Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023: Οι δημότες έχουν την δύναμη, ...αλλά δεν το ξέρουν


Γράφει ο Σπύρος Ρ.
Ένα απόγευμα πριν μέρες συνάντησα έναν φίλο σε ένα χωριό δίπλα στο Πολύκαστρο, στο γραφικό καφενεδάκι της κυρά Σοφίας, με τους θεσπέσιους μεζέδες για τσίπουρο. Την ηρεμία και την απόλαυση της στιγμής διέκοψε ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο φίλος μου. Μίλησε λίγη ώρα και κλείνοντας μου είπε απολογητικά είναι για τις εκλογές.

Ήθελα να μάθω περισσότερα. Ο υποψήφιος δήμαρχος τον κάλεσε να μιλήσουν για την πιθανή συμμετοχή του στον συνδυασμό εκπροσωπώντας το χωριό του.

Το βρήκα ενδιαφέρον. Πώς και σε σκέφτηκα ρώτησα, δεδομένο ότι ήξερα ότι ο φίλος μου δεν είχε ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε το ενδιαφέρον για έναν τέτοιο ρόλο.

Εδώ και καιρό γίνονται πολιτικές ζυμώσεις και συμφωνίες. Αρχικά με αυτούς που έχουν μεγάλο αριθμό ψήφων, όπου μπορούν να διαπραγματευτούν τον ρόλο τους σε περίπτωση εκλογής του συνδυασμού. Αυτά τα πρόσωπα μπορεί να διαθέτουν μεγάλη εκλογική δύναμη αλλά να μην απαραίτητα ικανά για την θέση ή γενικά να προσφέρουν στον τόπο. 

Παραξενεύτηκα πω έφτασε η πρόταση συμμετοχής στον φίλο μου, δεδομένο το ότι δεν διαθέτει μεγάλη δύναμη σε ψήφους αλλά και ως άνθρωπος δεν είναι τόσο δραστήριος. Η απάντηση αποκαρδιωτική. Τον επέλεξε ως λύση ανάγκης επειδή θα πρέπει στο χωριό να βάλει κάποιον να εκπροσωπείται ο συνδυασμός του υποψήφιου Δημάρχου.

Τότε γεννήθηκε μια απορία μου. Ένας εκπρόσωπος κάποιου συνδυασμού που μπήκε αναγκαστικά, ίσως λάβει το χρίσμα του προέδρου, εφόσον βγει, ενώ να μείνει εκτός ο ρομαντικός υποψηφιος, που μένει στο χωριό, ο οποίος αγαπάει το χωριό και τον θέλει η πλειοψηφία των κάτοικων του (αν κατάλαβα καλά τον εκλογικό νόμο).

Εσύ θα με ψήφιζες με ρωτήσω ο φίλος μου. Αν μπορούσα να ψηφίσω θα σε ψήφιζα μονό για βιοποριστικούς λόγους, για τα χρήματα, αλλά για το καλό του τόπου θα ήθελα κάποιον που να προσφέρει κάποιον πιο δραστήριο και αυτός Συμφώνησε.

Με προβλημάτισε ο διάλογος αυτός. Δημοτικές Εκλογές 2023….. τι θα αλλάξει;

Δυστυχώς η ιστορία με κάνει να πιστεύω ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Μακάρι να διαψευστώ. Ο ψηφοφόρος δημότης θα συνεχίσει να μένει προσηλωμένος στους κατά επάγγελμα πολιτικούς, για να έχουν έναν άνθρωπο μέσα στην δημοτική αρχή. Δεν είναι προτεραιότητα προφανώς για αυτούς, το να βελτιώσουν την ζωή τους σε έναν καλύτερο δήμο, αρκεί να έχουν στηρίξει το δικό τους άτομο, για να τους εξυπηρετήσει όταν χρειαστεί.

Τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Υποθέτω η νοοτροπία και η άποψη των ψηφοφόρων. Θα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι αν είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχει ο δήμος σήμερα.

Αν ναι, τότε όλα είναι εντάξει και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την υπάρχουσα δημοτική αρχή, επειδή όλα είναι καλά και επιθυμητά, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στον δήμο υπόδειγμα του Περιστερίου.

Αν όμως δεν είναι ικανοποιημένοι, αν είναι δυσαρεστημένοι από αυτό που υπάρχει σήμερα, τότε θα πρέπει να το αλλάξουν. Αυτό θα το πετύχουν ψηφίζοντας όχι τους φίλους και συγγενείς, ούτε αυτούς που έχουν ζητήσει κάποια χάρη, αλλά ικανούς ανθρώπους, ενεργούς με όραμα και με θέληση να προσφέρουν στον τόπο και στον δημότη.

Κάποιοι εγωιστικά και εθισμένοι στον τίτλο και τα αξιώματα, επιδιώκουν την ανάδειξη τους χωρίς να σκέφτονται ότι το κάνουν εις βάρος του τόπου και των συνδημοτών τους.

Η πραγματική δύναμη είναι στον δημότη ψηφοφόρο, όπου αυτός αποφασίζει αν θέλει έναν δήμο στάσιμο ή ένα αναπτυξιακό δήμο. Ναι οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν τα ικανά άτομα με όραμα σε αυτές τις θέσεις ή τους δικούς τους ανθρώπους εξασφαλίζοντας τους έναν μισθό και αίγλη.

Έχουμε την δύναμη να κάνουμε τον δήμο μας καλύτερο, αρκεί να επιθυμούμε να κάνουμε τον τόπο που ζούμε καλύτερο.

Τελικά η ψήφος μας ορίζει αυτό που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.