Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς


Δελτίο τύπου 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα υλοποίησε η Β1 τάξη του 5ου Δ.Σ. Κιλκίς, μαζί με την δασκάλα τους κα Νίκη Παυλίδου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας σε βάρος του ποντιακού Ελληνισμού.

Το σχέδιο δράσης χωριζόταν σε 3 στάδια.

Στο πρώτο στάδιο παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά με τίτλο: Η ΓΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, συζητώντας για το μέρος του Ελληνισμού, που αναπτύχθηκε έδρασε και δημιούργησε στην περιοχή του Πόντου.

Η δράση συνεχίστηκε ανήμερα της 19 Μαΐου (Τετάρτη) στην πλατεία Ειρήνης, μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η κα Παυλίδου τους διάβασε το βιβλίο της φιλολόγου και γλωσσολόγου Αγγελικής Παμπουκίδου με τίτλο : "ΝΕΡΑΪΔΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΡΩΕΣ". Στην εισαγωγή του βιβλίου η συγγραφέας, πολύ σωστά, επισημαίνει, πως είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις σε ένα παιδί για τη Γενοκτονία.

Πώς να παρουσιάσεις τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, την απώλεια , τις λεηλασίες, την προσφυγιά, χωρίς να τραυματίσεις, χωρίς να πληγώσεις την ψυχούλα του;

Πώς να κατανοήσει μια τόσο σκληρή αλήθεια χωρίς να νιώσει αισθήματα μίσους και εκδίκησης;

Ένα παιδικό παραμύθι είναι ίσως ο πιο πρόσφορος τρόπος.

Στο δεύτερο στάδιο, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, πήραν λέξεις στην ποντιακή διάλεκτο σε καρτέλες από τη δασκάλα τους, δημιούργησαν προτάσεις στην ποντιακή που τις επικοινώνησαν στην ολομέλεια.

Στη συνέχεια, παρατήρησαν το μνημείο και έγραψαν τις σκέψεις τους, για το πως βιώνουν τα πρόσωπα του μνημείου, την προσφυγιά, ποια είναι τα συναισθήματά τους, οι φόβοι τους, οι αγωνίες τους.

Η δράση στην πλατεία Ειρήνης έκλεισε με το παιχνίδι αγαλματάκια, αγέλαστα, ακούνητα.

Το τρίτο στάδιο της δράσης πραγματοποιήθηκε με την επιστροφή των παιδιών στο Σχολείο. Ενημερώθηκαν για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και με ένα μαγικό τρόπο συνδύασαν τα φοβερά τέρατα του παραμυθιού όπως η Απληστία, η Γενοκτονία, η Προσφυγιά, με τα ιστορικά γεγονότα και πώς οι Νεράιδες και οι Υπερήρωες του Πόντου δεν νικήθηκαν, γιατί η αγάπη για τη ζωή, την οικογένεια και την πατρίδα γίνονται η μεγαλύτερη δύναμη της ψυχής τους μέσα στους αιώνες.

Αγγελική Παμπουκίδου σε ευχαριστούμε για το μαγικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.