Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Δράσεις 1ου ΓΕΛ Κιλκίς (28/12/2021)


Δελτίο τύπου 
1ου ΓΕΛ Κιλκίς

Συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας στην 42η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου ΓΕΛ Κιλκίς, Βασίλης-Στέργιος Κολιούσκας και Δημήτρης Χειμωνίδης, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Κωνσταντάτου Μαρίας, εκπροσώπησαν το σχολείο μας στην 42η Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή 17/12/2021 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 20/12/2021 με γλώσσα εργασιών την Αγγλική. Τα υπό διαπραγμάτευση θέματα αφορούσαν:

- τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προσανατολισμένα στο προσφυγικό ζήτημα,

την εργασία και κοινωνικά θέματα,

τη θέση της γυναίκας και τη φυλετική ισότητα,

τη βιομηχανία, την έρευνα και τους ενεργειακούς πόρους,

τα δικαιώματα του πολίτη, τη Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις και
την ασφάλεια και άμυνα.

Διαδικασίες Συνδιάσκεψης

Οι μαθητές μας, την 1η ημέρα έναρξης των εργασιών, γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσω μίας πληθώρας δραστηριοτήτων ομαδικού χαρακτήρα, με στόχο σε αυτό το στάδιο την καλλιέργεια του ομαδοσυνεργατικού πνεύματος ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Την 2η ημέρα, αφού προετοίμασαν αναλυτικά τα θέματα που είχε αναλάβει η κάθε ομάδα, παρακολούθησαν τις ομιλίες όλων εκείνων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, αλλά και τις ομιλίες επίσημων καλεσμένων από εθελοντικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικά Σωματεία, αλλά και ατομικές ή συλλογικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τοπικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και ακμάζουν γύρω τους αλλά και ταυτόχρονη προβολή των σχετικών δράσεων σε ένα μαθητικό πλαίσιο.

Την 3η ημέρα οι μαθητές–σύνεδροι εξέταζαν και συνδιαλέγονταν πάνω σε φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στόχος τους, η εύρεση πρωτότυπων λύσεων στα προβλήματα αυτά, οι οποίες θα οδηγήσουν στην παραγωγή ομόφωνων ψηφισμάτων (Resolutions). Οι υπεύθυνοι των επιτροπών (Chairpersons) τους καθοδηγούσαν σε αυτές τις συζητήσεις, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να καλλιεργήσουν ένα παραγωγικό και αρμονικό περιβάλλον εργασίας.

Την τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης, οι επιτροπές συγκεντρώθηκαν στην Ολομέλεια του συνεδρίου, όπου κάθε ψήφισμα παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και τέθηκε προς ψήφιση σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επιτροπές παρουσίασαν στην Ολομέλεια τις ιδέες τους και ακολούθησε διάλογος. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμβάλλουν στο να τεθεί το ψήφισμα υπό συζήτηση και στην ενδελεχή ανάλυση του. Έπειτα από κάθε debate, ακολούθησε η ψηφοφορία στα πρότυπα της διαδικασίας και της δεοντολογίας του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Μετά από έντονη συζήτηση και αμέτρητες απόψεις, η συνδιάσκεψη έληξε και επισήμως, σηματοδοτώντας το τέλος του συνεδρίου.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές μας Βασίλη-Στέργιο Κολιούσκα και Δημήτρη Χειμωνίδη που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και την εκπαιδευτικό Κωνσταντάτου Μαρία για την υποστήριξη της συμμετοχής μας.

Το 1ο ΓΕΛ Κιλκίς μέλος του δικτύου «Σχολεία για Όλους»



Tο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς , μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τριήμερης επιμόρφωσής της 4ης Ακαδημίας του προγράμματος «Σχολεία για Όλους» στις 26 – 28/11/2021 στη Θεσσαλονίκη (το σχολείο εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Βογιαντζή Χριστοδούλα και Κωνσταντάτου Μαρία), συνέχισε με το διαμοιρασμό αυτής στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Ενημερωτικό υλικό για τις 4 ακαδημίες που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην αγγλική υπάρχει εδώ

Η επιμόρφωση συνεχίστηκε στο χώρο του σχολείου, στο εργαστήριο Πληροφορικής, τη Δευτέρα, 20/12/21 και την Τρίτη, 21/12/21 με τη συμμετοχή του Διευθυντή, κου Αλατζόγλου Αθανάσιο και εκπαιδευτικών του σχολείου (Αραμπατζή Χρυσούλα, Ευθυμιάδου Ελένη, Κωστούλας Απόστολος, Μιμίδα Χρυσούλα, Μητακίδου Αικατερίνη, Ριζάκη Άννα, Σαββίδου Ελένη) υπό την καθοδήγηση της επιμορφώτριας του προγράμματος, κας Παναγιωτίδου Άννα-Μαρίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα και οι ανάγκες του σχολείου και σχεδιάστηκαν δράσεις που θα βοηθήσουν τη σχολική μονάδα να εξελιχθεί σε οργανισμό συμπερίληψης και αποδοχής κάθε μαθήτριας και μαθητή με οποιεσδήποτε ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά.

To έργο «Σχολεία για Όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία» είναι ένα καινοτόμο, εθνικό τριετές πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση του σχολικού δημοκρατικού πολιτισμού. Προσφέρει επιστημονική επιμόρφωση και διαρκή υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς σχολείων και γονείς για θέματα που αφορούν τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, τη συμπερίληψη στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC).








1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που κάνουν πράξη τη διά βίου μάθηση και κυρίως στους μαθητές Β.Κολιούσκα και Δ.Χειμωνίδη, που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις πάνω σε καίρια ζητήματα. Με τη στάση τους μάς δείχνουν (γιατί συχνά χρειαζόμαστε υπενθύμιση ...) ότι η νεολαία μας νοιάζεται και έχει άποψη, και τελικά αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.