Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Γιατί βρε ευλογημένε σβήνεις το κερί που μόλις άναψα;

Παρεμβαίνει ο αναγνώστης της Γνώμης Τ.Π.
15αύγουστος σε ενορία του Κιλκίς. Ανάβω δύο κεράκια. Ένα για «ζώντες» και ένα για «κεκοιμημένους» όπως συνηθίζεται αλλά και μου υποδεικνύουν τα ταμπελάκια. Μέχρι να προσκυνήσω, να προσευχηθώ και να ηρεμήσω λίγο, παρατηρώ πως κάποιος ή κάποια τα σβήνει και τα μαζεύει με συνοπτικές διαδικασίες.

Πάει και η προσευχή, πάει και ηρεμία. Τα νεύρα τσατάλια. Ο διάβολος πανηγυρίζει και μας βάζει γκολ μέσα στο γήπεδό μας. Τα κατάφερε για άλλη μια φορά και γελάει με τα χάλια μας. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπω. Συμβαίνει εδώ και δεκάδες χρόνια στις εκκλησίες μας. Δεν προλαβαίνεις να ανάψεις ένα κεράκι και αμέσως το σβήνουν. 

Πείτε ότι γίνεται επειδή δε χωράνε τόσα πολλά κεριά στα μανουάλια, πείτε ότι υπάρχει κίνδυνος φωτιάς από τα πολλά κεριά, πείτε ότι το κάνουν για λόγους οικονομίας αφού το άκαυτο κερί θα πουληθεί ξανά και η εκκλησία θα κερδίσει κάποια λίγα ευρώ.

Πείτε σε αυτούς -που υποτίθεται υπηρετούν την εκκλησία-, πως το άναμμα ενός κεριού περιέχει τεράστιους συμβολισμούς που χρειάζεται βιβλίο να αναλύσουμε.

Αγνό και μαλακό κερί που συμβολίζει το εύπλαστο της ψυχής μας. Όλα είναι «μέσα» σε αυτό το ασήμαντο κεράκι από αγνό κερί μέλισσας… η αγνότητα της ψυχής. η ευλάβεια, η θυσία, η θύμηση, το φως, το σκοτάδι, το νοητό «λιώσιμο» μέχρι τελευταίας πνοής για τη Χάρη του Θεού. Το κερί συμβολίζει τον «νεκρό» εαυτό μας. Όρθιο και αναμμένο στο μανουάλι, συμβολίζει τον Αναστημένο Ιησού και έτσι ομολογούμε και τη δική μας Ανάσταση. Και τόσα άλλα που δε χωράνε να αναλύσουμε.

Και εσύ βρε ευλογημένε πας και το σβήνεις μόλις το ανάψω. Τίποτα δεν έμαθες εκεί μέσα; Τίποτα δε σου δίδαξαν, δε σου συνέστησαν, δεν σε εκπαίδευσαν;

Η εκκλησία μας έχει κανόνες, τυπικό, τυπολατρεία και οφείλουμε να τηρούμε και να σεβόμαστε, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και πιστοί χριστιανοί.

Αυτή όμως η ιεροσυλία και ύβρις προς εμάς και κυρίως στον Ιησού πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Και όλοι γνωρίζουμε ποιοι μπορούν να το κάνουν άμεσα…

7 σχόλια:

  1. Τάδε έφη "πιστός" ευσεβής χριστιανός που εκκλησιάζεται Πάσχα, Χριστούγεννα και την Παναγίας ανάβοντας απλά κεράκι και δεν έμαθε να αποφέυγει την χειρότερη αμαρτία... την Κατάκριση και μάλιστα την Δημόσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι κατακριση ειναι ενα παραπονο ειναι μερικοι της εκκλησιας που το κανουν επιτηδες και το μοναδικο κερι να ειναι το σβηνουν

      Διαγραφή
    2. Ημέρες με πολύ κόσμο όπως της Παναγίας ίσως συμβαίνει.
      Άλλα να παίρνουμε την μπάλα και να κατακρίνουμε έναν ολόκληρο κόσμο αδιάκριτα κατακρίνοντάς τον δημόσια σε τι ωφελεί? Πάνε πιάσε τον συγκεκριμένο και κάνε το παράπονό σου. Και θα έχεις και δίκιο.

      Διαγραφή
    3. η..."κατακριση" αμαρτια ;!!!!!!!!!!!!!!!!!!και η μεγαλυτερη ; - "εκας οι βεβηλοι"!!!

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.