Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Τι μάθαμε τις τελευταίες 96 ώρες


Το άρθρο συνυπογράφουν:
- Χρυσή-Ουρανία Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος ″London Metropolitan University″ / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Μεταπτυχιακός Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Όλα τα κράτη έχουν έθνη, όμως όλα τα ‘’έθνη’’ δεν έχουν ‘’κράτη’’. 4 μέρες τώρα μαίνεται με θράσος και σφοδρότητα η πανίσχυρη και υπερσύγχρονη Ρωσική Πολεμική Μηχανή προς τον Ουκρανικό Λαό και το Ουκρανικό Έδαφος με αναλογία 4 προς 1, είτε και 5 προς 1 θα έλεγε κανείς… και όμως το η ηρωικό Κίεβο, η μέση Ουκρανή Γυναίκα, ο μέσος Ουκρανός Άνδρας δείχνουν να αντέχουν και πολεμάνε με πατριωτικό πάθος, με σταθερή πυγμή και φλογισμένη ψυχή. Τι μάθαμε 96 ώρες τώρα; (To κείμενο έκλεισε αργά βράδυ Σαββάτου, πληροφορίες και ανάλυση μέχρι χαράματα Κυριακής).

Φτάνει με την αργή ‘’γραφειοκρατία’’

Η Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εν γένει όλο αυτό το διεθνές μπλοκ που ανήκουμε και καλά κάνουμε και ανήκουμε, ορθώς ή κακως έχει μεγάλη και δυσκίνητη γραφειοκρατία… Θέλει αρκετές ώρες, θέλει μέρες για να σκεφθεί, να λάβει, να πράξει… να πάρει μπρος. Ναι μεν, όλα καλα, πλέον δρα και δρα δυναμικά προς την σωστή πορεία αλλά θέλει χρόνο και πολλά τηλεφωνά, mails, πολλά ραντεβου, τηλεδιασκέψεις, πολλά συμβούλια. Ίσως λιγότερη ‘’χαρτούρα’’ και εθιμοτυπία και πιο πολύ ΔΡΑΣΗ να μας έκανες καλό, συνολικά. Εύγε όμως στην δραστηριότητα (από χθες) Κρατών όπως: Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία και φυσικά Ελλάδα.

Ο Μακρόν δυνατός

Ο Εμμανουέλ Μαρκόν, Ο Κεντρώος Γάλλος Πρόεδρος από το 2017 και αν όλα πάνε καλά για εκείνον (και την Γαλλία και την ΕΕ) θα έχει 5 έτη ακόμη είναι πλέον ο φυσικός, ιδεολογικός και στρατηγικός ηγέτης της Ευρωπαϊκής Δύσης, Νότου και Βορά! Μαζί βέβαια με τον εξαιρετικό και άμεσο ΜεγαλοΒρετανό Συντηρητικό ΠΘ κο. Μπόρις Τζόνσον. Μας λυπεί και μακάρι να αλλάξει αυτό άμεσα, αλλά, οι Βρυξέλες, η Φρανκφούρτη και το Στρασβούργο δεν έκαναν και πολλά - πολλά από μόνα τους… και αλήθεια λυπόμαστε εξαιρετικά. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λένε θα το κουβεντιάσουν σε λίγες μέρες… Μακρόν και Τζόνσον έχουν ίσως την μοναδική και μοιραία, ιστορική ευκαιρία τους να γίνουν Εθνικοί Ηγέτες, Ευρωπαϊκού Βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ ξανά μπροστά;

Οι ΗΠΑ του σήμερα και του αύριο, ενισχύονται σθεναρά, το ευρωατλαντικό ΝΑΤΟ ενισχύεται και είναι λογικά και τα 2! Γιατι όταν ‘’ο κακος ο Λύκος’’, στην περίπτωση μας τώρα ‘’η κακιά Ρωσική Αρκούδα’’, δείχνει δόντια, νύχια, βρυχάται, ορμά και κατασπαράζει, τότε κράτη όπως η φίλη Σουηδία, η φίλη Φινλανδία και ίσως ορισμένοι ακόμη Λαοί και αρκετά Έθνη θα στραφούν προς ασφαλείς και σίγουρες αγκαλιές και διπλωματικά – στρατιωτικά χάδια με ισχυρούς και μεγάλους παίκτες! Ήδη τρέχει άμεσα ένα τεράστιο οικονομικό - στρατιωτικό πακέτο από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Θυμίζει Πρόεδρο Ρούσβελτ η όλη διαδικασία. Ξύπνησε ο αμερικανικός αετός; Μακάρι.

