Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

ΤΕΙ Κιλκίς χωρίς το Κιλκίς;

To video δημοσιεύτηκε από τη Γνώμη τον Ιανουάριο του 2020.
Ανακοίνωση Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς
Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια το Κιλκίς δέχτηκε με ενθουσιασμό να φιλοξενήσει το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τότε, του Διεθνούς Πανεπιστημίου σήμερα.

Εκατοντάδες φοιτητές, λαμπροί καθηγητές και ευσυνείδητα διοικητικά στελέχη σήμερα μετά από τόσα χρόνια, και έχοντας ακούσει αμέτρητες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, έχουν την πικρή γεύση της διάψευσης και της εγκατάλειψης. Στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς ακόμα περιμένουν να αισθανθούν τη θαλπωρή του έμπρακτου ενδιαφέροντος των τοπικών ταγών, που θα ενσωματώσει την καινοτόμα και δημιουργική σκέψη των 600 περίπου φοιτητών στο γίγνεσθαι της μικρής μας πόλης, και την καλύτερη στο είδος της σχολή θα τη μετατρέψει σε πρεσβευτή του νομού.

Η μικρή μας κοινωνία αγνοεί το έργο που επιτελείται δίπλα της, όπως δεν μπορεί να δικαιολογήσει γιατί και εκείνοι μας προσπερνούν προτιμώντας να πηγαινοέρχονται στη Θεσσαλονίκη αντί να κατοικούν στην πρωτεύουσα του νομού μας. 

Διερωτήθηκε άραγε γιατί, χρόνια τώρα, δεν φροντίσαμε να φτιάξουμε ένα μικρό κόμβο στη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στη Σχολή με τον δρόμο Κιλκίς - Μεταλλικό ή γιατί κανείς δεν ασχολείται με το πρόβλημα ότι η Σχολή κινδυνεύει να απογυμνωθεί από διοικητικό προσωπικό και αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ή γιατί δεν πετύχαμε να συνυπάρξει η φοιτητική ζωή με τη δική μας καθημερινότητα;

Εμείς τα τρία τελευταία χρόνια παρεμβήκαμε σε τοπικούς φορείς και παράγοντες για:τη διεκδίκηση της μεταφοράς ή της ίδρυσης ενός δεύτερου τμήματος (ιδανικά συνδεδεμένου ως προς το αντικείμενο με την τοπικήανάπτυξη), κάτι που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τους ιθύνοντες του Διεθνούς Πανεπιστημίου να αντιμετωπίζουν με ενδελέχεια ταπροβλήματα του εδώ παραρτήματος.

Την επίλυση επιτέλους των προβλημάτων πρόσβασης στη σχολή (οδικός κόμβος, ποδηλατόδρομος, τακτικότερη συγκοινωνία)

Ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν ώστε να καταστεί η πόλη μας φιλόξενη για τους φοιτητές της Σχολής και δημιουργία μόνιμης δομής διασύνδεσης Δήμου –Σχολής

Αναμένουμε ακόμα την ενεργοποίηση των αρμοδίων του Νομού Κιλκίς.

Περιμένουμε και προσδοκούμε.

2 σχόλια:

  1. Αν αφήσουμε για λίγο τον τοπικισμό μας στην άκρη και σκεφτούμε με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, η δημιουργία του εν λόγω τμήματος ήταν λάθος εξαρχής. Για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους δημιουργήθηκαν μέσα σε μια πενταετία πάρα πολλά απομονωμένα τμήματα σε όλες τις (κωμο)πόλεις της Ελλάδας. Δεν φτιάχνονται έτσι τα καλά πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο είναι πρωτίστως ένας χώρος ανταλλαγής γνώσης και διεύρυνσης της σκέψης, πράγματατα ανέφικτα σε μια μικροσκοπική και εσωστρεφή "πανεπιστημιούπολη" που έχει ένα και μοναδικό τμήμα στη μέση του πουθενά. Όση δουλειά κι αν κάνουν οι άνθρωποι του τμήματος, κι όσο ταλέντο και όρεξη κι αν έχουν οι φοιτητές του, δεν είναι αρκετά. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν πρόκειται ποτέ να εγκρίνει τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για να στηθεί και να λειτουργήσει μία σωστή πανεπιστημιούπολη (με εστίες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, συγκοινωνίες, ακαδημαϊκό/διοικητικό/τεχνικό προσωπικό, κλπ.). Δεν αξίζει ούτε για ένα ούτε για δύο ούτε και για τρία τμήματα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, και με σαφώς μεγαλύτερο ανταποδοτικό για την κοινωνία όφελος, σε πραγματικές πανεπιστημιουπόλεις, με πολλά τμήματα και υποδομές, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (π.χ. Θεσσαλονίκη, Σίνδος). Άδικα λοιπόν φωνάζουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να εστιάσουμε στις πραγματικές δυνατότητες και τις ανάγκες του Κιλκίς ως προάστιου της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είστε το λιγότερο αχάριστοι. Γιατί οι αρμόδιοι έχουν ολοκληρώσει την νέα εθνική οδό Κιλκίς-Θεσ/νίκης, έχουν δρομολογήσει την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, έχει ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στον κεντρικό δρόμο της πόλης, έχει ολοκληρωθεί η αποπεράτωση των έργων στο στάδιο της πόλης με την κατασκευή του σκέπαστρου και τις παρεμβάσεις στην κερκίδα, το έργο στην περιοχή του πάρκου αποτελεί στολίδι όχι μόνο για την πόλη αλλά και την περιφέρεια, σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πρόκειται να έρθει στην πόλη ο δήμαρχος Αθήνας κ.Μπακογιάννης για να απολαύσει με τα ίδια του τα μάτια το έργο-στολίδι και να πάρει ιδέες για το κέντρο της Αθήνας, ενώ δρομολογείται σύμφωνα με φήμες, η μελέτη - κατασκευή μέσου σταθερής τροχιάς (τραμ) και τελεφερίκ που θα ενώνει την πλατεία ειρήνης με τον λόφο του Αγίου Γεωργίου. Για να απαριθμήσουμε τα έργα που συνολικά εκτελούνται δεν θα μας έφτανε ένας τόμος αλλά τουλάχιστον μία δίτομη έκδοση.
    Επικρατεί λοιπόν ένας οργασμός δημιουργίας και για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, γιατί αισθάνονται δικαιωμένοι. Δεν είναι σαν τον κ.Τσίπρα για παράδειγμα που πάσχει από αυπνίες, λόγω της αγωνίας του για το αύριο.
    Και εσείς ασχολείστε με τα μικρά. Για να μην τα πάρουν οι αρμόδιοι και ιδρύσουν πανεπιστήμιο. Τότε να δούμε τι θα λέτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.