Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Τι είναι τα Refurbished μηχανήματα

Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Έχετε ποτέ ακούσει για τον όρο Refurbished; Είναι ένας όρος που θα τον ακούσετε και θα τον δείτε κατά κόρον σε καταστήματα πληροφορικής καθώς και σε ιστοσελίδες πώλησης ηλεκτρονικών αγαθών και αφορά μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικών συσκευών. Όμως τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αυτός;


Με τον όρο Refurbished, αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα επώνυμο μεταχειρισμένο υπολογιστή (σταθερό ή laptop), ή εκτυπωτή, οθόνη, smartphone κ.λπ. το οποίο έχει ανακατασκευαστεί και ελεγχθεί πλήρως για την απόδοση και την λειτουργικότητα του.

Είναι δηλαδή ένα προϊόν refursbihed μεταχειρισμένο; Κατά πάσα πιθανότητα ναι. Δεν είναι απόλυτο, όπως επίσης δεν ξέρουμε την χρήση που έχει γίνει. Μπορεί να ήταν εκθεσιακό σε κάποιο πολυκατάστημα και απλά να έπαιζε ένα βίντεο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, μπορεί να ήταν νοικιασμένο με Leasing από μια startup και απλά αποσύρθηκε με το τέλος του leasing.

Μπορεί να είναι απλά ένα προϊόν που δεν πουλήθηκε ποτέ και μετά την περίοδο προώθησης του να μπήκε κι αυτό στην ουρά για ανακατασκευή. Ακόμα επίσης μπορεί να μην ήταν ποτέ ολοκληρωμένο προϊόν αλλά ανταλλακτικά που περίμεναν να αντικαταστήσουν χαλασμένα μέρη που τελικά δεν χάλασαν ποτέ, οπότε συναρμολογήθηκαν σε refurbished προϊόν.

Η αλήθεια είναι πως δεν παίζει κανένα ρόλο και εδώ βλέπουμε την μεγάλη διαφορά του refurbished από τα απλά μεταχειρισμένα, που δεν είναι άλλο από την εγγύηση. Όλες οι ανακατασκευασμένες συσκευές που πωλούνται στην Ελλάδα έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας για 12 μήνες από την αγορά τους. Πως μπορεί όμως ο πωλητής να δίνει έτσι απλόχερα εγγυήσεις; Αυτό θα γίνει κατανοητό αφού καταλάβουμε τι είναι η ανακατασκευή.

Η ανακατασκευή αποτελείται κατ' αρχάς από έναν ποιοτικό έλεγχο. Τότε βαθμολογείται με κάποιο επίπεδο από Grade A για συσκευές σαν καινούριες έως Grade D για συσκευές με μειωμένη λειτουργικότητα. Πιο συγκεκριμένα:

Grade A: 
Σαν καινούριο

Grade B: 
Αισθητικά ελαττώματα (π.χ. γρατσουνιές στο σκελετό)

Grade C: 
Μικρά λειτουργικά ελαττώματα ή ελλειπή μέρη

Grade D: 
Συσκευή που υπολειτουργεί

Μετά από αυτό τον έλεγχο και εφόσον δεν είναι Grade A, εξετάζεται το κόστος επιδιόρθωσης του όποιου προβλήματος. Αν το κόστος δεν είναι μέσα σε λογικά πλαίσια τότε το πρόβλημα δεν θα διορθωθεί και η συσκευή αν εκπληρώνει την βασική της λειτουργία θα βγει στην αγορά με το Grade B/C/D που έχει ή θα γίνει ανταλλακτικά για κάποια άλλη συσκευή. 

Παράδειγμα: 

Ένα κινητό τηλέφωνο που δεν λειτουργεί η κάμερα του και το κόστος/διαθεσιμότητα του ανταλλακτικού δεν επιτρέπει την επισκευή θα βγει στην αγορά ως Grade D και θα αναγράφει πως δεν λειτουργεί η κάμερα. 

Αν από την άλλη δεν λειτουργούσε το NFC ή η ασύρματη φόρτιση θα έβγαινε ως Grade C με την αντίστοιχη αιτιολόγηση, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά είναι υποδεέστερα. Αν από την άλλη δεν λειτουργεί η οθόνη ή η κεραία, απαραίτητα μέρη για να πραγματοποιεί κλήσεις, τότε αποσύρεται για ανταλλακτικά.

Ανεξαρτήτου Grade, σε όλες τις συσκευές, γίνεται επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και βαθύς καθαρισμός της μνήμης τους ώστε να μην είναι δυνατή η επαναφορά προσωπικών δεδομένων του προκατόχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, όταν η μνήμη αυτή είναι αποσπώμενη (π.χ. σκληρός δίσκος), τότε αλλάζεται με καινούρια. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα parts όπως πχ το πληκτρολόγιο η μνήμες RAM εφόσον συμφέρει οικονομικά

Αν αναλογιστείτε πως αποκτάτε μια συσκευή με εγγύηση, χωρίς ψιλά γράμματα, όχι τόσο παλιάς τεχνολογίας (συνήθως 2-10 ετών) και σε ένα ποσοστό του αρχικού κόστους, τότε καταλαβαίνετε γιατί τα refurbished έχουν κατακλύσει την αγορά και αποτελούν την επιλογή πολλών επαγγελματιών και μη.

Εν κατακλείδι τα πλεονεκτήματα των Refurbished μηχανημάτων συνοψίζονται στα εξής:

• Αγοράζετε επώνυμα προϊόντα μεγάλων κατασκευαστών.

• Τα βρίσκεις με εγγύηση έως και για 2 χρόνια.

• Έχεις τις νόμιμες άδειες των windows. (για υπολογιστές)

• Τα παίρνεις με πολύ χαμηλότερο κόστος.

• Αποκτάς μηχανήματα που είναι πλήρως λειτουργικά και δοκιμασμένα.

• Ο εξοπλισμός σου δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ηλεκτρονικά απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.