Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Περιηγήσεις-ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού Κιλκίς


Ανακοίνωση 
Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τηρώντας αυστηρά τα ισχύοντα πρωτόκολλα προστασίας για την εξάπλωση του covid-19, γιορτάζει την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ και προσκαλεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ώρες 10.00 έως 14.00, στην Π.Ε. Κιλκίς, ενήλικες και μαθητές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με δυο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις-ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης:

α) στην περιοδική φωτογραφική έκθεση 'ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ', στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, συστήνοντας μια σημαντική αρχαία πόλη στον οικισμό Άνω Αποστόλων, με εύπορους χορηγούς και επιφανές Ιερό του θεού Ασκληπιού

β) στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Ευρωπού, την 'ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΝ', για μια γνωριμία με την υπερχιλιετή ιστορία της αρχαίας πόλης, στην εύφορη γη της κοιλάδας του Αξιού, με εύπορους ιδιοκτήτες γης και διακριτά ταφικά μνημεία, γενέτειρα του σημαντικότερου των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σπουδαίου ηγέτη της ελληνιστικής οικουμένης Σελεύκου Α' του Νικάτορος.

Επικοινωνία:

Ώρες 8.00 - 16.00, τηλ. 23410 22005, 23410 76661
με τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κιλκίς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει επίσης την Τρίτη 18 Μαΐου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, με θεματικό αντικείμενο «Το μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», τόσο με ξεναγήσεις επισκεπτών στην περιοδεύουσα έκθεση'ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ' και στον αρχαιολογικό χώρο της ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΟΥ, όσο και με τις παρακάτω ψηφιακές δράσεις, που θα παρουσιάζονται, από την Τρίτη 18 Μαΐου, στη σελίδα του facebook 'Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς' (Kilkis Archaeological Museum):

- «Αέρτ'ς, Αεργίτης, μικρές ιστορίες για τον Εύξεινο Πόντο». Περιοδική/περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση για τη λατρεία του αγίου Γεωργίου στον Ελληνισμό του Πόντου.

- «Μορρυλίων Πόλις». Περιοδική/περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση για την ιστορία της σημαντικής αρχαίας πόλης της Μορρύλου (στην κοινότητα Άνω Αποστόλων του Δήμου Κιλκίς), στην οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ξεκίνησε ανασκαφές το 2020. Η πόλη είχε σημαντική αγροτοκτηνοτροφική οικονομία και συνδεόταν με επιφανές θεραπευτήριο του θεού Ασκληπιού.

- «ΣΕΛΕΥΚΟΣ Α΄ ο ΝΙΚΑΤΩΡ. Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη». Ταινία μικρού μήκους, παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ, η οποία παρουσιάζει τη ζωή του διάσημου τέκνου της Ευρωπού Σελεύκου του Νικάτορος. Βραβεύτηκε το 2020 στο Διεθνή Διαγωνισμό 'Museums in Short’ με το β΄ βραβείο κοινού.

Μπορείτε να δείτε την ταινία στο you tube, στους συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=HzXpcoyniLA (στην ελληνική) &

https://www.youtube.com/watch?v=FfJ8hspjSYI (στην αγγλική).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.