Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Διάλεξη από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς

Δελτίο τύπου 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς
Μια εξαιρετική διάλεξη από έναν καταρτισμένο επιστήμονα και έξοχο ομιλητή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς στο πλαίσιο του πολιτιστικού Προγράμματος «Δρόμοι της Μνήμης» μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Άννας Μπαδήλα.

Ο διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. παρευρέθηκε στο χώρο του σχολείου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και παρουσίασε μια ιδιαίτερα περιεκτική και ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Το Κιλκίς ως τόπος εγκατάστασης των Ελλήνων προσφύγων από τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία και τον Καύκασο».

Χειμαρώδης, γλαφυρός και άμεσος, διατρέχοντας στο χρόνο, εξιστόρησε όλα τα σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τον προσφυγικό ελληνισμό κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και διαμόρφωσαν την εικόνα της πόλης μας.

Στην ιστορική του αναδρομή τόνισε τις αιτίες που συνέβαλαν στην εμφάνιση του βουλγαρικού εθνικισμού, τη σύγκρουση Ελλάδας-Βουλγαρίας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, με αποτέλεσμα την μετακίνηση πληθυσμών από την Ανατολική Ρωμυλία προς την Οθωμανική Μακεδονία και την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Βαλκανικούς πολέμους , καθώς και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που γενίκευσαν το προσφυγικό θέμα στην περιοχή της Βαλκανικής με την ανταλλαγή των πληθυσμών. 

Αναφέρθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή και την κορύφωση του προσφυγικού φαινομένου, όταν 1.5 εκατομμύρια επιζώντες από την Ιωνία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες και αναζήτησαν νέα πατρίδα στην Ελλάδα. Τέλος, επεσήμανε το ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πόλη μας λόγω της πολυφυλετικότητας και τους προσκάλεσε να μελετήσουν και να εκτιμήσουν την καταγωγή τους, για να διατηρήσουν ζωντανό τον ανεκτίμητο πολιτισμικό θησαυρό του παρελθόντος. Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των μαθητών/τριών στις οποίες ο κ. καθηγητής ανταποκρίθηκε με σαφήνεια, πληρότητα και οικειότητα.

Λίγα λόγια για τον προσκεκλημένο μας

Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βασικές σπουδές τα Μαθηματικά και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής , στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε, επίσης, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του δήμου Κηφισιάς. 

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το σοβιετικό Μεσοπόλεμο, την ιστορία του Ελληνισμού στη Σοβιετική Ένωση και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 16 βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή κ.ά.) και περιοδικά. Επιμελήθηκε τις Σελίδες Ιστορίας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, έως τη στιγμή της παύσης της έκδοσής της. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του παρευξείνιου χώρου (1995). Τιμήθηκε δύο φορές με Εύφημο Μνεία από το υπουργείο Εξωτερικών για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995).

Υπογράφει η Άννα Μπαδήλα
Φιλόλογος 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.