Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το Υπ.Πο.Α. χρηματοδοτεί διαχειριστή ΑΜΚΕ, που καταγγέλλεται για κακοποιητική δράση σε βάρος γυναικών

Ερώτηση Βουλευτών/τριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το Υπ.Πο.Α. χρηματοδοτεί διαχειριστή ΑΜΚΕ, που καταγγέλλεται για κακοποιητική δράση σε βάρος γυναικών,για δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία σε έφηβους/ες;»

Με ερώτησή τους 35 βουλευτές και βουλεύτριες της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατόπιν πρωτοβουλίας της βουλεύτριας και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου, φέρνουν στη Βουλή την επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για δράσεις κατά της έμφυλης βίας, ΑΜΚΕ με διαχειριστή που καταγγέλλεται για κακοποιητική δράση σε βάρος γυναικών.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η καταγγέλλουσα εκπαιδεύτρια κίνησης, χορογράφος και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, προέβη σε μηνυτήρια αναφορά και δημόσια καταγγελία για την κατ΄ εξακολούθηση κακοποιητική δράση του χορογράφου και υπεύθυνου της εν λόγω ΑΜΚΕ, αποστέλλοντας ανοιχτή επιστολή στις 24/10/2022, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προς την Υπουργό Πολιτισμού, στην οποία εκθέτει το χρονικό της βίας που υπέστη από τον φερόμενο δράστη.

Οι επιχορηγήσεις ατόμων και φορέων που εμπλέκονται σε περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης καθώς και η συνέχιση της χρηματοδότησής τους από το Υπουργείο, πλήττει ανεπανόρθωτα και για μια ακόμη φορά τον θεσμικό φορέα πολιτισμού της χώρας, τονίζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες, και αποτελεί συνέχεια του τρόπου που το ΥΠΠΟΑ επέλεξε να χειριστεί ανάλογες πολύκροτες υποθέσεις και στο παρελθόν, κανονικοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο και θεσμοποιώντας την έμφυλη βία.

Την στιγμή μάλιστα που τα περιστατικά έμφυλης βίας στο χώρο του Πολιτισμού δεν έχουν τέλος, οι βουλευτές/τριες θέτουν μια σειρά ερωτημάτων προς την Υπουργό Πολιτισμού, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη σχετικά με την καταγγελία.

Η ερώτηση

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Το Υπ.Πο.Α. χρηματοδοτεί διαχειριστή ΑΜΚΕ, που καταγγέλλεται για κακοποιητική δράση σε βάρος γυναικών, για δράσεις ενάντια στην έμφυλη βία σε έφηβους/ες;»

Πρόσφατα δημοσιεύματα και καταγγελίες στον ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για επιχορήγηση και απόδοση αιγίδας από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε πολιτιστικό φορέα, διαχειριστής του οποίου καταγγέλλεται για κατ΄ επανάληψη κακοποιητική συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, η καταγγέλλουσα εκπαιδεύτρια κίνησης, χορογράφος και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, με πρόσφατη συνέντευξή της σε ηλεκτρονικό μέσο, αλλά και με επιστολή την οποία απέστειλε στο Υπουργείο και στην Υπουργό Πολιτισμού από τις 24/10/2022, αναφέρεται στην χρηματοδότηση συγκεκριμένης ΑΜΚΕ - Ομάδας Χορού, για το 2022 για την υλοποίηση “πολιτιστικής δράσης για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών”, ο υπεύθυνος της οποίας την κακοποιούσε συστηματικά και επί μακρόν.

Η επιχορηγούμενη Ομάδα Χορού, είναι ενταγμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου, όπως διαπιστώνεται και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου, και χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος ''Πολιτιστικές Επιχορηγήσεις'' του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, κατόπιν απόφασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στην επιχορήγηση 91 φορέων.

Προκύπτει μάλιστα πως ο χορογράφος-διαχειριστής της ΑΜΚΕ, προς τον οποίο στρέφεται η επίσημη πλέον μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για κακοποιητική και κατ εξακολούθηση συμπεριφορά προς την μηνύτρια, αλλά και προς άλλες γυναίκες, είχε επιχορηγηθεί και στο παρελθόν για άλλες δράσεις.

