Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» αλλάζουμε τα Σωματεία μας και τη ΔΟΕ

Υπογράφει η Μαρία Τασοπούλου
- Καθηγήτρια Γερμανικών, στα Δημ. Σχ. Αγ. Πέτρου, Ευρωπού και στο 1ο & 2ο Δημ. Σχ. Γουμένισσας
- Υποψήφια με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Κιλκίς και της Παιονίας ψηφίζουμε για να αναδείξουμε νέα Διοικητικά Συμβούλια, αντιπροσώπους για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, αντιπροσώπους για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς.

Είναι φανερό, πώς η θέση που θα πάρουν οι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί του νομού, θα κρίνει τι Σωματεία, τι Ομοσπονδία, τι κίνημα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Αυτό κρίνεται με την ψήφο μας τις επόμενες μέρες.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε συνταρακτικές εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Προωθήθηκε παραπέρα η αυτόνομη σχολική μονάδα που κατηγοριοποιεί σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως και η «αξιολόγηση».

Παρέμεινε στα τάρταρα η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία και το βάρος συνεχίστηκε να πέφτει στις πλάτες των γονιών.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ήταν μεγάλες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ιδιαίτερα τις περιόδους έξαρσης του κορονοϊού που οι εκπαιδευτικοί γίνονταν λάστιχο για να καλύψουν τις ανάγκες.

Οι αναπληρωτές στην περιοχή μας ξεπερνούν πλέον το 35% των συναδέλφων και τα δικαιώματά τους συνεχώς χτυπιούνται (βλ. συμβάσεις 3 μηνών, με αφορμή τον Covid).

Η ακρίβεια έχει τσακίσει τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα όσους μετακινούνται από άλλες περιοχές προς το Κιλκίς και την Παιονία.

Οι Νηπιαγωγοί έχουν φτάσει στα όριά τους, με το φόρτο δουλειάς να αυξάνεται, χωρίς να έχουν ούτε λεπτό να πάρουν μια ανάσα.

Και, όμως, σε τέτοιες συνθήκες και ενώ ο κλάδος ζητούσε στήριξη, οι δυνάμεις που ήταν στο τιμόνι των Σωματείων μας τόσο στο Κιλκίς και την Παιονία όσο και στη ΔΟΕ, ήταν κάτω από τις απαιτήσεις.

Όχι μόνο ήταν άφαντοι και δεν άρθρωσαν κουβέντα για όλα αυτά τα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι είχαν να εμφανιστούν εδώ και 3 χρόνια, και θυμήθηκαν 1 εβδομάδα πριν τις εκλογές το Σωματείο και τη ΔΟΕ (χαρακτηριστική περίπτωση η πλειοψηφία των υποψηφίων της ΔΑΚΕ και του ΔΙΚΤΥΟΥ). Αλήθεια τι σκοπούς έχουν και ζητούν την ψήφο των εκπαιδευτικών τελευταία στιγμή;

Αλλά έφτασαν και στο σημείο να μπαίνουν εμπόδιο στις διαθέσεις των εκπαιδευτικών που ήθελαν να αγωνιστούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση από ΔΑΚΕ και ΔΙΚΤΥΟ στη ΔΟΕ, που αποφάσισαν να σταματήσουν την απεργία – αποχή από την αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την ώρα που ο κλάδος ήθελε να συνεχίσει τον αγώνα (η ΔΗΣΥ, εξάλλου, είχε ταχθεί υπέρ του ν. Κεραμέως, μήνες πριν).

Μ’ αυτές τις δυνάμεις δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα το θετικό. Αντίθετα μόνο ήττες μπορούμε να έχουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται να τους γυρίσουμε την πλάτη.

Επειδή, όμως, τα προβλήματα δεν τελειώνουν, αλλά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλα το επόμενο διάστημα (π.χ. επέκταση λειτουργίας σχολείων μέχρι τις 6:00 μ.μ., χωρίς υποδομές, χρηματοδότηση, διορισμούς, και με τους γονείς να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, αλλαγές στις προσλήψεις των αναπληρωτών κ.ά.), αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι να ισχυροποιηθεί με την ψήφο μας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». Η δύναμη αυτή που:

-  Σταθερά ενημέρωνε για όλα τα ζητήματα και προσπάθησε να οργανώσει την πάλη του κλάδου.

-  Κατέθετε αγωνιστικές προτάσεις και τις πάλεψε στην πράξη, όταν οι άλλες δυνάμεις τις καταψήφιζαν.

-  Πρωτοστάτησε ενάντια στην «αξιολόγηση» που οδηγεί στο αυτόνομο και κατηγοριοποιημένο σχολείο.

Γιατί, σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας στην πράξη για:

-  Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και κατάργηση των φόρων σε είδη πλατιάς κατανάλωσης, καύσιμα και ρεύμα.

-  Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους.

-  Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.
-  Για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλα τα παιδιά.

Η ψήφος στην «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» είναι η μόνη που στέλνει το πιο καθαρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της άθλιας στάσης του ΥΠΑΙΘ.

Είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στα Σωματεία μας και τη ΔΟΕ, να αλλάξει τη στασιμότητα και την απραξία ετών που υπάρχει στα σωματεία του νομού.

Σε όλους τους συλλόγους πανελλαδικά, το μήνυμα που στέλνουν οι συνάδελφοι είναι «φτάνει πια», «δεν πάει άλλο», «γυρίζουμε σελίδα». Αυτό ο μήνυμα να σταλεί και από το νομό μας με την ψήφο στην «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.