Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Αλκυονίδες μέρες


Του Κώστα Μπούζα
Και να, μες στην καρδιά του χειμώνα, ξαφνικά της φύσης το πρόσωπο γλυκαίνει, η θάλασσα γαληνεύει κι οι άνεμοι κοπάζουν. Το δίχως άλλο είναι οι Αλκυονίδες μέρες.

Η μυθολογία θέλει τον Κήυκα και την σύζυγό του Αλκυώνα ανθρώπους με έπαρση, που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Δία και Ήρα αντίστοιχα. Ο Δίας, ενοχλημένος από αυτή τους την ασέβεια, θέλησε να τους τιμωρήσει. Έτσι μεταμόρφωσε τον Κήυκα σε όρνιο και την Αλκυώνα στο ομώνυμο πουλί, που δεν είναι άλλο από το γνωστό μας γλαρόνι. Τους νεοσσούς όμως που γεννούσε αυτή τους εναπόθετε στην ακρογιαλιά, με αποτέλεσμα να τους πνίγουν τα μεγάλα κύματα του χειμώνα. Κι η Αλκυών θρηνούσε. Τότε ο Δίας την λυπήθηκε και διέταξε κάποιες μέρες να παύουν οι άνεμοι, για να μην χάνονται τα νεαρά πουλάκια της. Και οι μέρες αυτές οι γλυκές πήραν τ’ όνομά της. Και είναι μια ανάπαυλα στην δύσκολη εποχή.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Λουκιανός: «Αίθρια μεν τα άνωθεν, ακύμαντον δε και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον ως ειπείν κατόπτρω». Και ο Αιλιανός: «Κυούσης δε αλκυόνος ίσταται τα πελάγη, ειρήνην δε και φιλίαν άγουσιν άνεμοι». Τις μέρες αυτές που στα νησιά η λαϊκή μας παράδοση ονόμασε «ημέρες των πουλιών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.