Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Επαγγέλματα του μέλλοντος, τι να βάλω στο μηχανογραφικό για να είμαι ανταγωνιστικός;



Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Οι πανελλήνιες σε λίγο καιρό πλησιάζουν. Δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Διανύετε μία περίοδο πραγματικά δύσκολη, κανείς δεν θα σας το αρνηθεί.


Όμως οι εξετάσεις αυτές είναι οι πρώτες από τις πολλές που θα καθορίσουν αρκετά τη μελλοντική σας εξέλιξη.

Καταρχάς το πρώτο που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως πρέπει να θέσετε στόχους. Θα μου πείτε στα 17 μου θα ξέρω τι είναι αυτό που θα θέλω να κάνω στα 25 μου; Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολη απόφαση, αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως μπορεί να ξεκινήσετε με κάτι και στην πορεία να το αναβαθμίσετε, να το εξελίξετε, να το αλλάξετε σύμφωνα με αυτά που θα συναντήσετε σε 5 ή 6 χρόνια από τώρα.

Ο στόχος είναι πολύ σημαντικός, γιατί οδηγεί σε προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι κάτι το οποίο σαφώς και πρέπει να καταβάλλετε για να πετύχετε. Να είστε σίγουροι πως κανένας επιτυχημένος άνθρωπος στον εργασιακό τομέα δεν έφτασε να πετύχει χωρίς προσπάθεια.

Επιπλέον, πρέπει να έχετε πάθος. Ένας άνθρωπος με πάθος είναι καλύτερος από δέκα που απλά προσπαθούν.

Να υπάρχουν ενδιαφέροντα. Χύμα εξυπνάδα χωρίς ενδιαφέροντα δεν έχει νόημα. Πρέπει να θέσετε στόχους και ο στόχος θα δώσει το κίνητρο.

Εννοείται όμως πως πρέπει να είστε ρεαλιστές να ξέρουμε που βαδίζουμε και ποια είναι τα θέλω μας. Ίσως οι γονείς να έχουν άλλα όνειρα για εσας, το σεβόμαστε αλλά δεν μας επηρεάζει. Γιατί πολύ σημαντικό είναι να επιλέξω ένα επάγγελμα που εκτός από οικονομικές απολαβές θα με κάνει χαρούμενο. Να ξυπνάω το πρωί και να θέλω να πάω στη δουλειά.

Στο μηχανογραφικό υπάρχουν 459 σχολές, είμαι σίγουρη πως κάποια από αυτές σας ταιριάζει. Παλαιότερα θεωρούσαν πως οι σχολές που μας εξασφαλίζουν επαγγελματικά ήταν η νομική, η ιατρική, το τμήμα των πολιτικών μηχανικών. Η ιστορία απέδειξε πως αυτά τα επαγγέλματα πλέον έχουν χάσει την απόδοση που πρόσφεραν στην αγορά εργασίας από μόνα τους.

Το μέλλον είναι η τεχνολογία, ο Harary ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες των ημερών μας. Η διδασκαλία του γίνεται μέσω avatar χωρίς να υπάρχει ο καθηγητής και με μια τράπεζα θεμάτων συνδιαλέγεται με τους φοιτητές. Αυτό ουσιαστικά είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βρίσκεται πλέον παντού. Όταν εσείς χρησιμοποιείτε το ίντερνετ στο smartphone και σας βγάζει μετά διαφημίσεις και εικόνες σύμφωνα με αυτό που αναζητήσατε πάλι τεχνητή νοημοσύνη είναι.

Δεν απορρίπτουμε φυσικά όλες τις σχολές και γινόμαστε όλοι προγραμματιστές, αλλά είναι σίγουρο, πως αν επιλέξετε να γίνετε μαθηματικοί θα μείνετε στην ανεργία. Αν όμως επιλέξετε να εξελίξετε τις σπουδές σας και κάνετε ένα μεταπτυχιακό στην τεχνολογία και στην πληροφορική, μπορείτε να γίνετε αναλογιστές με μέσο μηνιαίο μισθό αυτή τη στιγμή 3000€.

Έστω πάω να σπουδάσω γεωπονία, αποκτώντας ψηφιακές δεξιότητες και να αξιοποιώ τα drones και να κάνω μελέτες πιο εύκολα και πιο μακριά, να κάνω χρήση του έξυπνου τρακτέρ.

Σπουδάζω ιστορικό αρχαιολογικό, μαθαίνοντας προγραμματισμό, μπορώ να δουλέψω σε μουσείο και να ψηφιοποιήσω το μουσείο έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να δει το μουσείο από οπουδήποτε.

Στην ιατρική και νοσηλευτική μπορώ να επιλέξω να γίνω υγειονομικός ελεγκτής σε εταιρεία. Πλέον μετά την πανδημία το ιατρικό στέλεχος θα είναι υποχρεωτικό. Άρα ένας γιατρός-νοσηλευτής με μετεκπαίδευση σε διοίκηση μπορεί να αναλάβει θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις που ως τώρα καλύπτονταν από έναν απλό τεχνικό εργασίας που πλέον δεν αρκεί.

Τελειώνεις λογιστική; δεν φτάνει. Να προτιμήσεις να εξελιχτείς σε ορκωτός ελεγκτής, που πλέον είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στις μεγάλες εταιρείες.

Επαγγέλματα του μέλλοντος ενδεικτικά

• Social Media Manager

• Chief Health Officer

• Βιομηχανικός σχεδιαστής

• Data journalist

• Χειριστές drone

• Φαρμακευτική σε συνδυασμό με Marketing

• Μηχανικός εμπορικού Ναυτικού

• Βιοηθική, από κοινωνιολογία και Νομική

• Νανοτεχνολογία

• Γναθοχειρουργός

• Βιοϊατρική

• Γεωπληροφορική

• Γηριατρική

• Αναλογιστής από Μαθηματικό

• Βιολόγος σε συνδυασμό με χημική μηχανική και να ασχοληθείτε με τοξικολογία

• Τρισδιάστατη εκτύπωση

• Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί προς ρομποτική

• Μηχανικός σε συνδυασμό με χρηματοοικονομικά

• Ψηφιακός αρχαιολόγος

• Αναλυτής ρίσκου, ψυχομέτρης από ψυχολογία

• FIN TECH (ψηφιακά συστήματα διοικητικής τεχνολογίας) Απόφοιτος οικονομικού και μετεκπαίδευση σε πολυτεχνική σχολή.

Συνοψίζοντας, μία είναι η επιλογή είτε ξυπνάω το πρωί και συνεχίζω να κοιμάμαι, είτε αλλάζω τη ζωή μου. Μυστικό είναι η διεπιστημονικότητα, ο συνδυασμός δηλαδή διαφορετικών σχολών οι οποίες θα μου εξασφαλίσουν το επαγγελματικό μου μέλλον.

Στο γραφείο μου λοιπόν μπορείς εκτός από το να ενημερωθείς για όλες τις σχολές που σε ενδιαφέρουν αναλυτικά. θα δούμε μαζί, αν είσαι Γ γυμνασίου ή Α λυκείου, ποια είναι η κατεύθυνση που σου ταιριάζει με διάφορα ψυχομετρικά τεστ και συνέντευξη έτσι ώστε να κάνεις το μεγάλο βήμα με απόλυτη επίγνωση και σχεδιασμό της σταδιοδσρομίας σου.

Καλή επιτυχία

*Βασιλική Μαυρογονάτου Msc, Med
Σύμβουλος εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού
25ης Μαρτίου 20
Κιλκίς
τηλ 2341075445
κιν 6937032746

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.