Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ελλήνων Τόποι

Του Κώστα Μπούζα
Ελλήνων τόποι, σπαρμένοι μες στον χώρο και στον χρόνο. Από το φως του Αιγαίου ευλογημένοι και σμιλεμένοι απ’ την αλμύρα του πελάγου. Βότσαλα σκόρπια, ξασπρισμένα, με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Τόποι σε ξεροβούνια πάνω φυτεμένοι, σε ανεμοδαρμένα ύψη, μ’ ανάκατα τα άγρια λιθάρια, ν’ ακροβατούνε στου γκρεμού το χείλος. Τόποι σιμά στον ελαιώνα και στην κληματαριά. Στην απαλή ανάσα του ανέμου αφημένοι και στο ευγενικό χάδι του ήλιου.

Ελλήνων τόποι. Τόποι του μόχθου, της αγάπης, της ζωής. Της αντρειοσύνης και του θάρρους, μα και λατρείας και θυσίας.

Ελλήνων τόποι. Και να οι αρχαίοι κίονες αγέρωχοι, περήφανοι που αντέχουνε ακόμη. Και να της εκκλησιάς ο τρούλος, που όλο στοργή ακόμη αγκαλιάζει. Και να κι η πέτρα που ‘γινε ψυχή, ζωή και η ψυχή που ‘γινε πέτρα. Και θεμελίωσε μνημεία και Μέλαθρα Μουσών κι επάλξεις κάστρων Μνημοσύνης.

Τόποι που ευλογήθηκαν απ’ το δάκρυ και το αίμα. Ελλήνων τόποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.