Στην επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, η καταγγέλλουσα αναφέρεται σε όλες τις μορφές κακοποίησης και πολλαπλές εκδοχές έμφυλης βίας στις οποίες εκτέθηκε από τον υπεύθυνο και διαχειριστή της ΑΜΚΕ, και τις οποίες είχε δημόσια αναφέρει στα κοινωνικά δίκτυα, ήδη από το 2021, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει ρητά αρχικά. Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, η ίδια δημοσιοποίησε την κακοποιητική της εμπειρία με τον φερόμενο θύτη και κινήθηκε νομικά εναντίον του, όταν διαπίστωσε την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση του κινήματος διαμαρτυρίας και καταγγελίας των γυναικών ενάντια στην έμφυλη βία και την προσχηματική ευαισθησία του για το ζήτημα αυτό.

Οι επιχορηγήσεις ατόμων και φορέων που εμπλέκονται σε περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης καθώς και η συνέχιση της χρηματοδότησής τους, από το Υπουργείο συνιστά συστηματική έκθεση για τον θεσμικό φορέα πολιτισμού της χώρας. Αποτελεί συνέχεια του τρόπου που το ΥΠΠΟΑ επέλεξε να χειριστεί ανάλογες πολύκροτες υποθέσεις και στο παρελθόν, κανονικοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο και θεσμοποιώντας την έμφυλη βία.

Επειδή τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του Πολιτισμού δεν έχουν τέλος

Επειδή η έμφυλη βία δεν μπορεί να είναι εργαλείο εμπορευματοποίησης και πλουτισμού αλλά αίτημα των γυναικών και όλων όσων την υφίστανται για άμεση εξάλειψή της

Επειδή το ΥΠΠΟΑ οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των γυναικών ενάντια στην βία που υφίστανται

Επειδή η κάθε δημόσια ομολογία βίας εκ μέρους των γυναικών συνιστά ένα μικρό βήμα για την αντιμετώπισή της και απαιτεί την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας προς την κάθε γυναίκα που καταγγέλει τον βασανιστή της

Επειδή η υποκρισία δεν μπορεί να γίνει κανονικότητα και οι κακοποιητές να υλοποιούν δράσεις σε μαθητές και μαθήτριες ενώ οι ίδιοι την ασκούν κατ' εξακολούθηση

Επειδή η εκπαίδευση των νέων μας ενάντια στην βία και την κακοποίηση είναι υπόθεση υπεύθυνων πολιτικών και όχι καιροσκόπων εκμεταλλευτών

Επειδή Πολιτισμός και νομιμοποίηση της έμφυλης βίας δεν συνάδουν

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου η επιστολή καταγγελίας για κακοποιητική συμπεριφορά του υπευθύνου της εν λόγω ΑΜΚΕ; Κι αν ναι, υπήρξε διερεύνηση της συγκεκριμένης καταγγελίας και ποια η κατάληξή της;

2. Υπήρξε αναστολή της χρηματοδότησης και της αιγίδας του ΥΠ.ΠΟ.Α προς τον συγκεκριμένο φορέα προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελίες; Κι αν όχι, γιατί;

3. Κατόπιν διακρίβωσης των καταγγελιών θα συνεχίσει να υπάρχει η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο σας να προβεί ως προς την αποσόβηση ανάλογων περιστατικών που πλήττουν αφενός τον ρόλο του Υπουργείου και αφετέρου νομιμοποιούν θεσμικά την έμφυλη βία κατά των γυναικών;

Για όλα τα ανωτέρω, αιτούμαστε την κατάθεση των πρακτικών διερεύνησης της καταγγελίας, της ληφθείσας απόφασης περί της αναστολής ή μη, του καταγγελόμενου τόσο της επιχορήγησης που έλαβε ή θα λάβει, όσο και της διαγραφής του από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Οι ερωτώντες/σες και αιτούντες/σες βουλευτές/τριες

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αυγέρη Δώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθός Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.