Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Συμμετοχή μαθητών του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς στην 44η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας (European Youth Parliament Greece)

Δελτίο τύπου 1ου ΓΕΛ Κιλκίς
Η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Καρέλη Ελισάβετ και ο μαθητής της Β΄ τάξης Ιωαννίδης Γεώργιος-Χρήστοςτου 1ου ΓΕΛ Κιλκίς με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Αραμπατζή Χρυσούλας εκπροσώπησαν το σχολείο μας στην 44η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή 16/12/2022 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 19/12/2022 με γλώσσα εργασιών την Αγγλική.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν « Άνεμος αλλαγής – Νεανικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης: Ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη των κοινωνιών», ένα θέμα δηλαδή που αφορά όλους τους ανθρώπους και στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των νέων για το φλέγον αυτό ζήτημα. 

Διαδικασίες Συνδιάσκεψης:

Οι μαθητές, που προέρχονταν από σχολεία της Β. Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν στις 16/12/22 στην Αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα» στην Αποθήκη Δ΄στο λιμάνι, όπου έγινε και η τελετή έναρξης. Οι συμμετέχοντες, ο τελικός αριθμός των οποίων ανήλθε σε 110, κατανεμήθηκαν σε 10 επιτροπές.

Τις επόμενες ημέρες οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ΑΝΑΤΟΛΙΑ). Εκεί οι μαθητές χωρισμένοι πια στις ομάδες-επιτροπές εργασίας (committee work), εργάστηκαν, συζήτησαν, προβληματίστηκαν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα με στόχο την παραγωγή ομόφωνων ψηφισμάτων (Resolutions).

Η Καρέλη Ελισάβετ συμμετείχε στην ομάδα που ασχολήθηκε με θέματα πολιτισμού και ειδικά για τον επαναπατρισμό εκθεμάτων μουσείων και την αποκατάσταση της πολιτισμικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης (Farfromhome). Ο Ιωαννίδης Γιώργος-Χρήστος συμμετείχε στην ομάδα που συζήτησαν τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σκοπό τη μείωση των καυσαερίων και την προστασία του περιβάλλοντος (Mission zero emissions).

Τη Δευτέρα 19/12/22, τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης, οι επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην Ολομέλεια στο ΚΕΔΕΑ- Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ, όπου κάθε ψήφισμα παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επιτροπές παρουσίασαν στην Ολομέλεια τις ιδέες τους και ακολούθησε διάλογος. Έπειτα από κάθε debate, ακολούθησε η ψηφοφορία στα πρότυπα της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού διαλόγου και κατέληξαν σε 10 ψηφίσματα.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων κ. Liam McCourt (IT) ως Πρόεδρο, κ. Γεώργιο Βάγια (GR), κα. Ελισάβετ Σιδηροπούλου (GR), κ. Petar Rajković (RS) και κα.Gloria Maria Cavalieri (IT) συνεδρίασε μετά το πέρας των εργασιών της και επέλεξε 30 μαθητές για τη στελέχωση άλλων αποστολών του Ε.Κ.Ν.Ε σε Διεθνή Φόρα καθώς και περιφερειακές και Εθνικές Συνόδους άλλων Εθνικών Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα σε αυτούς επιλέχθηκε και ο Ιωαννίδης Γεώργιος-Χρήστος. Συγχαίρουμε και τους δύο μαθητές για την επιτυχή εκπροσώπηση του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.