Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Αστυνομικό δελτίο Κεντρικής Μακεδονίας, Παρασκευή 23/7/2021, 10:56 μ.μ.


Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

- Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, υπό τον συντονισμό της Eurojust και τη διαρκή συνδρομή της Europol
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις χώρες συνελήφθησαν 14 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και βασικά στελέχη της
Στη χώρα μας, συνελήφθησαν 5 μέλη ενώ διαπιστώθηκε η διακίνηση περισσότερων από 350 αλλοδαπών σε τουλάχιστον 56 υποθέσεις παράνομων μεταφορών
Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης στη χώρα μας
Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε κοινή αστυνομική επιχείρηση διεθνικού χαρακτήρα, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τις Αρχές της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στη χώρα μας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε προχθές (21-07-2021) σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ουγγαρία, κατά την οποία συνελήφθησαν, με εθνικά και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, συνολικά 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στη χώρα μας η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την προανακριτική έρευνα συνέδραμαν η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, Σουφλίου, Φερών, Ιάσμου, Τυχερού, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας, τα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, κατά την ημέρα της επιχείρησης συνέδραμε επιχειρησιακά και κλιμάκιο της EUROPOL στην Ελλάδα. Παράλληλα, επιχειρησιακή υποστήριξη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρείχαν και οι διωκτικές Αρχές της Ουγγαρίας.



Όπως προέκυψε από την έρευνα στη χώρα μας, η οργάνωση από τον Ιούνιο του 2019 εμπλέκεται σε τουλάχιστον 56 περιπτώσεις διακίνησης μεταναστών, για τις οποίες συνελήφθησαν 35 οδηγοί διακινητές, 355 παράνομοι μετανάστες και κατασχέθηκαν 55 οχήματα, από τα οποία 52 ήταν οχήματα μεταφοράς και 3 συνοδευτικά οχήματα.

Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση από τις περιπτώσεις αυτές αποκόμισε περισσότερα από 700.000 ευρώ, καθώς για την πραγματοποίηση της μεταφοράς λάμβανε για κάθε διακινούμενο από 2.000 έως 2.500 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης ( modus operandi ), η οργάνωση λειτουργούσε σε τρία στάδια, λειτουργικά αυτόνομα αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους και συγκεκριμένα τα μέλη της:

- στη Βουλγαρία, προμήθευαν με πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα μέλη της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας,

στην Τουρκία, προωθούσαν τους μη νόμιμους αλλοδαπούς στη χώρα μας, μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ

στη χώρα μας, χρησιμοποιούσαν τα οχήματα, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς και τους αποβίβαζαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης τους, ήταν η χρήση πολυτελών αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και η ιδιαίτερα επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά που επεδείκνυαν. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αρνούνταν να συμμορφωθούν σε σήματα στάσης αστυνομικών και ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες για να διαφύγουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, ορισμένα από τα οποία σοβαρά και θανατηφόρα.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής (21-07-2021) επιχείρησης στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και συνεργείο αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν 5 μέλη της οργάνωσης (2 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί) και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

3 αυτοκίνητα και γερανοφόρο όχημα μεταφοράς οχημάτων,

4 πλαστά ζεύγη πινακίδων κυκλοφορίας,

βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,

ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες) και 3.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση υποστηρίχτηκε πληροφοριακά από την Europol, ενώ εξειδικευμένοι αναλυτές και εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνέδραμαν και κατά το στάδιο των ερευνών με αναλυτική υποστήριξη, ελέγχους στις βάσεις δεδομένων και τακτικές επιχειρησιακές συναντήσεις με στελέχη των Αρχών της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιχείρηση ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων ( MOBILE OFFICE ) του Οργανισμού.

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) της χώρας μας και εντάσσεται στο Πρόγραμμα “EMPACT” του Κύκλου Πολιτικής της Ε.Ε για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκής Δράσης της οποίας ηγείται η Ελλάδα και αποσκοπεί στην εξάρθρωση οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση υπάρχουν στις ιστοσελίδες της Europol εδώ και της Eurojust εδώ .

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών στη Θεσσαλονίκη.

Αυτόφωρες συλλήψεις (20) ατόμων στο πλαίσιο εφαρμογής αστυνομικών δράσεων

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με γνώμονα την προληπτική αστυνόμευση και απώτερο σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και ευνομίας, υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα αστυνομικών δράσεων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διενέργεια εντατικών πεζών και εποχούμενων περιπολιών.

Στο πλαίσιο αυτό , κατά το τελευταίο 24ωρο, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε αυτόφωρες συλλήψεις είκοσι (20) ατόμων, για διάφορα αδικήματα.

Συγκεκριμένα:

(5) άτομα για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης.

(1) άτομο για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση.

(7) άτομα για παράνομη παραμονή στη χώρα καθώς στερούνταν σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων.

Επιπρόσθετα, απετράπησαν κλοπές σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και η παράνομη κατοχή και χρήση τυχόν αφαιρεθέντων αντικειμένων με την αυτόφωρη σύλληψη επτά (7) ατόμων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο ειδικού τροχονομικού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Το τελευταίο 24ωρο σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.151 έλεγχοι οχημάτωνκαι βεβαιώθηκαν 1.586 παραβάσεις, από τις οποίες:

716 για υπερβολική ταχύτητα,

60 για παράνομη στάθμευση σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία, πεζόδρομους, λεωφορειόδρομους, διαβάσεις καιπεζοδρόμια,

38 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

35 για ΚΤΕΟ,

27 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

15 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

15 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

12 για αντικανονικό προσπέρασμα,

9 για φθαρμένα ελαστικά,

7 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

7 για αντικανονικούς ελιγμούς και

645 λοιπές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η προσπάθεια για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων και της ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο είναι καθημερινή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 101.484 έλεγχοι, από τους οποίους οι 58.485 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 150 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

99 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 98 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150ευρώ, ως ακολούθως:

18 στη Στερεά Ελλάδα,
17 στη Θεσσαλονίκη,
16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
16 στην Ήπειρο
14 στο Νότιο Αιγαίο,
6 στη Πελοπόννησο,
4 στη Θεσσαλία,
3 στη Δυτική Ελλάδα,
3 στην Κεντρική Μακεδονία
1 στο Βόρειο Αιγαίο
1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.643 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.417 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.226 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.926 ομοειδείς παραβάσεις.

43 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε νόμιμο εκπρόσωπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου του στη χώρα,

300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας,

3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστουεπιτρεπόμενου αριθμού πελατών εντός καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

5.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ τωντραπεζοκαθισμάτων,

5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρησηεπιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι,

300 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε πελάτες μίνι μάρκετ και τουριστικών ειδών, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κρήτη,

2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου,

5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα,

8 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.762 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.232 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 320 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.