Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Γ. Φραγγίδης: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια τετραετία πρόχειρης νομοθέτησης για την Υγεία, με έλλειψη σχεδιασμού και απαξίωση του ΕΣΥ

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας, με τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ο κ. Φραγγίδης είπε ότι γενικά το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού επικαιροποιεί και κωδικοποιεί τη νομοθεσία για τη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων (ΦΣ) και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ) και περιέχει κάποιες θετικές διατάξεις, όπως η αποζημίωση φυσικοθεραπείας από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές σε παιδιά και εφήβους με κινητικά προβλήματα και η δράση για την παιδική παχυσαρκία.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις για την πανδημία, είπε ότι είναι κατανοητή η ανάγκη παράτασής τους λόγω των εκλογών, για να μη μείνουν μετέωροι οι εργαζόμενοι και το σύστημα υγείας. Ωστόσο, η κυβέρνηση ευθύνεται για την ομηρεία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάθε τρεις μήνες, συζητάμε τα ίδια ημίμετρα, που δηλώνουν απουσία αξιολόγησης των μέχρι τώρα πολιτικών, ολιγωρία και έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για την ισχυροποίηση του ΕΣΥ. 

Επί τρία χρόνια η κυβέρνηση νομοθετεί με εμβαλωματικές λύσεις ανάγκης, που υποδηλώνουν ανικανότητα και υποκρύπτουν σκοπιμότητα. Είναι απαράδεκτες οι διατάξεις για απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες για την υγεία, χωρίς λογοδοσία. Μόνο το α’ εξάμηνο του 2022 από τις συνολικά 95.910 συμβάσεις, οι 66.219 αφορούσαν απευθείας αναθέσεις. Ο βουλευτής έφερε το παράδειγμα της εταιρείας «Ελληνικός Χαλκός», που πήρε με αυτόν τον τρόπο έργα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας για την επίστρωση επιφανειών με χαλκό και την προμήθεια πύλης απολύμανσης.

Με αυτό το νομοσχέδιο, το Υπουργείο Υγείας αποπειράται να κλείσει με ωραιοποιημένο τρόπο μια τετραετία με πρόχειρα νομοθετήματα χωρίς αποτέλεσμα, που αποκαλύπτουν την έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την υγεία, την πρόθεση περαιτέρω απαξίωσης του ΕΣΥ και την προσπάθεια να ξεχαστεί η αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με τους πάνω από 35.000 νεκρούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ σε επίπεδο στελέχωσης, υποδομών, εξοπλισμού και οργάνωσης, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Υπενθύμισε ότι στον σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση διέθεσε μόνο το 4,8% των πόρων για τις υποδομές υγείας. Σε όλη την Ελλάδα τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες. Οι παραιτήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις δεν αναπληρώνονται. Οι εργαζόμενοι καταρρέουν από την εξαντλητική εργασία και τα εξουθενωτικά ωράρια.

Και βεβαίως, για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά δε γίνεται καμία συζήτηση. Για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είπε ότι δυόμισι μήνες μετά την ανακοίνωση της, η σχετική ΚΥΑ δεν έχει ακόμα εκδοθεί, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετές κατηγορίες εργαζομένων. Ειδικά τα περιφερειακά νοσοκομεία εμφανίζουν αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και προσφέρουν κατώτερες ποιοτικά υπηρεσίες υγείας από τα νοσοκομεία του κέντρου. Ανισότητα που αποτυπώθηκε και στη μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, όπως και η αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων Covid - 19 ασθενών, η οποία κατέρριψε το αφήγημα της καλής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας, οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας απομειώνουν το οικογενειακό εισόδημα.

Ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι το υπουργείο υγείας δεν έδωσε επαρκή κίνητρα και δεν σχεδίασε πολιτικές για να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό σε γιατρούς και νοσηλευτές, γι αυτό και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αποτυχημένη πορεία του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού. Δεν αγκαλιάστηκε από τους γιατρούς, παρά την προσθήκη νέων ειδικοτήτων και τα οικονομικά κίνητρα, που προφανώς ήταν ανεπαρκή. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 5 με 6 χιλιάδες γιατροί στο σύστημα και μέχρι στιγμής είναι εγγεγραμμένοι 3.397, εκ των οποίων μόνο οι 1.159 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το σημαντικότερο, δεν μπορεί ένας τέτοιος θεσμός να στηρίζεται μόνο σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και να είναι μικρής χρονικής διάρκειας.

Για τη ματαίωση του διαγωνισμού που θα υλοποιούσε τη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, για την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, στη Θεσσαλονίκη και στη Σπάρτη, είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσπάθεια και δεν παρείχε ενημέρωση στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ως όφειλε.

Αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί, κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα πολυιατρεία, λόγω του άδικου και μνημονιακού μέτρου «rebate & clowback» σε συνδυασμό με την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων και επεσήμανε ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί το μέτρο, που είχε προσωρινό χαρακτήρα. Παράλληλα, την άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, τον real time έλεγχο και τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης.

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την υγεία, με στόχο την αναγέννηση του ΕΣΥ μέσα από μεταρρυθμίσεις, που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών. Αυτές συνοψίζονται στην αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στον μέσο όρο της Ε.Ε., με τη διάθεση του 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία και τις κοινωνικές υποδομές, στη δημιουργία ισχυρών δομών σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία, σύγχρονων και λειτουργικών δημόσιων νοσοκομείων, σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων γιατρών, αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, έμφαση στην υγεία στα νησιά και γενικά στην περιφέρεια όπου υπάρχει μεγάλη ανισότητα, λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και βεβαίως ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

Κλείνοντας, ο κ. Φραγγίδης είπε ότι αυτή η κυβέρνηση άφησε το σύστημα υγείας έωλο και έπραξε το ελάχιστο. Τα νομοθετήματα που έφερε για την υγεία αποτελούν «κενό γράμμα», αφού στηρίζονται σε ένα απαξιωμένο και αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα.

Σε γενικότερο επίπεδο, είχαμε μια κυβέρνηση με μειωμένη αίσθηση ευθύνης. Για όλα κάποιος άλλος ευθύνεται. Για την πανδημία, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές, τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, την τραγωδία στα Τέμπη. Όλοι όμως έχουν πλέον αντιληφθεί την ανικανότητα του αποτυχημένου επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Η ώρα της κρίσης έρχεται σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.