Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Σε αυτές τις εκλογές ψήφισε αλλιώς

Γράφει η Δέσποινα Μαυροκεφαλίδου

Πολιτική Επιστήμονας

Ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσουμε τα κριτήρια μας, αυτό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολλές φορές αποδεικνύονται σοφότεροι από την εμπειρία της ζωής, γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώνεται στις εκλογές. Ίσως οι εκλογές να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν κάτι φταίει για τον πάτο που έχουμε πιάσει ως κράτος και ως κοινωνία είναι η "παλαιά νοοτροπία". Η νοοτροπία του " βολέματος ", του γνωστού, του φίλου, του συγγενή, του μέσου.

"Τόπος στα νιάτα" πόσες φορές δεν ακούσαμε άραγε τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις;

Αυτή τη φορά είναι η ευκαιρία σας, η ευκαιρία μας, να πάει αυτή η χώρα μπροστά. Οι μεγαλύτεροι και σοφότεροι είναι καιρός να αφουγκραστούν τη νέα γενιά που παλεύει με την ανεργία, την επιβίωση, τις ανισότητες. Οι επιλογές των τελευταίων 50 ετών μας αφήνουν πίσω, στο πελατειακό κράτος, στην έλλειψη διαφάνειας, στην χαοτική απόσταση από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

Εσείς λοιπόν, που κάνατε τις επιλογές σας, ζήσατε τη ζωή σας, ήρθε η ώρα να αποκοπείτε από τις κομματικές αγκυλώσεις και να ακούσετε τους νέους.

Αξίζει να σπαταλήσετε ένα απόγευμα για να μάθετε τι νιώθουν, τι πιστεύουν, τι οραματίζονται τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Σε τι κόσμο άραγε θέλουν αυτά να ζήσουν; Τώρα είναι η ευκαιρία σας να κάνετε κάτι για αυτά τα παιδιά.

Δώστε τόπο στα όνειρα και τις ελπίδες της νέας γενιάς. Σε αυτές τις εκλογές σκεφτείτε διαφορετικά, δώστε μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους, να παλέψουν για τα ιδανικά τους.

Για μια ακόμη φορά παρατηρούμε σε όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις να συμμετέχουν κατά πλειοψηφία δυο ομάδες της κοινωνίας: ΑΝΤΡΕΣ και ηλικίες άνω των 50. Πολιτική είναι η κάθε απόφαση που λαμβάνουμε καθημερινά. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την κοινωνία. Ας μην μείνουμε απέξω. 

Ας μην αφήσουμε τους άλλους να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους για τις ζωές μας. Η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρέωση κάθε πολίτη. Είναι ώρα να μην επιτρέψουμε στην αγανάκτηση να δώσει χώρο στην αποχή. Η δύναμη που έχουμε ως πολίτες, σε μια δημοκρατική χώρα είναι η ψήφος μας, ας την εκμεταλλευτούμε για να χτίσουμε τις ζωές μας, για να σταματήσουμε να "πηγαίνουμε και όπου βγει", να σταματήσουμε να " ζούμε από τύχη ".

Οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές οφείλουν να εστιάσουν στη νέα γενιά. Αυτή η γενιά θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία, καλύτερη ή χειρότερη, στο χέρι μας είναι.

Ας πάρουμε λοιπόν το μέλλον μας στα χέρια μας και ας αναλογιστούμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που βιώνουμε δεν πρέπει να πάει καμία ψήφος χαμένη ή στην τύχη.

Ως νέοι έχουμε το δικαίωμα στο όνειρο, και σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.