Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Επείγουσα ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής – Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:

Έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία γρίπης των πτηνών τύπου Α και υπότυπου Η5Ν1 σε αργυροπελεκάνους στη Λίμνη Δοϊράνη, εφιστούμε για ακόμη μία φορά την προσοχή στην πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν:

• τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγμένους χώρους,

• την κάλυψη των ανοιγμάτων των ορνιθώνων με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά,

• το διαχωρισμό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά,

• τον καλό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι και νερά που να προσελκύουν τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά,

• τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά,

• τον περιορισμό στο ελάχιστο του χρόνου επαφής των ατόμων στην εκτροφή με τα πτηνά σε περίπτωση υποψίας της νόσου,

• τη μη απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο,

• τον καθαρισμό και την αντισηψία των χεριών των ατόμων που αχολούνται με τη φροντίδα των πουλερικών, τον καθαρισμό και την απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά (τα οποία ανανεώνονται τακτικά) πριν την είσοδο και την έξοδο από τον ορνιθώνα.

Επαναλαμβάνεται ότι, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πτηνοτρόφοι συστηματικών εκτροφών πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα βιοασφάλειας και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις της υπ’αρ.258971/26-8-2008 (Β΄1785) Απόφασης του ΥΠΑΑΤ “Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών” όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως κτηνιατρική ή δασική υπηρεσία, θηροφύλακες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες).

Τηλ. Επικοινωνίας:

Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς: 2341353340, 2341353347, 2341353348, 2341353350

Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης: 2343031378


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.