Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Εκδήλωση σπονδής και μνημοσύνης για τον Ευστάθιο Δογάνη στη Δογάνη του Δήμου Παιονίας

Το ύψωμα Σεμέν Ντε Φερ σε λήψη από βορειοανατολικά.
(2020) Αρχείο Θεόδωρου Π. Μποράκη

Πρόγραμμα εκδήλωσης
Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 στη Δογάνη του Δήμου Παιονίας
- Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Δογάνης
Ώρα 10:15 : Πέρας Προσελεύσεως προσκεκλημένων στο Μνημείο (διασταύρωση Δογάνης-Σκρα)

Επιμνημόσυνη δέηση

Χαιρετισμοί Εκπροσώπων

Ιστορική ομιλία για τη Μάχη στο λόφο Σεμέν Ντε Φερ από τον Ιστορικό κ. Χρήστο Ίντο

Αποκαλυπτήρια μνημείου

Πυρρίχιος χορός από πυρριχιστές Ποντιακών Σωματείων Δήμου Παιονίας

Τήρηση ενός λεπτού σιγής

Εθνικός ύμνος

Πέρας εκδήλωσης

Ο Ευστάθιος Ν. Δογάνης γεννήθηκε το 1894 στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Το όραμα μιας μεγάλης δημοκρατικής Ελλάδας εμπνέει συνεχώς τη νεανική του ψυχή. Σε ηλικία 22 ετών, κινούμενος από απαράμιλλη φιλοπατρία φθάνει εθελοντής στη Μακεδονία και στρατολογείται στον στρατό της Εθνικής Άμυνας.

Το Φεβρουάριο 1917, στο τομέα Αξιού- Σκρα του Μακεδονικού Μετώπου άρχισαν πεισματώδεις μάχες, οι οποίες τον επόμενο χρόνο κατέληξαν στην εποποιία του Σκρα.

Στη Μάχη για την κατάληψη του οχυρωμένου από τους Βουλγάρους λόφου Σεμέν ντε Φερ 22-23 Απριλίου 1917 το όνομά του Δογάνη πέρασε στην αθανασία. Το ξημέρωμα της 23ης Απριλίου ο ηρωικός Ανθ/γος με τους 14 εναπομείναντες άντρες του αντεπιτίθενται με την κραυγή «Ζήτω η Ελλάς, εμπρός δια της λόγχης». Οι πολλαπλάσιοι Βούλγαροι τρέπονται σε έκτακτη φυγή. Το οχυρό έπεσε. 

Τη στιγμή του ύψιστου θριάμβου ο Δογάνης συναντήθηκε με το θάνατο. Δύο Βούλγαροι φεύγοντας, ρίχνουν πίσω τους χειροβομβίδα και τα θραύσματα τους χτυπούν θανάσιμα τον Ανθυπολοχαγό «Δημοκρατία στην Ελλάδα » ήταν τα τελευταία του λόγια.

Πηγή σχεδιαγράμματος και πληροφοριών σχετικά με την μάχη: το βιβλίο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Μάχες: Σεμέν ντε Φερ - Ραβινέ - Σκρα ντι Λεγκέν - Δοϊράνης - Διασπάσεως Μακεδονικού Μετώπου.) - Γεώργιος Θ. Βαρδάκας - Σεπτέμβριος 2018 – Κιλκίς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.