Η Ουκρανία μας διδάσκει

Σκουριασμένος … κάπως, μαραμένος, κουρασμένος και μικρός ο Ουκρανικός Στρατός, με πολύ μικρή Πολεμική Αεροπορία, ελάχιστο Πολεμικό Ναυτικό και γυναίκες και άνδρες σε ηλικίες περίπου 45-55 ετών. Εθνοφυλακή γερασμένη και παλαιωμένη… είδαμε μέχρι και 65άρηδες. Όμως. Πάθος, Ορμή, Φλόγα, Θάρρος και Αυταπάρνηση απέναντι στην άδικη και απάνθρωπη, την ακραία Ρωσική Πολεμική Λαίλαπα. Σχεδόν 200.000 εναντίον σχεδόν 750.000. Πάντα ο αμυνόμενος έχει φωτιά μέσα του όμως. Και δείχνουν να αντέχουν. Μακάρι να αντέξουν… γιατί αν αντέξουν, μόνο και ΜΟΝΟ τοτε η βοήθεια έρχεται από φίλους και σύμμαχους. Μονάχα τότε σε σέβεται ο ίδιος ο λαός σου, ως στρατό και ηγέτη, οι φιλικοί λαοί σε εσένα, οι γείτονες… άρα…

Τι πρέπει να μάθουμε…

Εμείς ως Ελλάδα, ως Ελληνίδες και Έλληνες ας το κρατήσουμε αυτό μέσα στο μυαλό μας καλά!!! Ας μάθουμε, δυστυχώς, από το πάθημα του φίλου, γείτονα, ομόδοξου, ορθόδοξου Χριστιανικού, φιλικού και όμορφου Ουκρανικού Λαού. Όταν και αν, αν και εφόσον αν, λέμε αν (!) κάποια στιγμή γίνει το μεγάλο κακό, για 2-3… 7 μέρες θα είμαστε μόνες μας και μόνοι μας ως στρατός, λαός, έθνος. Εμείς και οι εαυτοί μας! 

Μετά θα έρθει η εξωτερική κάθε λογής βοήθεια από Δύση, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ κλπ… Εμείς σας λέμε ΝΑΙ θα έρθουν. ΑΛΛΑ για αρκετές ώρες και μέρες θα είμαστε καθαρά με τις δικιές μας Δυνάμεις. Και πρέπει έτσι να σκεφτόμαστε και έτσι θα αντέξουμε. Δεν είναι παράλογο αυτό. Οι σύμμαχοι μας θα σεβαστούν το σθένος και το φρόνημα μας, συν τω χρόνω.

Κλείνοντας… Εύκολο να ξεκινάς έναν πόλεμο, μα δύσκολο να τον τελειώσεις. Ειδικά αν δεν έχεις αποφασίσει πότε και που θα τον τελειώσεις. Βλέπουμε ότι κάποτε ο δρόμος ήταν η διπλωματία για να μην γίνει πόλεμος. Τώρα ο πόλεμος έγινε ο δρόμος για την διπλωματία; Τα βρίσκει πολλές φορές σκούρα ο κάθε διεθνής νταής... Μπορει να αντέξει η Ρωσια του σήμερα Πόλεμο μακράς διαρκείας; Η Δύση -και εμείς ως Πατρίδα- ας προσέξουμε καλά τις αποφάσεις και τις δράσεις μας. 

Η Ιστορία είναι στην γωνία και μας κοιτά στα μάτια με αναμονή και ερωτισμό… ας την γοητεύσουμε, ας μην την απογοητεύσουμε. Η σκέψη μας στον Ουκρανικό Λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Το μυαλό μας στους ομογενείς -αδελφές μας και αδελφούς- μας στον Βόρειο Εύξεινο Πόντο. Τα μικρά κοριτσάκια και αγοράκια, σε όλα τα παιδάκια, στα χωριά και τις πόλεις εκεί… σύντομα να γελάσουν ξανά! Οι Προσευχές μας: Στην μάνα, τον πατέρα, τους ηλικιωμένους, τους συζύγους που αναμένουν, με καρδιοχτύπι, την κοπέλα και το παλικάρι τους να γυρίσει από την φωτιά και το ατσάλι;

ΥΓ: Ο ΟΗΕ μουδιασμένος μάλλον... Πολλές ισχυρές χώρες απόμακρες. Γιατί αυτό; Η Κίνα κανακεύει τέτοιες δράσεις όπως της Ρωσίας; Μήπως στήνει παρόμοιο σκηνικό σε Ταιβάν και Ειρηνικό Ωκεανό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.