Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

"Μονόδρομος η αγωνιστική και εκλογική συμπόρευση με το ΚΚΕ για τους μικρούς ΕΒΕ (Έμποροι, Βιοτέχνες, Επαγγελματίες)"

Γράφει ο Κώστας Τσαουσίδης
Αυταπασχολούμενος υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ
Τέρμα τα ψέματα για όλους τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους. Όλη η διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης, με τα μνημόνια που δήθεν φύγανε αλλά οι χιλιάδες νόμοι και οι αντιλαϊκές προβλέψεις τους παραμένουν, και ειδικά η διακυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας, ως αποκορύφωμα και συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα κόμματα του κεφαλαίου σίγουρα δεν αφορά τον λαό και οι μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες (ΕΒΕ) δεν αποτελούν εξαίρεση.

Την αδιαφιλονίκητη αυτή διαπίστωση την ζούνε καθημερινά στο πετσί τους οι συνάδελφοι μικροί ΕΒΕ. Το πόνημα δεν έχει σκοπό να περιγράψει την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική των κομμάτων που κυβέρνησαν και των άλλων που προαλείφονται ως τσόντες στις κυβερνήσεις που μαγειρεύουν και που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν στρατηγικές μεταξύ τους διαφορές! 

Κυρίως έχει σκοπό να τεκμηριώσει και να αναδείξει ακριβώς την συνεπή στάση του ΚΚΕ προς όφελός τους και την ανοίκεια εχθρότητα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στο διαρθρωτικό πρόβλημα -όπως το ονομάζουν οι ευρωλιγούρηδες- των μικρών ΕΒΕ στη χώρα μας. Όσο κι αν προσπαθούν να εμφανιστούν υπερασπιστές της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», μία είναι η αλήθεια που αφορά όλα τα υπόλοιπα κόμματα: για το ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσους υποκλίνονται στην ΕΕ, η εκτεταμένη μικρή αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα, ήταν και είναι πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από την τελευταία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με το επιχείρημα της προάσπισης των συντάξεων των συναδέλφων! Αν έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς!

Είναι δυνατόν να νοιάζονται για τις συντάξεις και την υγεία μας αυτοί που κατήργησαν τα δώρα, τα ΕΚΑΣ, μειώνουν διαχρονικά τους συντελεστές αναπλήρωσης με τους νόμους που είτε ψήφισαν ή/και εφάρμοσαν όλοι τους την τελευταία 10ετία; Είναι εμβληματικός ο νόμος Κατρούγκαλου -νεκροθάφτη των συντάξεων- που ως Ιερό Δισκοπότηρο η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αγγίζει και ας την χωρίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ δήθεν αγεφύρωτες διαφορές.

Και στις τροπολογίες του ΚΚΕ για την επαναφορά της 13ης και 14ης πώς αντέδρασαν; ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψαν χωρίς κουβέντα. Άλλες φορές επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι ξεφεύγει από τις αντοχές της οικονομίας, δηλαδή αφού μπουκώσαμε τους βιομηχάνους τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες με κρατικό χρήμα , φοροαπαλλαγές, αναβαλλόμενους φόρους κλπ δεν μένει κάτι για το λαό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ούτε ψίθυρος! 

Ούτε σκέψη ότι έτσι θα έδιναν μια οικονομική ανάσα στις πολύπαθες αγορές, στεγασμένου και μη εμπορίου, στο Κιλκίς, στην Παιονία και σε όλα τα χωριά της ΠΕ των οποίων ο πληθυσμός φυλλορροεί - και που στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης ακόμα δεν βγήκαν τα αποτελέσματα της απογραφής για να διαπιστωθεί η έκταση του εγκλήματος. Να ποιος βρίσκεται στην πράξη δίπλα στους μικρούς ΕΒΕ και ποιοι είναι οι εχθροί τους.

Έχει και συνέχεια το αφήγημα. Ένα από τα τελευταία χτυπήματα στους μικρούς ΕΒΕ ήταν ο νόμος 4849/21 μαζί με όποιες τροπολογίες ακολούθησαν. Στο δια ταύτα, ουσιαστικά τίθεται εν αμφιβόλω το δικαίωμα των μικρών ΕΒΕ λαϊκατζήδων στην απρόσκοπτη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας τους μιας και βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια στους συναδέλφους να κρατήσουν τους πάγκους τους. Είναι προφανές ότι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, στις φούστες των οποίων σφάζονται κυβερνήσεις και κόμματα όλων των αποχρώσεων, έβαλαν στο μάτι τον τζίρο των λαϊκών αγορών και απαίτησαν από το πολιτικό τους προσωπικό το άνοιγμα της αγοράς σε αυτούς.

Βλέπετε, οι δυσκολίες των πολλών είναι οι ευκολίες των λίγων! Και έτσι το αποκούμπι σε οικονομία και ποιότητα του λαού οι λαϊκές αγορές θα γίνει ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας λίγων ομίλων, με τα ανάλογα αποτελέσματα σε ποιότητα και τιμή για τον καταναλωτή. Το ΚΚΕ και σε αυτήν την περίπτωση στάθηκε με την σωστή πλευρά της κοινωνίας που δεν είναι άλλη από τους βιοπαλαιστές εμπόρους και παραγωγούς λαϊκών αγορών διεκδικώντας στο κοινοβούλιο και στο κίνημα να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους, να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές.

