μεγάλη του καρδιά και την αγάπη του για τους νέους καλλιτέχνες, τους οποίους στήριζε με κάθε τρόπο δεν άργησε να γίνει ευρύτερα γνωστός και να γίνει ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΡΜΑ.

Το 1979 ο Μάνος Χατζηδάκης, παρουσιάζει στην εκπομπή του στο “Τρίτο Πρόγραμμα” τον Γιάννη Φλωρινιώτη και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για την κίνηση του. Σημειώνεται πως την περίοδο εκείνη ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε γίνει γνωστός με το τραγούδι "Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα" στον δίσκο του που κυκλοφόρησε από την Panivar σε στίχους Κώστα Ψυχογιού.

Γιάννης Φλωρινιώτης, Μάνος Χατζηδάκης
Στα 1989 ο Γιάννης είναι στο απόγειό της καριέρας του. Δεκάδες τραγούδια λαϊκά αλλά και Ποντιακά, ενώ παράλληλα “γυρίζει” και βιντεοταινίες με Ποντιακό θεματολόγιο και τραγούδια που έτσι αυξάνουν την δημοφιλία του στον Ποντιακό κόσμο και όχι μόνο.

Σεπτέμβριος του 1989, ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων "Οι Ακρίτες” προχωράει με γοργούς ρυθμούς την ανέγερση του “Σπιτιού του Πόντου” (θεμελίωση Φεβρουάριος 1988) και πραγματοποιεί συνεχώς εκδηλώσεις με στόχο την οικονομική ενίσχυση του σωματείου για την ολοκλήρωση του έργου.

Με πρωτοβουλία των μελών του Δ.Σ. Χρήστου Αδαμίδη και Νίκου Σιάνα γίνεται επαφή με τον Γιάννη Φλωρινιώτη, για την πραγματοποίησή ψυχαγωγικής εκδήλωσης στο τότε αναψυκτήριο “Γαλαξίας” (ιδιοκτησίας των Μήκα - Σταυρόπουλου). Η συμφωνία έγινε η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία (πλήθος κόσμου - αδιαχώρητο) μαγνήτης η παρουσία της μεγάλης φίρμας Γιάννη Φλωρινιώτη, με σημαντικά έσοδα για τον ιερό σκοπό των “Ἁκριτών”.

Με συνοδεία τον γράφοντα, τότε Πρόεδρο των “Ἁκριτών”, ο Γιάννης επισκέφθηκε το υπό ανέγερση “Σπίτι του Πόντου” και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το έργο των “Ακριτών” με συγκίνηση και είπε “...για την ψυχή των προγόνων μου και γι αυτό που βλέπω δεν θέλω καμία αμοιβή για την παρουσία μου και θα είμαι μαζί σας εάν με χρειαστείτε μέχρι να τελειώσει αυτό το έργο και εγώ Πόντιος είμαι”.

“Βιβλίο καταθέσεων για την ανέγερση του Σπιτιού του Πόντου”
Σελίδα 30 , αριθμός καταχώρησης 834
Προσφορά ποσού 70.000 Δρχ Γιάννης Φλωρινιώτης
Σεπτέμβριος 1989.


Γιάννη, οι “Ἁκρίτες” Πολυκάστρου σε ευχαριστούν, δεν ξεχνούν την προσφορά σου και σου εύχονται καλό παράδεισο εκεί όπου είχες εξασφαλισμένη τη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.