Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη της Συμπροέδρου του ''Πράσινου Κινήματος'', Σωτηρίας (Ρίας) Ακρίβου, στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Συνέντευξη της Συμπροέδρου του ''Πράσινου Κινήματος'', Σωτηρίας (Ρίας) Ακρίβου, στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 

Μίλησέ μας για εσένα, καταγωγή, οικογένεια, μόρφωση, πτυχία και ελεύθερος χρόνος. Να σε γνωρίσει ο κόσμος που μας διαβάζει.
Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου αλλά πολύ συνοπτικά να σας πω ότι κατάγομαι από τη Θεσσαλία είμαι Γεωπόνος του τμήματος Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής με ειδικότητα την Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία. Έχω μεταπτυχιακό στο τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου με ειδικότητα στην Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων. 

Η πολιτική μου δράση ήταν πάντα στον “Πράσινο” χώρο. Βέβαια, η καθοριστική στιγμή ήταν η εκλογή μου ως πρώτη Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος το 2018 και η επανεκλογή μου το 2021. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο που μου αφήνει η ενασχόλησή μου με την πολιτική και οι παράλληλες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις μου αρέσει να ασχολούμαι με την γυμναστική, να βλέπω κλασσικές ταινίες και ντοκιμαντέρ και βέβαια να βρίσκομαι με τους δικούς μου ανθρώπους.

Εργασιακά και επαγγελματικά με τι ασχολείστε σήμερα και τι προγραμματίζετε; Ποια τα πλάνα σας αγαπητή, ''πράσινη'' κυρία;

Ως γεωπόνος και ελαιοπαραγωγός φροντίζω να ενημερώνομαι για όλα τα νέα δεδομένα πάνω στις βιολογικές καλλιέργειες χωρίς τις συνέπειες των επιβλαβών φυτοφαρμάκων. Εξάλλου η βιολογική γεωργία είναι και η κατεύθυνση της Ε.Ε. γι αυτό και εμείς στο Πράσινο Κίνημα έχουμε συνολική επεξεργασμένη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Αξίζει να σας αναφέρω ότι στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που συμμετείχαμε τα ζητήματα της διατροφικής αλυσίδας και της βιολογικής παραγωγής ήταν στην κορυφή της ατζέντας. Βέβαια τον τελευταίο καιρό τον περισσότερο μου χρόνο τον αφιερώνω στην προετοιμασία του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές.

Γιατί Πράσινοι, Οικολόγοι και γενικά γιατί να επιλέξει ένας Έλληνας και ένας Ευρωπαίος το Κίνημα σας σε Ελλάδα και ΕΕ;

Η απάντηση για εμάς στο Πράσινο Κίνημα είναι προφανής. Γιατί είναι η καλύτερη απάντηση στα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Σήμερα, σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένης» περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, η πολιτική οικολογία έχει λόγο ύπαρξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το Πράσινο Κίνημα είναι το μοναδικό «πράσινο» κόμμα στη χώρα μας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να το εκφράσει αυτό. 

Η πολιτική οικολογία είναι μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη πολιτική αντίληψη, απαραίτητη για την αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση του ανθρώπου και την υγεία της φύσης σήμερα και στο μέλλον. Σε όλους τους τομείς, η οικολογική πολιτική αντίληψη δίνει εκείνες τις λύσεις που το στυγνό οικονομικό κατεστημένο δεν μπορεί, γιατί δεν του το επιτρέπουν οι δείκτες της ανάπτυξης και της ακόρεστης αγοραίας παγκοσμιοποίησης. Η πραγματική ευημερία μόνο μέσα από μια οικολογική πολιτική είναι εφικτή. 

Όμως επειδή δεν έχει ως σκοπό το βόλεμα των ολίγων αλλά το συλλογικό συμφέρον, παρουσιάστηκε από τους επιτήδειους ως ακραία και ανέφικτη ιδεολογία. Η Οικολογία πρέπει να περάσει στην πολιτική σκηνή, όχι σαν ειδικός «τομέας» δημόσιας δράσης αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. Να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως «προστατευόμενη» πολιτικών δυνάμεων, με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους. Ακριβώς αυτή είναι η πρόθεση του Πράσινου Κινήματος και όσοι μας παρακολουθούν το έχουν διαπιστώσει.

Θέλουμε να μας πεις για τις θέσεις σας γύρω από κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, να γνωρίσουμε τις απόψεις σας την ιδεολογία σας.

Στο Πράσινο Κίνημα είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε την κυκλική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη, την αειφορία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Είμαστε υπέρ της στροφής της οικονομίας στο «Πράσινο Επιχειρείν» που είναι βασική προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. με στοχευμένα προγράμματα υψηλών προϋπολογισμών. 

Σε αυτό το πλαίσιο επιμένουμε στην αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ στο «Πράσινο Επιχειρείν» και στην θεσμοθέτηση τουλάχιστον σε ποσοστό 15% των «πράσινων» προμηθειών στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Να σας πω χαρακτηριστικά για ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα. Το Πράσινο Κίνημα πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί το «καλάθι της οικογένειας» όπου βασικά είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαίων αγαθών για την επιβίωση της οικογένειας, ακόμα και μηδενικό φορολογικό συντελεστή. 