Ένα τρίτο ζήτημα αφορά τις γυναίκες συναδέλφισσες, που ενόψει της ημέρας της γυναίκας θα δούμε και θα ακούσουμε κορόνες για τον σημαντικότατο ρόλο τους στην κοινωνία και στην οικονομία. Λογικά, θα οργανώσουν και θεματικές εκδηλώσεις. Μπορεί να ακούσουμε και μεσαιωνικές παραφωνίες από διάφορα φασιστοειδή, όπως την σημασία να γεννούν, και μόνο να γεννούν, ελληνόπουλα, όταν βέβαια δεν τις χτυπάνε, δεν τις βιάζουν και δεν τις εκδίδουν. Από τους πιο “mainstream” όμως θα ακούσουμε την σημασία της ως επιχειρηματία και φυσικά τον κατά κοινή ομολογία αναπαραγωγικό της ρόλο. Βέβαια σχετικά με την ανάγκη για προγεννητικό έλεγχο πλήρη και δωρεάν, εξασφαλισμένο από ένα δημόσιο σύστημα υγείας ούτε λόγος.

Κανένας δεν θα αναφέρει την τροπολογία του ΚΚΕ για την άδεια μητρότητας συνοδευόμενη με αναπλήρωση εισοδήματος που κατατέθηκε περίπου 10 μέρες πριν την σύνταξη του παρόντος. Προφανώς θάφτηκε σε κάποιο συρτάρι του κοινοβουλίου και εκεί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν λειτουργεί! Επίσης, δεν θα μιλήσει κανένας για την Κυριακή - αργία που αναγκάζει τις συναδέλφισσες – και όχι μόνο – την μοναδική μέρα ξεκούρασης να ανταγωνίζονται τα τεράστια εμπορικά κέντρα, όπως όλοι μαζί ψήφισαν και εφαρμόζουν (μαζί με ανεξάρτητους δημάρχους και περιφερειάρχες).

Ας μιλήσουμε κλείνοντας και για τα φορολογικά και την ψηφιακή διακυβέρνηση, μιας και είναι το βασικό όχημα της λύσης του διαρθρωτικού προβλήματος των μικρών ΕΒΕ. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης εκφράστηκε με την κατάργηση του αφορολόγητου. Το αφήγημα τους είναι ότι οι μικροί ΕΒΕ είναι αιτία της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής (τι και αν λένε τα επίσημα κρατικά έγγραφα, όπως πχ ο κρατικός προϋπολογισμός, ότι τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν το 95% των φόρων!) και άρα επειδή είναι ευαίσθητοι κοινωνικά και επιθυμούν την αποκατάσταση της αδικίας, τους μηδένισαν το αφορολόγητο.

Ο ορισμός της κοινωνικής δικαιοσύνης! Μαζί με αυτό ήρθαν οι ΜΥΦ τα “mydata”, το νέο “Εργάνη”, οι έμμεσες μορφές ελέγχου, τα εξοντωτικά πρόστιμα και ένας ωκεανός εφαρμογών διαφόρων υπουργείων, που θα έκαναν εύκολη τη ζωή του πολίτη και των άλλοτε ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά νευραλγικούς φορείς του δημοσίου η λειψανδρία και ο απαρχαιωμένος τεχνικός εξοπλισμός καθιστούν την κρατική διοίκηση ακόμα πιο αναποτελεσματική για το λαό. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στη δραστική εντατικοποίηση της εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών, την επιβάρυνση του λαού με ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς δημόσιων λειτουργιών, και ουσιαστικά στη μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων.

Αυτή είναι λοιπόν η καθημερινότητα που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που στα γραφεία τους η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οδηγείται μαθηματικά στην συγκέντρωση και συγκεντροποίηση διαφόρων κλάδων.

Το ΚΚΕ με τη δράση του στο κοινοβούλιο αλλά και με τα μέλη του στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες στάθηκε απέναντι σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις φωτίζοντας την αιτία των προβλημάτων και οργανώνοντας αγώνες για την αναχαίτιση αυτής της ολομέτωπης επίθεσης στη ζωή των μικρών ΕΒΕ. Δεν λύγισε, δεν τα δίπλωσε. Με τιμιότητα και ειλικρίνεια ζητά την αγωνιστική και εκλογική συμπόρευση των μικρών αυτοαπασχολούμενων καλώντας τους να μην χαραμίσουν για ακόμα μια φορά την ψήφο τους σε κόμματα και λύσεις που θα βαλτώσουν τις ζωές όλων μας ακόμα περισσότερο.

Είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος επειδή ο λαός θα την βρει εκεί που την άφησε και όχι ως διαπραγματευτικό χαρτί για κυβερνήσεις από χέρι αντιλαϊκές. Είναι εγγύηση ότι όσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ από την κάλπη τόσο πιο αδύναμοι θα είναι οι άλλοι να ψηφίζουν το μαύρισμα της ζωής μας. Επειδή είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης επιστημονικά τεκμηριωμένο το οποίο έχει ως οδηγό τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων. Επειδή, σε αντίθεση με τους άλλους που έχουν εξαρτήσεις σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, επιχειρηματικούς ομίλους, πράσινο “new deal” κοκ, το ΚΚΕ δεσμεύεται μόνο στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Επειδή, τελικά, το ΚΚΕ δεν θέλει τον λαό θεατή, αλλά ενεργό και διαμορφωτή των εξελίξεων.

Κόκκινη ψήφος, περήφανη ψήφος!

ΥΓ1: Τα σχεδόν 6 εκ € που τσέπωσε από τα μικρομάγαζα πανελλαδικά γνωστή ιντερνετική πλατφόρμα συνιστούν μάλλον δείγμα υγιούς ανταγωνισμού;

ΥΓ2: Ποιο το ύψος τους επιτοκίου των δανείων που παίρνουν τοπικές βιομηχανίες από το ταμείο ανάκαμψης και ποιο το ύψος αυτού από τα προγράμματα ενίσχυσης λόγω covid των μικρών ΕΒΕ;

ΥΓ3: Γρίφος. Τι θα πάρουν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς από τα τουλάχιστον 200 εκ € του Ταμείου Ανάκαμψης που της αναλογούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.