Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Δημοτικές εκλογές 2023. Είμαστε ρυθμιστές ή πρόβατα;

Υπογράφει ο αναγνώστης της Γνώμης Σπύρος Ρ.
Το 2023 είναι η χρονιά των εκλογών βουλευτικών ή δημοτικών. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις δημοτικές. Ήδη στα μέσα μαζικής δικτύωσης υπάρχουν πομπώδης αναρτήσεις για την προσάρτηση κάποιων προσώπων στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων, καθώς και αναρτήσεις από συμμετοχές κάποιων σε εκδηλώσεις σε πεπραγμένα ώστε να διαφημίζεται η δραστηριότητα τους.

Ήδη σε κάθε καφενείο συναντάμε την μικρή βουλή όπου οι θαμώνες αναπτύσσουν απόψεις τους για τις εκλογές και τους υποψηφίους. Ήδη κάποιοι από τους υποψηφίους προσπαθούν να προσαρτήσουν πρόσωπα για να επιτύχουν περισσότερες ψήφους.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπαθούν να κλείσουν «μεταγραφές» όπως θα λέγαμε στο ποδόσφαιρο. που θα αποφέρουν δύναμη στην ομάδα τους. Τρανταχτά ονόματα με μεγάλο αριθμό ψήφων από πίσω.

Στον δημοτική περιφέρεια, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει δραστηριότητα από έργα από καλλωπισμό χώρων και είναι πιο έντονη αυτή η δραστηριότητα. Αυτό που έπρεπε να γίνεται προς όφελος του δημότη και έλειπε, πραγματοποιούνται το τελευταίο εξάμηνο πριν τις εκλογές ώστε να παρουσιαστεί έργο.. Μάλιστα ένας θαμώνας σε κάποιο καφενείο αναφέρθηκε στην φράση «στάχτη στα μάτια».

Το ερώτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τον ψηφοφόρο δημότη, είναι «Αν είμαστε ικανοποιημένοι από την τωρινή κατάσταση που παρουσιάζει ο δήμος».

Αν ναι …τότε η δημοτική αρχή είναι ικανή και την στηρίζουμε

Αν όχι …τότε με την επιθυμία αλλαγής της δημοτικής αρχής με την ψήφο μας εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας.

Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, έρχεται και ένας νόμος που είναι αρνητικός για τις κοινότητες .είναι η παρουσία συμβούλου σε οικισμούς άνω των 200 κατοίκων. Δηλαδή αν για παράδειγμα υπάρχει ένα φιλότιμο νέο πρόσωπο που τυγχάνει της αποδοχής των κατοίκων και συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους, θα είναι άδικο να βγει δήμαρχος ο επικεφαλής του άλλου συνδυασμού ο οποίος έχει επιλέξει ως δικό του άτομο στην κοινότητα αυτή ένα υποψήφιο ανδρείκελο που είναι αδιάφορο για τον τόπο αλλά συμμετέχει μόνο για να υπάρχει συμμετέχοντας του συνδυασμού. Σκεφτείτε αυτός ως επικεφαλής σύμβουλος κοινότητας και να μένει εκτός ο φιλότιμος που τυγχάνει της αποδοχής των κατοίκων. Ο τόπος είναι ο μεγάλος χαμένος και οι κάτοικοι του.

Από την άλλη υπάρχει η μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων που επιλέγουν κάποιον που είναι «το δικό τους άτομο στον δήμο» άσχετα αν είναι ικανό ή όχι. Είναι τα άτομα που συνήθως χειραγωγούνται από τους υποψηφίους ώστε να κατακτήσουν μια θέση στην δημοτική αρχή.

Συνοψίζοντας ας φανταστούμε το ερώτημα «Είμαστε ικανοποιημένοι από την τωρινή κατάσταση που παρουσιάζει ο δήμος; ».

Και η απάντηση, να έχουμε «το δικό μας άτομο στον δήμο» άσχετα αν είναι ικανό ή όχι.

Κάτι δεν κολλάει.

Είναι ο λάθος τρόπος σκέψης στην διαδικασία επιλογής δημοτικής αρχής προφανώς.

Οπότε στον τόπο μας δεν θα αλλάξει τίποτα επειδή δεν αλλάζουμε οι ίδιοι μας νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης μας.

Ενώ είμαστε ουσιαστικά……. οι ρυθμιστές , καταλήγουμε να γινόμαστε πρόβατα.

Ενώ έχουμε την δύναμη…….. καταλήγουμε να μας αξίζει αυτό που υπάρχει.

Ευνοημένοι οι λίγοι εκλεκτοί διοικούντες που πετυχαίνουν αυτό που επιδιώκουν, την θέση.

Σε όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις ατόμων ικανών με όραμα που θα μπορούσαν να επιφέρουν την πρόοδο στον τόπο. Τους τρώει το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.