Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

46 χρόνια από το χωριό Πεδινό στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας

Της Μόνικας Σωτηριάδου
Φέτος κλείνουν 46 χρόνια από το χωριό Πεδινό με προορισμό την Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας, παραμονή της γιορτής του Ιερού Ναού. Με το ίδιο τουριστικό πρακτορείο πρακτορείο του Κιλκίς και τον ίδιο προορισμό κλείνουν φέτος 46 χρόνια που οργανώθηκε για πρώτη φορά από την Αείμνηστη Κυρία Χρυσούλα Λυτρίδη (1976) το πρώτο Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία Φανερωμένη Νέας Μηχανιώνας, Παραμονή της γιορτής. 

Το λεωφορείο γέμιζε ασφυκτικά με τις γυναίκες από το χωριό Πεδινό με αποτέλεσμα να επικρατεί μια ευχάριστη βαβούρα μέχρι να τακτοποιήσουν τις θέσεις που θα καθήσουν, πράγμα που γινόταν στην συνέχεια και ξεχνούσαν αμέσως τις σύντομες αντιπαραθέσεις. Ακολουθούσε το πιο σύντομα και ευχάριστο ταξίδι για το τάμα στην Παναγία Φανερωμένη, το οποίο πήρε απίστευτες και όμορφες διαστάσεις σημαδεύοντας το παρελθόν και φυσικά το μέλλον. 

Ένα πρόγραμμα εκδρομής σε άλλο επίπεδο, ένα ταξίδι ψυχής που συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Υπομονετικά οι γυναίκες μπαίνουν στην ουρά με τους πιστούς να ανάψουν το ευλογημένο κεράκι στην Παναγία με αποτέλεσμα πολλές φορές να λιώνει από τον Ήλιο πριν φτάσει στον προορισμό του με την ίδια όμως πάντα ευχή και χαρακτηριστική σημασία του. Δυστυχώς πολλές από τις γυναίκες έχουν "φύγει" και το μικρό ταξίδι παίρνει και μια άλλη διάσταση. 

Γίνεται αυθόρμητα ένα μνημόσυνο ψυχής στην μνήμη τους την στιγμή που οι αναμνήσεις ξεπηδούν από το παρελθόν. Η επιστροφή αποκτά ένα είδος γλεντιού στο λεωφορείο επιδεικνύοντας τα ψώνια από το πανυγήρι μέσα σε ένα χιουμοριστικό κλίμα που μοιάζει με εκείνα που εμπνεύστηκαν οι σοφοί πρόγονοι μας μέσα στα διαχρονικά έργα τους. Σήμερα συνεχίζεται η όμορφη παράδοση που ξεκίνησε από μια ιδέα και συνεχίζεται με όλα όσα αναφέρονται και πολλά περισσότερα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.