Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Χαιρετισμός Γ. Φραγγίδη στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.)

Χαιρετισμός που απηύθυνε ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατά τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) το Σάββατο 4 Ιουνίου, όπου παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη. 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, για την πρόσκληση και να σας μεταφέρω τις ευχές του για καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενική σας Συνέλευσης.

Η συνάντηση των συλλόγων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΠΟΣΕΑ) είναι μια σημαντική ευκαιρία πολύτιμης ανταλλαγής απόψεων και αντιμετώπισης προβλημάτων σχετικών με την αιμοδοσία αλλά και επίλυσης οργανωτικών θεμάτων.

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, γιατί ως μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος και ως Υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα αιμοδοσίας, καθώς αντιλαμβάνομαι απόλυτα την αξία της. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη κοινωνικής προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Ταυτόχρονα, αποτελεί σωτήρια πηγή κάλυψης των αναγκών σε αίμα, για πολλές κατηγορίες ασθενών.

Το έργο της ΠΟΣΕΑ είναι ανεκτίμητο και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη της αυτάρκειας αίματος και παραγώγων του σε εθνικό επίπεδο, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ανάπτυξη δράσεων που προάγουν και διαδίδουν την εθελοντική αιμοδοσία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σταθερά μεγάλες ετήσιες ανάγκες σε αίμα, που αφορούν κυρίως πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ασθενείς μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, παιδιά με λευχαιμία, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις αλλά και εγχειρήσεις γενικά. Σημαντικό ποσοστό των αναγκών αφορά σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, αφού η χώρα μας πληρώνει βαρύ «φόρο αίματος» στην άσφαλτο, υπερβαίνοντας σταθερά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε τροχαία με θανάτους και βαρείς τραυματισμούς. Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες τροχαίων χρειάζονται αίμα μέσα στις πρώτες 24 ώρες.

Η πανδημία του κορωνοϊού, με τους επακόλουθους περιορισμούς, επηρέασε αρνητικά και την εθελοντική αιμοδοσία και ενέτεινε τις παροδικές ελλείψεις που παρουσιάζονται, ειδικά σε περιόδους όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Το 60% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από την εθελοντική αιμοδοσία και το υπόλοιπο από την αιμοδοσία υπέρ συγγενών και φίλων. Αν και αυτό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, υπάρχει το παράδοξο ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη προσφορά αλλά και με μεγάλες ελλείψεις. Σαράντα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται κάθε χρόνο για την εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό. Η έλλειψη κεντρικής διαχείρισης του αίματος και συντονισμού μεταξύ των μονάδων αιμοδοσίας, είναι σημαντικό πρόβλημα, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται διαθέσιμο αίμα, χωρίς αξιοποίηση (είναι γνωστό ότι το αίμα λήγει μετά από ένα μήνα).

Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για την ενημέρωση και την προσέλκυση τακτικών εθελοντών, την ανάπτυξη κουλτούρας εθελοντικής αιμοδοσίας μέσω εκπαίδευσης και ανάλογων δράσεων, την οργάνωση και διαχείριση του αίματος.

Πρόσφατα μας έγινε ενημέρωση στη Βουλή για την πανευρωπαϊκή δράση με τίτλο «Blood and Beyond», που στη χώρα μας διεξήχθη από μία Ανεξάρτητη Επιτροπή με επικεφαλής τον Καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη και τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και αξιόλογων καθηγητών, κλινικών γιατρών και εκπροσώπων ασθενών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση πολιτικών για τη βελτίωση της διαχείρισης αίματος στη χώρα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης ως προς την ετήσια συλλογή αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό της, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παροδικές ελλείψεις. Είναι συνεπώς ύψιστης σημασίας η ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών για την αύξηση της προσφοράς και τον εξορθολογισμό της ζήτησης και στόχο τον εκσυγχρονισμό, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Τα κόμματα και το Κοινοβούλιο έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η διαχείριση και η ασφάλεια του αίματος είναι βασικό μέλημα και μέρος του Προγράμματος Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, γι αυτό θα είμαστε αρωγοί στο πολύτιμο έργο σας και συνδιαμορφωτές προτάσεων και πολιτικών που προάγουν την ορθή διαχείριση του αίματος και την εθελοντική αιμοδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.