Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Σεβασμό στους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές της “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”

Κείμενο:
Όμηρος Ταχμαζίδης
Η απεργία στην επιχείρηση “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” έχει συνεπάρει την κοινή γνώμη και η αλληλεγγύη της ευρύτερης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης είναι έκδηλη (συλλογή τροφίμων από δήμους, πανό συμπαράστασης στα γήπεδα από τους οπαδούς των ομάδων της πόλης, χρηματικά ποσά ενίσχυσης από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και από μεμονωμένους πολίτες που καταθέτουν ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου κ.α.).

Ήταν επόμενο ότι η κατάσταση αυτή δε θα περνούσε απαρατήρητη και από τα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς βουλευτές, με εξαίρεση εκείνους του κυβερνώντος κόμματος. Από το χώρο του εργοστασίου, μετά και τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, έχουν περάσει και εκφράσει την αλληλεγγύη τους βουλευτές κομμάτων, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων: Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάνης Βαρουφάκης και τελευταία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην επίσκεψή του στο χώρο του εργοστασίου, ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης και απέρριψε άμεσα και κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις του κατά των κινητοποιήσεων και το “πρόγραμμα” της διεύθυνσης, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε καν να συναντηθεί μαζί του!!!

Το γεγονός εξανάγκασε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και γαμπρό επ΄ αδελφή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα Αλέξανδρο Κρομμύδα να φανερωθεί, μετά από καιρό, μέσω του λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια δήλωσή του, την οποία αναπαράγει η ιστοσελίδα Bussiness News με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Α. Κρομμύδας, CEO Mantis (Μαλαματίνα): Μήπως οι απεργοί θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εταιρία;”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην οινοποιία Μαλαματίνα, την ώρα που το περασμένο Σαββατοκύριακο ο CEO της εταιρείας Νίκος Κεράνης προσπάθησε να προσεγγίσει τον Αλέξη Τσίπρα για να του αναλύσει τα νέα σχέδια για την βιομηχανία οίνου, αλλά, τελικά, όπως τόνισε και ο ίδιος σε συνέντευξή του σε μέσο της Θεσσαλονίκης, δεν τα κατάφερε”. Διατυπωμένο τούτο το γεγονός στη γλώσσα της πιάτσας: “έφαγε πόρτα” από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αναπάντεχο (;) συμβάν εξανάγκασε τον ιδιοκτήτη και γαμπρό του υπουργού Ενέργειας να προβεί στη δήλωση του μέσω κοινωνικού μέσου δικτύωσης, όπου προσπαθεί να ταυτίσει τους εργαζόμενους με τις ευθύνες της προηγούμενης ιδιοκτησίας που οδηγήθηκε την επιχείρηση σε αδιέξοδο. (Επ΄ αυτού θα επανέλθουμε με εμπεριστατωμένο άρθρο μας για τις ευθύνες της προηγούμενης ιδιοκτησίας των εναπομεινάντων “προβληματικών” μελών της οικογένειας του ιδρυτή της επιχείρησης Ευάγγελου Μαλαματίνα).

Στο παρόν άρθρο θέλω να εξάρω τη στάση των εργαζομένων και της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργάνων τους, παίρνοντας ως αφορμή μια διατύπωση από τη δήλωση του νέου ιδιοκτήτη Αλέξανδρου Κρομμύδια, η οποία φανερώνει το μεγαλείο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, αυτού του εργατικού αγώνα. Αναφέρει, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Αλέξανδρος Κρομμύδας και δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε, παρά το γεγονός ότι η αναφορά του σκοπό έχει τη δυσφήμιση των απεργών και της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας, ότι σε αυτούς προσφέρθηκε «να πάρουν μια γενναία αποζημίωση με εθελουσία, αλλά αρνήθηκαν!».

Το θαυμαστικό τοποθετείται από τον νέο ιδιοκτήτη της “Μαλαματίνα” Αλέξανδρο Κρομμύδα, αναδεικνύοντας την αμηχανία και την έκπληξή του, από το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που δεν εξαγοράζονται. Μια κατάσταση που αντικρούει το γνωστό στερεότυπο περί συμβιβασμένων και ξεπουλημένων στην εργοδοσία συνδικαλιστών. Αυτοί οι εργαζόμενοι και η ηγεσία τους αξίζουν το σεβασμό όλων μας.

Η νέα ιδιοκτησία φαίνεται ότι προσήλθε πρόχειρη και απροετοίμαστη – επί των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων του αντιπάλου - στην προσπάθειά της να προχωρήσει στο λεγόμενο πρόγραμμα “εξορθολογισμού” και τώρα οδηγεί την επιχείρηση από το ένα αδιέξοδο στο άλλο.

Τα περιθώρια στενεύουν, πλέον, για τον νέο ιδιοκτήτη Αλέξανδρο Κρομμύδα και τον υπάλληλό του στη διεύθυνση της επιχείρησης Νίκο Γεράνη. Και, όπως δήλωσε ο συνάδελφος του κ. Σκρέκα στην κυβέρνηση κ. Συρίγος, “όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”. Μόνο που αυτή η “αρχή” εξαρτάται πάντοτε από τους υφιστάμενους “συσχετισμούς δύναμης”.

Οι μέχρι τώρα άστοχες κινήσεις της διοίκησης προκάλεσαν μια απρόβλεπτη κρίση λειτουργίας της επιχείρησης, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αλαζονεία των ιδιοκτητών και τη συναφή αδυναμία τους να εκτιμήσουν τα πραγματικά δεδομένα. Με δηλώσεις του τύπου, “πόσο θα αντέξουν;”, η νέα διοίκηση οδηγεί την επιχείρηση στην σταδιακή εξαφάνιση της από την αγορά…

“Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για την “τρικαλινή” διαπλοκή Σκρέκα-Κρομμύδα με την πολιτική βλ. https://www.sopro.gr/articles-2/articles/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7/

Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.