Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

KKE για την επίσκεψη στο Κιλκίς της γενικής προξένου των ΗΠΑ: “Καλώς ήρθε το δολάριο και όχι μόνο....”

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Η επίσκεψη της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή μας, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, καθώς και οι συναντήσεις που ακολούθησαν, μόνο τυχαία δεν είναι. Προμηνύει θεάρεστα μαντάτα για τους “επίδοξους μνηστήρες” που “μυρίστηκαν” business και ευκαιρίες, δηλαδή το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους που αναζητούν ένα πιο ευνοϊκό για αυτούς «επενδυτικό τοπίο», καθώς και τους ντόπιους επιχειρηματίες που συμμετείχαν και εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πως οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα βρουν νέα περιθώρια κερδοφορίας στην περιοχή, με εγγυημένες αποδόσεις για τις “τσέπες τους”. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον της ίδιας της προξένου και κύρια των αμερικανικών συμφερόντων, είχε ήδη αποτυπωθεί το περασμένο καλοκαίρι με αφορμή το εγχείρημα του Επιμελητηρίου Κιλκίς για την κατάρτιση “Επενδυτικού Οδηγού προς υποψήφιους επενδυτές”.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν εκεί «… το Κιλκίς αποτελεί τον παράδεισο των επενδυτών..., με μεγάλες πεδινές εκτάσεις σε χαμηλές τιμές για επενδύσεις ευρείας κλίμακας, πλήρως οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, γειτνίαση με δίκτυα logistics, άμεση πρόσβαση σε κάθε μέσο συγκοινωνίας από και προς τα ελληνικά εδάφη. Αυτά είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα της Π.Ε. Κιλκίς για την προσέλκυση νέων επενδυτών Ελλήνων και ξένων. !!»

Ελάτε να πάρετε “όσο-όσο”…δηλαδή.

Άλλωστε οι σχέσεις αμερικανικών παραγόντων και φορέων με το Κιλκίς έχουν συσφιχθεί τόσο από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Κιλκίς με το ΝΑΤΟικό σχολείο στην Κρηστώνη, όσο και από την ένταξη της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στις μονάδες ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή παραγόντων και επιχειρηματιών της περιοχής αποδεικνύει ότι εκτός από υποψήφιοι επενδυτές, υπάρχουν και πολλοί καλοθελητές, παράγοντες, εκλεγμένοι Δήμαρχοι όλοι τους πρόθυμοι να “διασφαλίσουν” ότι θα προσφέρουν στο πιάτο τις χρυσές ευκαιρίες, θα ανοίξουν το δρόμο ώστε να διασφαλιστεί ελεύθερο και ευνοϊκό πεδίο κερδοφορίας χωρίς εμπόδια...

Μόνο κακά μαντάτα μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, γιατί κέρδη και ευκαιρίες στον καπιταλισμό δεν χωράνε μαζί με την ευημερία του λαού και των εργαζομένων. Άλλωστε μεγάλη πείρα έχουν πια όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες που δουλεύουν στις ΒΙΠΕ του Σταυροχωρίου, της Σάντας και του Πολυκάστρου.

Ξέρουμε και από την καλή και από την ανάποδη τι σημαίνει ανάπτυξη και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πως αυτή μεταφράζεται στην ίδια μας τη ζωή. Ζήσαμε και την ανάπτυξη και την κρίση τους. Σε κάθε περίπτωση η τεράστια κερδοφορία των αφεντικών βγήκε από τις πλάτες των εργαζόμενων, με ξεζούμισμα, με εντατικοποίηση της εργασίας, με απλήρωτη δουλειά, με άγνωστη λέξη το 8ωρο και τα συγκροτημένα δικαιώματα.

Από την μία πλευρά η αύξηση της κερδοφορίας για τις εμβληματικές βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής αγγίζει για το διάστημα 2015-2020 από 60% έως και 400% !!!! Από την άλλη οι εργαζόμενοι με τσακισμένους μισθούς, με ψίχουλα με το βασικό μισθό κολλημένο στα 663 €, με πανάκριβό ρεύμα και κόστος ζωής στα ύψη.

Βασική προϋπόθεση για την κερδοφορία αυτή είναι πέρα από τη τζάμπα γη και τα κτήρια, οι τεράστιες φοροαπαλλαγές που εξασφάλισαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με αμέτρητους αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν. Είναι η πάμφθηνη εργατική δύναμη, το τσάκισμα των μισθών, η συνολική επίθεση στα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής να σκεφτούν ότι την ίδια στιγμή που “μαγειρεύονται” τα παραπάνω, η μεγάλη εικόνα στην ευρύτερη περιοχή είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Την ώρα που ο πόλεμος στην Ευρώπη φουντώνει και ο λαός μας παλεύει να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τις πολεμικές ανατιμήσεις, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα ευφορίας για τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ. Κρύβουν ότι συμφώνησαν τα επιτελεία τους στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ, που η βελόνα της δεν κοιτάει τις ανάγκες των λαών, κρύβουν ότι μπαίνουμε σε πιο επικίνδυνη φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ίδια ώρα, μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, που τα σχέδιά τους επιταχύνονται στη σκιά του πολέμου, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, για έργα και υποδομές της «πράσινης ανάπτυξης», κατασκευάζοντας τερματικούς σταθμούς υποδοχής και αποθήκευσης LNG, αλλά και νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, στο όνομα της «ενεργειακής αυτονόμησης» της ΕΕ και της ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέα πακέτα διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Όσο λοιπόν ξεδιπλώνονται οι συνέπειες του πολέμου και βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας σ' αυτόν, τόσο ξεχωρίζουν πιο καθαρά οι κερδισμένοι και οι χαμένοι. Σήμερα είναι πιο καθαρό: ο λαός σε συνθήκες «ειρήνης» πληρώνει το τίμημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και των αντοχών της οικονομίας, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, ενώ σε συνθήκες πολέμου θα κληθεί να πληρώσει όπως και ο Ουκρανικός λαός το τίμημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, των “συμμαχιών” με τους λύκους.

Γίνεται όμως ακόμα πιο καθαρό: καμία εμπιστοσύνη στα αστικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τις συμμαχίες τους. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας το δρόμο της ανατροπής.

Υ. Γ. Οι ξαφνικές συναντήσεις αυτές τις μέρες εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά. Τι ζήτησε η κ. Πρόξενος σε αντάλλαγμα για τη διαφήμιση της περιοχής στους επίδοξους επενδυτές σε ένα νομό με πύλη συνόρων; Ίσως τελικά οι Αμερικάνοι να έβγαλαν ιστορικά συμπεράσματα από το 1999, όταν η διέλευση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ από την περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή, την ηρωική πάλη και του Κιλκισσιώτικου λαού και ζητάνε τώρα εγγυήσεις από τους τοπικούς άρχοντες ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.