Act Business Center
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022
Ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης
Εκπαιδευτικός-συγγραφέας
Σύντροφε πρόεδρε, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιθυμώ να θέσω υπόψη σου τις παρακάτω σκέψεις: Είναι γνωστό ότι τις εκλογές στη δημοκρατία τις κερδίζει η εκάστοτε πλειοψηφία. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται ένα κόμμα ελκυστικό, προσιτό στο λαό, ανεκτικό στο διαφορετικό κι ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα κόμμα με ενεργή παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα, με μέλη υπεύθυνα και δραστήρια.
Το κάλεσμα «ελάτε να πάρετε το Σύριζα στα χέρια σας» απαιτεί τις ανάλογες «κινήσεις», έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να ’ρθουν στο κόμμα να αισθανθούν ότι θα αποτελούν σώμα από το σώμα του και ψυχή από την ψυχή του. Οι μέχρι τώρα επιφυλακτικές έως κι αποθαρρυντικές φωνές που ακούστηκαν κατά καιρούς, σχετικά με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, λειτούργησαν αρνητικά κι ανασταλτικά, σχετικά τη διεύρυνσή του.
Το ζήτημα αυτό το ζήσαμε στις εθνικές εκλογές του 2015, όταν η τότε νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, όχι μόνο αντέδρασε αρνητικά στην κάθοδο βουλευτή, προερχόμενου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κι απέστειλε ομόφωνη επιστολή στην Αθήνα, «απαιτώντας» τη διαγραφή του συγκεκριμένου υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο του κόμματος κι απειλώντας με παραιτήσεις! Το ζήτημα λύθηκε επιτυχώς με τη δική σου υπεύθυνη στάση. Ο υποψήφιος βουλευτής εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο και για πρώτη φορά στα χρονικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς εκτινάχθηκαν στο 29,40%!
Κάθε εκλογική επιτυχία, εκτός από ζήτημα ιδεολογικό, είναι και προσωπικό, ιδιαίτερα για ένα νομό, όπου όλοι σχεδόν, υποψήφιοι και ψηφοφόροι, γνωρίζονται μεταξύ τους και η ψήφος έχει και χαρακτήρα προσωπικό. Η στελέχωση του κόμματος με πρόσωπα δημοφιλή κι εξωστρεφή, αποδεκτά από την κοινωνία, είναι υπόθεση σημαντική ιδιαιτέρως για τις μικρές κοινωνίες.
Σύντροφε πρόεδρε, πόσο θετικό και πόσο καλό είναι το γεγονός, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης χωρισμένος στα δυο; Τι μήνυμα εκπέμπει μια τέτοια πραγματικότητα στην κοινωνία; Σε τι ωφελείται η παράταξη από έναν τέτοιο διχασμό; Πόσο σωστό και πόσο πρακτικό είναι το γεγονός, να μην στελεχώνονται οι θεματικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς από μέλη που έχουν ενεργή παρουσία σε κοινωνικούς κι επαγγελματικούς θεσμούς; Πόσο δίκαιο και πόσο αξιοκρατικό είναι το γεγονός για ένα κόμμα προοδευτικό, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το να μην αξιοποιούνται στην Επιτροπή Τύπου μέλη του με πολυετή δημοσιογραφική εμπειρία, βραβευμένα σε διεθνή συγγραφικό διαγωνισμό; Πόσο αριστερό και πόσο συντροφικό είναι το γεγονός να απαντούν σύντροφοι σε συντρόφους με εξώδικα;
Η πρόταση για την εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί έτσι «ανοίγεται» το κόμμα στα μέλη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Η εφαρμογή του πλαφόν για τις βουλευτικές θητείες είναι, επίσης, ένα θετικό μέτρο για μια διαρκή κομματική ανανέωση. Διαφορετικά, αν το κόμμα κλειστεί μέσα στα στενά του όρια, θα πάθει ότι και το στρείδι στο όστρακό του, θα αφυδατωθεί και θα στεγνώσει.
Σύντροφε πρόεδρε, έζησα στη Σουηδία για πολλά χρόνια. Εκεί δεν υπάρχουν πολιτικά-πελατειακά γραφεία. Υπάρχουν μόνο κομματικά, όπου συναντιούνται οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος. Στην Ελλάδα όχι μόνο υπάρχουν λειτουργώντας ανταγωνιστικά κι απασχολώντας μετακλητούς, αλλά και αποδυναμώνουν το πολύπαθο Δημόσιο από υπαλλήλους. Η Σουηδία, αν κι έχει αυτοκινητοβιομηχανία, δεν παρέχει αυτοκίνητα στους υπουργούς και τους βουλευτές της. Έχει μόνο η κυβέρνηση μερικά για να δέχεται τις ξένες αποστολές. Ας το δει και το θέμα αυτό το κόμμα.
Σύντροφε πρόεδρε, είμαστε ένας αγροτικός νομός αλλά αγρότες, που να είναι κομματικά μέλη, δεν έχουμε. Είμαστε βιομηχανική περιοχή, με δύο από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως βιομηχανίες, την Kleemann και την Alumil, αλλά λίγα από τα μέλη μας είναι βιομηχανικοί εργάτες. Είμαστε ένας μεταναστευτικός νομός, αλλά ελάχιστους μετανάστες έχουμε για μέλη, παρότι αποτελούν ένα από τα πιο προοδευτικά κομμάτια του λαού μας. Για όλες αυτές τις λειτουργικές αδυναμίες πρέπει να γίνει κάτι από τους κομματικά και οργανωτικά υπεύθυνους. Το «αύριο» δεν το αφήνουμε στην τύχη του, αλλά το προετοιμάζουμε.
Σύντροφε πρόεδρε, επειδή θεωρώ ότι η εκλογική επιτυχία για ένα κόμμα προοδευτικό είναι πιο σημαντική από την κάθε ατομική κι επειδή η όποια δημοκρατική αλλαγή απαιτεί λαϊκή πλειοψηφία, ο Σύριζα-ΠΣ οφείλει να ανοιχτεί στην κοινωνία ενωτικά και δυναμικά. Να στελεχώσει συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς έχοντας παντού ενεργή παρουσία. Με χαλαρή παραταξιακή συνοχή, με αποδυναμωμένη την αυτοδιοικητική παρουσία (μόλις 5,85% του εκλογικού σώματος στο δήμο μας) και με καταφανή αδυναμία στη δρώσα κοινωνία, οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι πολιτική σημαίνει αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία και δίκιο. Ότι το να ζεις και να αγωνίζεσαι για μια ιδέα είναι σημαντικότερο από το να ζεις από την ιδέα αυτή. Εκείνο που προέχει τούτη τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Κι αυτό μόνο με το λαό σύμμαχο μπορεί να γίνει. Και θα γίνει, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στραφεί προς τον ελληνικό λαό, αντί να τρώει τα εσώψυχά του. Το 32% που ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούται και πρέπει να έχει λόγο στο κόμμα.
Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Νίκος Κωνσταντινίδης
Εκπαιδευτικός-συγγραφέας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.