Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Κιλκίς: Ενημερωτική ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών


Το Μάιο του 2011 υπογραφόταν στην Κωνσταντινούπολη η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. 

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικό κείμενο για την πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών, περιορίζοντας τις διαφορές που συναντώνται στη νομοθεσία και στις πολιτικές των κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τοποθετώντας το θέμα της βίας κατά των γυναικών στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο της ανισότητας των φύλων και της έλλειψης σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών. 

Τη δεκαετία που πέρασε τα περιστατικά της έμφυλης βίας αυξήθηκαν, με πιο ακραία όσο και ανησυχητική, εν μέσω πανδημικής κρίσης, την έκρηξη ειδεχθών εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.

Οι δώδεκα καταγραφείσες δολοφονίες, μόνο στον ελλαδικό χώρο τον τελευταίο χρόνο, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως αποτυπώνεται στην εγκύκλιο που απεστάλη στις αρχές Νοεμβρίου προς τις εισαγγελίες της επικράτειας, με γενικές οδηγίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που εμφανίζεται με την ειδική παθογένεια της ενδοοικογενειακής βίας. 

Η χρήση του όρου ‘’γυναικοκτονία’’ ως αναγκαιότητα διακριτής πρόβλεψης στον Ποινικό Κώδικα και η προαναγγελία από τον Υπουργό Δικαιοσύνης σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής με σκοπό τη μελέτη και τροποποίηση του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, δρομολογούν εξελίξεις για την ανάσχεση της εντεινόμενης, άμετρης βίας.

Υπό το πρίσμα αυτό την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Κιλκίς, συνεργαζόμενη με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Κιλκίς, το Κέντρο Κοινότητας και επιστημονικούς φορείς, διοργανώνουν ημερίδα – δημόσια συζήτηση υψώνοντας το σύνθημα ‘’Λέμε Όχι στη βία των γυναικών’’.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με ώρα έναρξης στις 19:00 σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα εισηγήσεων:

“Ορισμός – μορφές βίας κατά των γυναικών” – Βασιλική Μπογιατζάκη ψυχολόγος Msc, κοινωνική λειτουργός- Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κιλκίς.

“Αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών – Φορείς που παρέχουν στήριξη” – Πολυξένη Τσιτιρίδου – ψυχολόγος – Κέντρο Κοινότητας, Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κιλκίς.

“Διαχείριση περιστατικών βίας κατά των γυναικών από τις Αστυνομικές Αρχές” – Χαρίκλεια Μεζαρλή, υπαστυνόμος Β΄, Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς.

“Νομική προσέγγιση της βίας κατά των γυναικών – pro bono (δωρεάν) νομική βοήθεια – όροι και προϋποθέσεις”- Ελένη Ξανθοπούλου – δικηγόρος, Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών θα προβληθούν εμβόλιμα βίντεο ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.