Του Κώστα Μπούζα
Ο άνθρωπος αυτός είναι ευάλωτος. Βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Πάνω του πέφτουν βλέμματα ύποπτα. Η δράση, δίπλα του, εξελίσσεται ραγδαία. Καυτές ανάσες τον αγγίζουν. Η κίνηση τον ζαλίζει. Στροβιλίζεται, αγκομαχά. Αντιλαμβάνεται πως τριγύρω του συγκρούονται δυνάμεις υπέρτερες και ανεξιχνίαστες. Νοιώθει να απειλείται. Ναι, ο άνθρωπος αυτός είναι βέβαιο ότι είναι ένας άνθρωπος - στόχος.
Οι εικόνες που τον περιβάλλουν εναλλάσσονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και τον καθηλώνουν. Εικόνες βίας, πολέμου, φτώχειας, εξαθλίωσης, επαιτείας, ασπλαχνίας, καταστροφής, αρρώστιας, εγκατάλειψης, θανάτου. Εικόνες άκομψες, δύσμορφες, άχαρες, σκοτεινές, σκληρές.
Οι ήχοι που διεισδύουν μες στο είναι του, λαχανιασμένοι, κομματιασμένοι, δυσαρμονικοί, στεγνοί. Άλλοτε εκκωφαντικοί, να του ραγίζουν την ίδια του την ψυχή, και άλλοτε πάλι υπόκωφοι, ύπουλοι, να τον προκαλούν, να τον αναστατώνουν, να τον προετοιμάζουν για ένα δυσοίωνο μέλλον.
Αποπνικτική οσμή δηλητηριασμένου αέρα. Γλοιώδη αγγίγματα του πανταχού παρόντος πλαστικού. Ψεύτικες γεύσεις εργαστηριακής – κατ’ ευφημισμόν – τροφής.
Και οι εικόνες έφεραν στον άνθρωπο τη θλίψη. Οι ήχοι, του έσπειραν το φόβο. Οι οσμές, στο πρόσωπό του, φύσηξαν το θάνατο. Κι η γεύση του, γεύση αρρώστιας ήταν. Και τ’ αγγίγματά του, ακόμη, τίποτε άλλο δε φανέρωναν, παρά μονάχα έλλειψη ζωής.
Ο άνθρωπος – στόχος έχει πια χτυπηθεί στο κέντρο του. Στην ίδια την ψυχή του. Είναι θλιμμένος, φοβισμένος, γεμάτος από θάνατο κι ας είναι ζωντανός. Χωρίς σκοπό, σέρνει τα βήματά του με κόπο, βαδίζοντας στην προδιαγεγραμμένη του πορεία. Είναι πια αδιάφορος για όλα. Υπακούει χωρίς αντίρρηση. Υποτάσσεται πρόθυμα στις “αυθεντίες”, που του υποδεικνύουν, ανά πάσα στιγμή, την εκάστοτε “ασφαλή” επιλογή.
Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι πλέον στόχος, κι ας μην έχει αλλάξει τίποτε γύρω του. Ο άνθρωπος αυτός δεν αποτελεί για κανέναν απειλή. Ο άνθρωπος αυτός είναι νεκρός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.