Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η ιστορία το John Vincent Atanasoff…

Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Ο Atanasoff έχει κριθεί επισήμως ως ο «εφευρέτης» των υπολογιστών, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα! Δηλαδή του ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή. Ο John Vincent Atanasoff γεννήθηκε στις 04.10.1903 στο Χάμιλτον της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει από τη Βουλγαρία στις Η.Π.Α. και εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ η μητέρα του, η Iva Lucena Purdy (γαλλικής και ιρλανδικής καταγωγής), ήταν δασκάλα μαθηματικών.

Ως καθηγητής μαθηματικών και φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα τη δεκαετία του 1930.

Μαζί με έναν φοιτητή του, τον Clifford Berry, κατασκεύασαν τον υπολογιστή Atanasoff-Berry. Οι δύο πρωτοπόροι αναγνωρίστηκαν πολύ αργότερα για την εργασία τους, παρότι η κατασκευή του υπολογιστή τους προηγήθηκε από του ENIAC.

Ο υπολογιστής Atanasoff–Berry computer (ABC) ήταν ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής στην ιστορία.

Το 1941, ο John Mauchly (συνδημιουργός του ENIAC) έφθασε στην Iowa City για να συναντηθεί με τον John Atanasoff για να δει τον υπολογιστή του, τον Atanasoff–Berry Computer.

Στις 19.03.1972 ο John Vincent Atanasoff αναδείχθηκε νικητής έπειτα από μία παρατεταμένη αμερικανική νομική μάχη για τον τίτλο του εφευρέτη του ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή.

Ένας δικαστής είχε δηλώσει ότι το έργο του είχε προηγηθεί και συνέβαλε δραστικά στην ανάπτυξη του υπολογιστή ENIAC.

Ο Atanasoff πέθανε στις 15 Ιουνίου 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.