Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

«Ο ορυκτός πλούτος των Κρουσσίων και η επίδρασή του στις αρχαίες κοινωνίες της περιοχής»

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η πρωτότυπη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς «Ο ορυκτός πλούτος των Κρουσσίων και η επίδρασή του στις αρχαίες κοινωνίες της περιοχής», τμήμα του έργου «Ευρωπός - Παλατιανό - Στόβοι: Eυρωπαϊκές Πολιτιστικές Αξίες του Παρελθόντος και του Μέλλοντος», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα - Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας 2014-2020.

Η πρώτη φάση της δράσης περιλάμβανε τη γνωριμία των περίπου 75 συμμετεχόντων με τα αρχαία μεταλλεία χαλκού-χρυσού στη Βάθη, στην κοιλάδα του χρυσοφόρου Εχέδωρου (νυν Γαλλικός π.), μόλις 5 χλμ από την ανθηρή αρχαία πόλη στο Παλατιανό. 

Το υπέδαφος της περιοχής φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κοιτασμάτων ευγενών, βασικών και σπάνιων μετάλλων, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα διάσπαρτα αρχαία μεταλλεία. Οδηγοί μας σε αυτό το ταξίδι γνώσης ήταν ο Αν. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας και Οικονομικής Γεωλογίας του ΑΠΘ Δρ Βασίλης Μέλφος και ο υποψ. Δρ Χρήστος Στέργιου.

Η συνέχεια δόθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού με περιήγηση των επισκεπτών στη ρωμαϊκή πόλη από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς Δρ Γεωργία Στρατούλη και τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κιλκίς Δρ Μαρία Φαρμάκη και τον υποψ. Δρ Αλέξανδρο Βουβουλή. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την στρατηγική θέση της αρχαίας πόλης για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του μικροπεριβάλλοντος, καθώς και τον έλεγχο μετακινήσεων και εμπορευμάτων, αλλά και των δυνατοτήτων επικοινωνίας. Επιπλέον, να απολαύσουν το εξαιρετικό φυσικό τοπίο και να περπατήσουν στις αμφιθεατρικά και σε επάλληλα επίπεδα εκτεινόμενες γειτονιές της αρχαίας πόλης, με τα κτίσματα και τους δρόμους της προσαρμοσμένα στο φυσικό ανάγλυφο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα, συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις για θέματα των αρχαίων μεταλλείων και του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιανού.

Η περιήγηση στη Βάθη και την αρχαία πόλη στο Παλατιανό άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ εκφράστηκε η επιθυμία να επαναλαμβάνονται συχνά αντίστοιχες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.