Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Ήρωας από την Κύπρο που μίλησε στις καρδιές των κατοίκων του χωριού Ακρίτας Κιλκίς και όλου του κόσμου

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Σε ένα από τα ομορφότερα και λιγότερο γνωστό από τα άλλα χωριά του Νομού Κιλκίς βρίσκεται ο Ακρίτας. 
Το χωριό έχει μια απίστευτη θετική αύρα που κερδίζει από την πρώτη στιγμή τον επισκέπτη καθώς η πινακίδα σε ενημερώνει να στρίψεις και να το ανακαλύψεις.

Μέσα σε ένα μαγικό τοπίο με τα αγριολούλουδα να χρωματίζουν την υπέροχη διαδρομή, με τις βρύσες μιας άλλης εποχής, τις υπαίθριες δεξαμενές νερού, την απίστευτη ομορφιά του Ιερού Ναού οι φιλόξενοι κάτοικοι να σε καλωσορίζουν, η καταπληκτική θέα της λίμνης Δοϊράνης, σίγουρα όλα αυτά κάνουν τον επισκέπτη χαρούμενο για την επιλογή του και το χωριό υποψήφιο σε προορισμούς αναψυχής έτοιμο να ξεδιπλώσει τις ομορφιές και την ιστορία του.

Εκείνο που άρχισε να το κάνει ευρύτερα γνωστό είναι κάτι ιδιαίτερα συγκινητικό και προνομιούχο γιατί υπηρέτησε στο στρατιωτικό φυλάκιο του Ακρίτα ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Κύπριος αγωνιστής την ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου (1949).

Με το ενδιαφέρον της πολιτείας και ανθρώπων που έχουν την ανάλογη πατριωτική και συναισθηματική ευαισθησία υλοποιήθηκε η ιδέα το φυλάκιο να γίνει Μουσείο και κάθε χρόνο να τελείται μνημόσυνο στην μνήμη του παλικαριού της Ελληνικής Ιστορίας Γρηγόρη Αυξεντίου.

Σάββατο και Κυριακή 1 και 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του με αποκορύφωμα το μνημόσυνο της Κυριακής όπου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Κιλκίς, εκλεκτοί προσκεκλημένοι καθώς και μια μεγάλη ομάδα Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Κομοτηνή και στην Θεσσαλονίκη.

Ρίγη συγκίνησης καθώς τα λόγια ήτανε λίγα μπροστά στο μαρτυρικό γεγονός και τον τόπο που περπάτησε, έζησε και αγαπήθηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, και κατόπιν επέστρεψε στην Κύπρο όπου προδόθηκε και δολοφονήθηκε Ελεύθερος, και γενναίος για την επιλογή του.

Αξίζει να αναφερθεί η ερώτηση σε ένα από τα πολλά παιδιά που βρέθηκαν στο μνημόσυνο τι νιώθει για τον ήρωα, δεν απάντησε με λόγια αλλά με δάκρυα, όπως το ίδιο και πολλά άλλα άτομα.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ Βαρθολομαίος ο οποίος για άλλη μία φορά σε σύντομο χαιρετισμό του στο μουσείο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και την κατάθεση στεφάνων τόνισε την χαρά που έδωσε σε όλους η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου να περπατήσουμε στα μονοπάτια του.

"Μην λυπάσαι μητέρα που έφυγα από την αγκαλιά σου, γιατί βρίσκομαι στην αγκαλιά της Ελλάδας της πιο στοργικής μάνας όλου του κόσμου"
Γρηγόρης Αυξεντίου.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.