Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Μια αναπάντητη επιστολή

Του Κώστα Μπούζα
Έτος 1854. Ο Φραγκλίνος Πήρς, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έχει προτείνει στους Ινδιάνους, να αγοράσει μια μεγάλη ζώνη από τις εκτάσεις τους. Ταυτόχρονα έχει υποσχεθεί την δημιουργία μιας περιοχής ελεγχόμενης εγκατάστασης για τον λαό τους. Η απάντηση του Αρχηγού των Ινδιάνων Σηάτλ στον Μεγάλο Λευκό Αρχηγό, θεωρήθηκε ως η πιο ωραία και πιο ουσιαστική διακήρυξη που έγινε ποτέ για το περιβάλλον.

Ο Ερυθρόδερμος Αρχηγός, πρώτα πρώτα, προσπαθούσε να διασφαλίσει τα αυτονόητα: Αν σας πουλήσουμε την γη μας, πρέπει στο εξής να θυμάστε και να διδάσκετε στα παιδιά σας, ότι τα ποτάμια είναι τα αδέρφια μας και τα δικά σας. Κι αλλού: Ο αέρας είναι πολύτιμος για τον Ερυθρόδερμο, γιατί όλα τα πράγματα μοιράζονται την ίδια αναπνοή. Όλο το κείμενο ήταν γεμάτο από βαρυσήμαντα και πολυσήμαντα μηνύματα: Πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας, ότι το χώμα που πατούν έχει γίνει από τις στάχτες των προγόνων μας…. Ότι συμβαίνει στη γη, συμβαίνει και στους γιους της γης… Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο, ο άνθρωπος ανήκει στη γη… Αυτή η γη του είναι πολύτιμη και το να βλάψει την γη είναι σαν να δείχνει περιφρόνηση στον Δημιουργό... Ο Θεός μας είναι ο ίδιος Θεός...

Ο Ινδιάνος όμως Αρχηγός δεν σταματούσε εδώ. Διαπίστωνε με θλίψη την νοοτροπία του λευκού ανθρώπου: Η γη δεν είναι ο αδελφός του, αλλά ο εχθρός του και μόλις την κυριεύσει πηγαίνει μακρύτερα. Και πιο κάτω: Ο λευκός άνθρωπος δεν φαίνεται να δίνει σημασία στον αέρα που αναπνέει. Σαν έναν άνθρωπο που θέλει πολλές μέρες για να πεθάνει, είναι αδιάφορος για την δυσοσμία.

Τέλος από το κείμενο δεν έλειπαν οι προειδοποιήσεις: Η απληστία του θα καταβροχθίσει την γη και δεν θα αφήσει πίσω της παρά έρημο. Και σ’ ένα άλλο σημείο: Αν εξαφανίζονταν όλα τα ζώα, ο άνθρωπος θα πέθαινε από μια μεγάλη πνευματική ερημιά. Γιατί αυτό που συμβαίνει στα ζώα, σε λίγο συμβαίνει και στον άνθρωπο. Όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα.

Η τελευταία φράση του κειμένου ανακεφαλαίωνε, θαρρείς, όλα τα προηγούμενα νοήματα, με έναν τρόπο τραγικό. Σαν μια προειδοποίηση, σαν προφητεία: Το τέλος της ζωής είναι η απαρχή της επιβίωσης.

Όλα αυτά, παρότι έχουν γραφεί πριν τόσα πολλά χρόνια, φαντάζουν τόσο ανατριχιαστικά επίκαιρα στη σημερινή φρενήρη εποχή μας. Εν μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της μείωσης του στρώματος του όζοντος, των αποβλήτων, των διοξινών, της όξινης βροχής, της ραδιενέργειας, των άρρωστων ζώων, των μολυσμένων φυτών, της λειψυδρίας, της ερήμωσης ολόκληρων περιοχών, των νεκρών ποταμών και λιμνών, των αποκαλούμενων “θεομηνιών”, των φονικών ιών...

Το ημερολόγιο δείχνει πλέον 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.