Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους δεκάδες απολυμένους του Ομίλου ΑΛΟΥΜΙΛ

Ανακοίνωση Συνδικάτου 
Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας 

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες απολύσεις που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην ΑΛΟΥΜΙΛ.

Δεν προλαβαίνει να στεγνώσει το μελάνι των απολύσεων. Οι τελευταίες 4 έγιναν στις 7 Νοεμβρίου, ενώ, μόλις λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί και άλλες 4 ανεβάζοντας τον κατάλογο σε πάνω από 40 τους τελευταίους μόνο μήνες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του Κιλκίς, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους της πόλης, να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας του ομίλου και να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους και τους απολυμένους του τελευταίου διαστήματος.

Ο λαός της πόλης να απορρίψει το αφήγημα του «πιο δύσκολου χειμώνα δήθεν για όλους». Να μη συμβιβαστεί με το νόμο της ζούγκλας που λέει «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».

Το χειμώνα που έρχεται δεν θα τον περάσουμε όλοι το ίδιο δύσκολα. Δύσκολα θα τον περάσουν οι απολυμένοι συνάδελφοι μας που έμειναν χωρίς μισθό και η “καρδιά” τους το ξέρει πως θα τα βγάλουν πέρα....Τι να πρωτοσκεφτούν; Τι θα φάνε, πως θα ζεσταθούν, πως θα πληρώσουν λογαριασμούς...

Απολύσεις, ανασφάλεια, φτώχεια, εργατικά ατυχήματα... Αυτή είναι η “προοπτική για τους εργάτες και τις εργάτριες του μεγάλου κολοσσού που:

. • Η τεράστια κερδοφορία του αποτυπώνεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο τελευταίο 6μηνο. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε για 50% αύξηση των κερδών της για το πρώτο 6μηνο του 2022.

. • Θα ενισχυθεί με 56 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με χρήματα που πληρωθούν σε τελική ανάλυση από τη βαριά φοροληστεία του ελληνικού λαού.

Στα πούπουλα όμως θα τον περάσει η εργοδοσία, εξασφαλίζοντας τα κέρδη της και παράλληλα απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια και τις ανέσεις που της προσφέρει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, ώστε να φορτώσει τα βάρη και τις μειωμένες παραγγελίες στις πλάτες των εργαζόμενων.

Αυτή όμως είναι η ανάπτυξη που τάζουν στο λαό. Για τους βιομήχανους τρελά κέρδη και για τους εργαζόμενους εντατικοποίηση, ξεζούμισμα και μετά απόλυση χωρίς καμιά δικαιολογία...

Φτάνει πια ως εδώ

Το παραμύθι των ευεργετών και των σωτήρων έχει ξοφλήσει για τα καλά. Το μόνο που επιβεβαιώνεται είναι το «κάθε χρόνο και χειρότερα». Δεν μπορούμε να περιμένουμε μήπως και έρθουν καλύτερες μέρες και ο "καλός μας" εργοδότης μας δώσει κάτι. Δε μπορούμε να ζούμε με το φόβο της απόλυσης, ούτε να σκύβουμε το κεφάλι όταν βλέπουμε τους συναδέλφους μας να διώχνονται από τη δουλειά και να σκεφτόμαστε πότε θα έρθει η σειρά μας.

Αποδεικνύεται ότι ούτε με την αναμονή ούτε με το "να βάζουμε πλάτη" πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα! Όταν έχει δουλειά, μας περιμένει η εντατικοποίηση, τα 4βάρδια και τα εργατικά ατυχήματα, ενώ μόλις πέσει η δουλειά, μας περιμένει η ανεργία, τη στιγμή που οι τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα, τα καύσιμα και το ρεύμα έχουν εκτοξευθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μισθοί που δε φτάνουν ούτε για τις βασικές μας ανάγκες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, όλων όσων έχουμε κοινά προβλήματα και ανησυχίες, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε εισόδημα με το οποίο θα μπορούμε να ζούμε, να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Είναι ώρα να σπάσει ο φόβος και η αναμονή. Η λύση είναι στον δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα.

Αντλούμε δύναμη από τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη. Η πρωτοφανής συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, που διοργάνωσαν από κοινού σωματεία και φορείς του νομού Κιλκίς, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο λαός μας δεν σκοπεύει ούτε να πεινάσει, ούτε να κρυώσει, ούτε να γίνει το θύμα μιας πολιτικής που του τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά του.

Όλοι όσοι συμμετείχαν απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να ακυρώσουν με τη δράση τους τα κηρύγματα της μιζέριας και της υποταγής, το κλίμα αναμονής σωτήρων που του καλλιεργούν. Ένιωσαν τη δύναμη της οργάνωσης, ένιωσαν την ελπίδα που γεννιέται μέσα από το συλλογικό αγώνα, συνειδητοποίησαν στην πράξη της αξία της αλληλεγγύης.

Κανένας εφησυχασμός. Καμία αναμονή. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα!

. • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να μη γίνει καμία άλλη απόλυση!

. • Αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή συλλογικής σύμβασης!

. • Καμία οικογένεια χωρίς εισόδημα. Κανένας μόνος του απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη λίγων και εκλεκτών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.