Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η Κωνσταντίνα Αδάμου, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης ''ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής'', μιλά στους: Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Η Κωνσταντίνα Αδάμου*, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης ''ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής'', μιλά στους: Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς κρίνετε, κυρία Αδάμου, εσείς ως εν ενεργεία βουλευτής τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών;
Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε μια ακατάσχετη παροχολογία με καθαρά προεκλογική στόχευση. Όσα υπόσχεται ωστόσο είναι ημίμετρα. Στην πραγματικότητα, επιστρέφει σε κάποιους πολίτες ένα μικρό μέρος των χρημάτων που το κράτος του κ. Μητσοτάκη τους υφάρπαξε με την υπερφορολόγησή τους. Σκεφτείτε μονάχα ότι μιλάμε για υπερεκτέλεση των φορολογικών εσόδων ύψους 5,6 δισ. Ευρώ, μόνο κατά το πρώτο 8μηνο του έτους. Γιατί θα πρέπει οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι να μείνουν ικανοποιημένοι από τα ψίχουλα που τους δίνει η Κυβέρνηση; 

Ας μην ξεχνάμε όμως και κάτι ακόμα. Η ενεργειακή κρίση θα πλήξει τον ελληνικό λαό δριμύτατα και όσο ο Κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να προστατέψει τα υπερκέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, η μεσαία και η μικρομεσαία τάξη θα μένει απροστάτευτη. Αυτήν τη στιγμή οι διάφοροι πάροχοι ενέργειας αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών και ο Πρωθυπουργός αρνείται να συγκρουστεί μαζί τους.

Τι λοιπόν προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση;

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντιληφθήκαμε από πολύ νωρίς τις διαστάσεις του προβλήματος και έτσι προτείναμε ξεκάθαρες και πολύ προσεκτικά κοστολογημένες λύσεις. Απαιτείται, πρώτον, μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Δεύτερον, δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Τρίτον, πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος. Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες οι ευάλωτες ομάδες. 

Επιπροσθέτως, απαιτείται παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Προκάλεσε πραγματικά αλγεινή εντύπωση η δήλωση του κ. Πέτσα, Αναπληρωτή Υπουργού της Κυβέρνησης, ότι όσοι από τους πολίτες δεν προσαρμόζονται στις συνθήκες δε θα επιβιώσουν. Η κυνικότατη αυτή δήλωση αποκαλύπτει το σκληρά ταξικό πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, που επιρρίπτει τις ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο στους ευάλωτους πολίτες και τους τιμωρεί για την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν.

Η Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις της. Πώς κρίνετε την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Η Τουρκία απειλεί πλέον ανοιχτά την Ελλάδα ισχυριζόμενη εν πολλοίς ότι το μισό Αιγαίο τής ανήκει. Εννοείται ότι τέτοιες διεκδικήσεις δε βασίζονται πουθενά. Είναι όμως εξαιρετικά ανησυχητικό ότι εν όψει εκλογών η τουρκική αντιπολίτευση παρουσιάζεται ακόμα πιο εθνικιστική και επιθετική απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, από την άλλη, πορεύεται διαχρονικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης στην περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αποφεύγοντας την ανεύθυνη μικροπολιτική, στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. 

Έτσι, υπερψηφίσαμε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την αγορά των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale. Αυτό που χρειάζεται από την ελληνική πλευρά είναι αποφασιστικότητα αλλά και ψυχραιμία προς αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες απασχολεί τη χώρα η υπόθεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κιναλ, Νίκου Ανδρουλάκη. Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει, κ. Αδάμου, σχετικά με την υπόθεση; Το σκάνδαλο εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με την προσδοκία ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και ο ελληνικός λαός θα ενημερωθεί για το τι ακριβώς συνέβη. Προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα πέσει άπλετο φως, όπως υποκριτικά ζητά ο κ. Μητσοτάκης. 

Από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα επικαλεστούν το απόρρητο, για να μη μιλήσουν και να προστατέψουν έτσι την Κυβέρνηση. Αν ο Πρωθυπουργός ήθελε πραγματικά να αποκαλυφθεί η αλήθεια, θα αξιοποιούσε τη σχετική νομοθεσία, που του επιτρέπει να άρει το απόρρητο για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ. Είναι πασιφανές ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε γιατί αντιμετωπίστηκε ως πολιτικός αντίπαλος του κ. Μητσοτάκη. Σε ένα πλαίσιο καθεστωτισμού η Νέα Δημοκρατία εργαλειοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας προς όφελός της. Τέτοιες πρακτικές είναι εθνικά επιζήμιες και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των αρχών της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, κα. Αδάμου, θα θέλαμε να ακούσουμε τη σκέψη σας για τους νέους ανθρώπους, αυτούς που τώρα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, τους φοιτητές;

Η νέα γενιά ανθρώπων είναι η πλέον αδικημένη σε αυτή τη χώρα. Το πολιτικό σύστημα έχει στερήσει από τους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια ως φιλόλογος, σε μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, γνωρίζω πολύ καλά τις αγωνίες των παιδιών μας. Μιλάμε για μια γενιά που έχει περάσει ατελείωτες ώρες στα θρανία για να σπουδάσει, χωρίς δυστυχώς να έχει σοβαρή επαγγελματική προοπτική στη χώρα της. 

Μιλάμε για νέες και για νέους που αμείβονται πενιχρότατα, προσπαθώντας να σταθούν στα πόδια τους. Είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτονομηθούν και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Γι αυτόν το λόγο, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις που αφορούν στην άμεση βελτίωση της ζωής των νέων μας. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως μια προοδευτική παράταξη, έδειχνε ανέκαθεν εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, αντιμετωπίζοντάς την ως φορέα πρωτοπόρων ιδεών. Προσωπικά πιστεύω ότι το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται στα χέρια των νέων ανθρώπων, ανθρώπων που έχουν όραμα, εφόδια και δεξιότητες. 

Το κράτος, όμως, πρέπει να σταθεί αρωγός σε όλη αυτήν την προσπάθεια των νέων μας, ειδάλλως το brain drain που υφίσταται την τελευταία δεκαετία θα συνεχιστεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας μας. Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνει κατανοητό από την εκάστοτε κυβέρνηση για ποιο λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η μέγιστη βαρύτητα στη διευκόλυνση της -δύσκολης- ζωής των νέων μας.

 Από την άλλη πλευρά, οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να είναι περισσότερο ενεργοί πολίτες, ξεκινώντας από μία απλή πράξη-διαδικασία, αυτήν του να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, αφού πρώτα ενημερωθούν για τις θέσεις των κομμάτων και τα βιογραφικά των υποψήφιων βουλευτών, μέχρι το να συμμετέχουν σε κάποιο συμβούλιο της περιοχής τους, ώστε να ακούγεται η φωνή τους. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της Δημοκρατίας μας.

* Κωνσταντίνα Αδάμου
Βουλευτής Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ''ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής'
Ιστορικός B.A. - M.SC. με Εξειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας'



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.