Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Microgreens: Το καινοτόμο project των μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς

Διαβάστε ολόκληρο το περιοδικό ΕΔΩ
Αφιέρωμα της μηνιαίας έκδοσης του περιοδικού του ΕΒΕΑ στο τεύχος Φεβρουαρίου για τον Όμιλο Δημιουργικότητας και Καινοτομίας του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, του οποίου Inspirational Mentor είναι ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος
Στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, οι μαθητές του Ομίλου Δημιουργικότητας και Καινοτομίας “Microgreens-Magicgreens”, εκπλήσσουν µε τις ικανότητες και τη μεθοδικότητά τους.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση», µία πρωτοβουλία του Junior Achievement Greece, συνέλαβαν και υλοποίησαν την iδέα της καλλιέργειας µικρολαχανικών (Microgreens) και πιο συγκεκριμένα, την κατασκευή πλήρως αυτοματοποιηµένου θαλάμου ανάπτυξης µικρολαχανικών, που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση, αλλά και για πώληση. 

Αποτελεί ένα πρόγραµµα που συμβάλει στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών διαδικασιών και της αγροτικής εκπαίδευσης.

Τι είναι όμως τα Microgreens; Τα µικρολαχανικά κερδίζουν διεθνή αναγνώριση τα τελευταία xρόνια ως υπερτροφή και ως απάντηση στην παγκόσμια πείνα και τον υποσιτισµό.

Πρόκειται για λαχανικά και βότανα, που η συγκομιδή τους γίνεται νωρίτερα, μεταξύ του σταδίου της βλάστησης και πριν την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων. Και ως εκ τούτου είναι γεμάτα γεύση, βιταμίνες και φρεσκάδα.

Ο μέσος χρόνος συμβατικής καλλιέργειας για τα περισσότερα µικρολαχανικά είναι 10-14 ημέρες από τη σπορά έως τη συγκομιδή. Η τεράστια ποικιλία τους, γεύσεων, υφών και χρωμάτων καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.

Έχουν εξαιρετικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες σε σύγκριση µε τα ώριμα, πλήρως αναπτυγμένα λαχανικά ή βότανα. Αποτελούν την επιλογή όλων των κορυφαίων σεφ, καθιστώντας τα απαραίτητα στις κορυφαίες κουζίνες του κόσμου.

Οι μαθητές του ομίλου, προχώρησαν στην κατασκευή του θαλάμου ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα ενός παλιού πύργου υπολογιστή προς απόσυρση (κουτί ή πύργος, τροφοδοτικό, ανεμιστήρες) και πρόσθεσαν την κεντρική µμονάδα ελέγχου, τους αισθητήρες καθώς και τους ενεργοποιητές.

Η καλλιέργεια των µικρολαχανικών γίνεται μέσα σε ένα πλήρως αυτοματοποιηµένο περιβάλλον, όπου µε τη χρήση Internet of Things τα δεδομένα της καλλιέργειας αποστέλλονται σε cloud. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους Και στη συνέχεια ο έλεγχος των ενεργοποιητών, προκειμένου να υπάρχουν οι ιδανικότερες συνθήκες περιβάλλοντος για την καλλιέργεια.

Έτσι, επιτυγχάνεται συντομότερη και καλύτερη συγκομιδή, καθώς και διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής χωρίς απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, διενεργείται πείραμα σε συνεργασία µε το Βιολογικό Αγρόκτημα του ΑΠΘ, το οποίο θα συγκρίνει τον χρόνο συγκομιδής, τη φυλλική επιφάνεια και άλλα ποιοτικά στοιχεία των µικρολαχανικών που αναπτύσσονται σε συμβατικές συνθήκες θερμοκηπίου και εντός του πρότυπου θαλάμου καλλιέργειας τις ομάδας Microgreens-Magicgreens.

Παράλληλα, η μαθητική επιχείρηση καλλιεργεί ορισμένες ποικιλίες µικρολαχανικών προς πώληση, λιανική ή χονδρική.

Πρόκειται για μια ιδέα-πρότυπο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, µε συμβολή στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα ανακυκλώνονται, µε τα λοιπά εξαρτήματα να μετατρέπονται σε άλλα χρηστικά αντικείμενα, όπως ρολόγια ή κοσμήματα. Επίσης, η χρήση της εφαρμογής ελέγχου του κλίματος μέσα στον πύργο του υπολογιστή βοηθά στην εξοικονόμηση νερού και την υπεύθυνη διαχείρισή του.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Μπρατάκος, επισκέφτηκε τους μαθητές του ομίλου, ως inspirational mentor του JA Greece και συζήτησε µε τους νέους για την ιδέα, την κατασκευή και το τελικό προϊόν τους, δίνοντάς τους συμβουλές και οδηγίες, για την εκμετάλλευση και την προώθησή του. «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος και συγκινημένος µε τη δουλειά που βλέπω ότι έχετε κάνει. Βλέπω ότι σήμερα τα σχολεία, είτε των κέντρων είτε της περιφέρειας, υλοποιούν πολύ ενδιαφέροντα projects. Και επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία, η οργάνωση της ομάδας, το στήσιμο µιας επιχείρησης, η αντιμετώπιση, των προκλήσεων που έχει πάντα η παραγωγή ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, είναι χρήσιμα µαθήµατα για µια ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τον κ. Μπρατάκο συνόδευσε στην επίσκεψη του ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, µέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ.

Η επιχείρηση των παιδιών, θα υποβάλλει το προϊόν της στον τελικό πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη µαθητική εικονική επιχείρηση της Χρονιάς», που διεξάγεται
στην Αθήνα στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Πρέπει να τονίσουμε ότι την καθοδήγηση και επιτήρηση σε όλες τις πτυχές του Project την έχουν οι εκπαιδευτικοί Σταύρος Κατσαρώνας και Ελένη Σιδηροπούλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.