Παράλληλα με τον παραδοσιακό διαχωρισμό σε είδη πρώτης ανάγκης και πολυτελείας, πρέπει να αλλάξει η διαβάθμιση με βάση την ανάγκη να προωθηθούν κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον, με υψηλή συνεισφορά εργασίας, ή με σχετικά μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία. Όσον αφορά στα κοινωνικά ζητήματα είναι γνωστή η ευαισθησία των πράσινων κομμάτων στα κοινωνικά ζητήματα. 

Άλλωστε είμαστε ένα κόμμα που συμμετέχει σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες έχει δώσει επανειλημμένως το κοινωνικό στίγμα του. Ήμασταν πάντα παρόντες στους αγώνες για μία καλύτερη ζωή, για το Περιβάλλον, για την Υγεία, για την Παιδεία, για την διαφορετικότητα κ.α..Επίσης έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.

Στις πολλαπλές εκλογές του 2023-2024 θα είστε παρόντες;
Και ως ομάδα συνολικά αλλά και εσείς αγαπητή, ατομικά ως προσωπικότητα.

Βεβαίως, το Πράσινο Κίνημα θα συμμετέχει με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα στις επικείμενες εκλογές. Έχοντας δομήσει το Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης και επεξεργαστεί 100 προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης, καταφέρνουμε να μεγαλώσουμε πολιτικά τον «πράσινο χώρο» και μετά τις επιτυχίες στην αυτοδιοίκηση στις προηγούμενες εκλογές, ετοιμαζόμαστε για τις Εθνικές Εκλογές του 2023. 

Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι με το Πράσινο Κίνημα θα είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει στις εκλογές, μετά το 2012, αυτόνομα, ένα πράσινο κόμμα. Ήδη έχουμε ανακοινώσει τους πρώτους 100 υποψήφιους και άμεσα θα ανακοινώσουμε και τους επόμενους. Εγώ θα είμαι υποψήφια στην Α΄ Αθηνών. Θέλω να εκφραστούν μέσα από εμένα οι νέοι και οι γυναίκες διότι δεν πρέπει εμείς οι νέοι και οι γυναίκες να αφήνουμε τους άλλους να χαράσσουν πολιτικές για εμάς, χωρίς εμάς. 

Η ευημερία, η ποιότητα ζωής και το οξυγόνο των παιδιών μας, μας αφορούν όλους, γι αυτό και είναι σημαντικό να μπει το Πράσινο Κίνημα στη Βουλή. Βεβαίως θα δώσουμε ξανά το παρόν και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Αξίζει να πω ότι το 2019 με δικά μας ψηφοδέλτια εκλέξαμε δύο έδρες στην Αττική, μία στη Θεσσαλία και μία στην Πελοπόννησο.

Θεωρείτε αγαπητή Συμπρόεδρε, ότι η θέση της Γυναίκας του σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι σε καλύτερο σημείο από πριν 20 χρόνια πριν;

Σε σχέση με πριν 20 χρόνια η πρόοδος είναι σίγουρα μικρότερη από ότι σε σχέση με πριν 40 και πολύ περισσότερο με 60 χρόνια. Είναι γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, η ισότιμη θέση της Γυναίκας στην κοινωνία είναι ακόμη ζητούμενο. Σε πείσμα των επίσημων διαβεβαιώσεων και διακηρύξεων, η Γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως υπολειπόμενο μέλος στην καθημερινότητά της, στην εργασία της, στην πολιτική, ενώ αποτελεί και τον εύκολο στόχο για κάθε είδους επιθέσεις. 

Η πραγματική ισότητα των φύλων προϋποθέτει όμως πάνω από όλα την αλλαγή της κοινωνίας και την αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας για τον τρόπο που πραγματώνουμε την ισότητα των φύλων στην καθημερινή πολιτική, οικονομική, επιχειρηματική, αλλά και κοινωνική ζωή μας. Προϋποθέτει ένα περιβάλλον που δεν θα αναπαράγει σεξιστικές αντιλήψεις και μισογυνικές πρακτικές, ένα περιβάλλον που δεν θα ανέχεται το ρατσισμό και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών. Ολοένα και περισσότερο, αναγνωρίζεται καθημερινά η ανάγκη για μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή και παρουσία των γυναικών στην επαγγελματική, κοινωνική, και οικονομική ζωή. 

Η δυσαναλογία είτε ως «εικόνα» είτε αριθμητικά -στατιστικά είναι εμφανής. Διότι μπορεί να μην υπάρχουν «άβατες» περιοχές όμως υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όπου είτε τα στερεότυπα του παρελθόντος, είτε η «εθιμική» ή καθιερωμένη τάξη πραγμάτων δημιουργεί εμπόδια, δυσκολίες, ή πρόσθετες δυσχέρειες στην διακριτή – συμμετοχή των γυναικών σε ανάλογη ποσόστωση με αυτή των ανδρών.

Μια αισιόδοξη και φωτεινή σκέψη σου για το νέο έτος... κάτι νεανικό και θετικό!



Θα σας απαντήσω εντελώς ειλικρινά. Μία σκέψη που πραγματικά με κάνει να αισιοδοξώ είναι η πιθανότητα να είναι το Πράσινο Κίνημα στην επόμενη Βουλή. Είναι απίστευτο ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τα πράσινα κόμματα έχουν εκλεγεί στα εθνικά Κοινοβούλια και μόνο στη χώρα μας και στην γειτονική Αλβανία δεν συμβαίνει αυτό. Και πιστέψτε με είναι ότι πιο νεανικό και φρέσκο το να αποκτήσουν οι πράσινες ιδέες κοινοβουλευτική έκφραση και στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία, εύχομαι να έχουμε μία καλή χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.