Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Αποκαλυπτήρια μνημείου προσφυγικού Ελληνισμού στο Πεδινό Κιλκίς

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Παρουσία του Ιερέως Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεδινού.
Του Λαογραφικού Ομίλου Ορφέας Πεδινού, πρώην προέδρων και μελών του ιστορικού Συλλόγου, κ
αθώς επίσης του πρώην Δημάρχου Γαλλικού, δασκάλων, προσφύγων δεύτερης γενιάς, και αρκετών κατοίκων και εθελοντών της εκδήλωσης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που έλειπε από την πλατεία Ελευθερίας Πεδινού.

Το μνημείο κοσμεί με την παρουσία του τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν πίσω τους οι κυνηγημένοι από τις πατρογονικές εστίες τους Έλληνες πρόσφυγες.
Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες.

Είναι Δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Γιώργου Τσαλίμαλμα γνωστή για την προσφορά της και την ανάδειξη του χωριού στον τομέα της βιοτεχνίας.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ηλικιωμένα άτομα πρόσφυγες δεύτερης γενιάς φανερά συγκινημένοι και περήφανοι που δεν ξεχνάνε οι νεότεροι .

Στο μνημείο κάθε χρόνο θα γίνεται αναφορά και τρισάγιο 6 Απριλίου το μαύρο Πάσχα Θρακικού Ελληνισμού.

19 Μαϊου γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου.

12 Σεπτεμβρίου Μικρασιατική καταστροφή.

Δεύτερη ημέρα του Πάσχα έθιμο "χορός της Παναγίας".

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τραγούδια και λόγια που μιλάνε στις καρδιές και κρατάνε ζωντανή την μνήμη.

Δεν ξεχνάμε τον γνωστό Πεδινιώτη καλλιτέχνη Αντώνη Τσολακίδη φανερά συγκινημένος που του δόθηκε η ευκαιρία να προβληθούν οι πόλεις και τα προσφυγικά χωριά μέσα από την τέχνη του και την Αγάπη του σε αυτά,

Ευχαριστούμε όσους στήριξαν την ιδέα και την υλοποίηση της για το καλό του τόπου μας στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Ιστορίας μας που ζητά αναγνώριση.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.