Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

400 άτομα στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Έλλης Φρεγγίδου «Κιλκίς, Χωμάτινή μου πόλη»

Δελτίο τύπου ΤΕΧΝΗΣ Κιλκίς
Βούλιαξε το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς από τα 400 άτομα που πλημμύρισαν όχι μόνο την κεντρική αίθουσα αλλά και τους έξωθεν αυτής χώρους στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Έλλης Φρεγγίδου «Κιλκίς, Χωμάτινή μου πόλη», τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023.

Η 14η κατά σειρά έκδοση της Τέχνης είναι η συνέχεια μιας εκδοτικής δραστηριότητας εδώ και 43 χρόνια, μιας σειράς εκδόσεων που έχουν αφήσει εξαιρετικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη αλλά και πανελλήνια.

Το Κιλκίς, μέσα από τη συλλογή «Κιλκίς, χωμάτινή μου πόλη» της ¨Ελλης, κατέκτησε τη δική του αποκλειστική αναφορά στον κόσμο της ποίησης.

Οι τόποι κουβαλούν μνήμες. Απορροφούν βιώματα. Κι αν το Κιλκίς είναι η πόλη που δεν τραγουδήθηκε, δεν τη μνημονεύουν ούτε την κανακεύουν κι ας μοσχοβαλά ζεστό φαγητό που θυμίζει μάνα, κι ας στέλνει σε πείσμα των άπιστων επιστολές στο αδύνατο….είναι ο τόπος που μεγάλωσαμε, που νοιώσαμε τον πρώτο ανεπιτήδευτο έρωτα, που στις γειτονιές του ακούσαμε τα γάργαρα γέλια των παιδιών, που μοιράστηκαμε τα πρώτα μυστικά με τους φίλους μας, που συνοδεύσαμε τα γοερά κλάματα των μαυροντυμένων μανάδων. Που μετρήσαμε . απουσίες αλλά ανταλλάξαμε κι αγκαλιές.

Για αυτά τα χώματα που ξυπόλητοι περπατήσαμε μας μίλησε μέσα από την ποίηση της η Έλλη. Κι αν δεν ζεις στην πόλη των ποιητών γίνε εσύ ο ένας, λέει.

Βαθιά συναισθηματική και ανθρώπινη, επιμελώς λεπτολογημένη και με ματιά διεισδυτική η εισήγηση του δημοσιογράφου και ποιητή, Γιώργου Καλιεντζίδη, προσέφερε στους θεατές τα νοητικά πατήματα για την προσέγγιση της συλλογής.

Με την όμορφη, στεντόρια και ταυτόχρονα λυρική φωνή του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γρηγόρης Βαλτινός απήγγειλε σχεδόν με κατάνυξη τα ποιήματα της συλλογής. Δήλωσε ενθουσιασμένος από την αθρόα προσέλευση του κόσμου σε παρουσίαση ποιητικής συλλογής, που, στις εκατοντάδες αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αθήνα, δεν έχει ξαναζήσει και προς επίρρωση του ενθουσιασμού του, έβγαλε επί σκηνής φωτογραφία το κοινό για να μεταφέρει την εμπειρία του στην Αθήνα.

Εξαιρετική στο ρόλο της η συντονίστρια δημοσιογράφος της ΕΤ 3, Όλγα Νίκου μοιράστηκε προσωπική της εμπειρία με τους παραβρισκόμενους από τη γνωριμία της με την Έλλη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Πολυκάστρου, ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φραγγίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Κιλκίς, Ιωάννης Χατζηαπαστόλου, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Κατερίνα Ζιούτα, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Γιώργος Μπαλάσκας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Αλέκος Σημαιοφορίδης κ.α

Συγκινητική ήταν η παρουσία πλήθους εκπαιδευτικών, αρκετοί από τους οποίους θυμούνται την ποιήτρια από τα μαθητικά της χρόνια. Παρόντες και παρούσες επίσης μαθητές και μαθήτριες της πόλης που με ενθουσιασμό παρακολούθησαν αυτή τη γιορτή της πόλης και της ποίησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.