Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Γιατί τόσο άγχος φίλες/φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ;


Υπογράφουν οι:
- Αλεξία Χαρακίδα, Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ / ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ / ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ
- Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καραγεωργίου, Φοιτητής Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ / Αρθρογράφος
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος

Ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ τι βιώνει ο πλανήτης και η χώρα 14-15 μήνες τώρα;

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει να αποκτήσει ξανά την χαμένη εξουσία τους οδήγησε όχι μόνο σε λεκτικές συγκρούσεις και σε βίαιες πράξεις , σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό πολιτών όπως οι συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας, την περίοδο μάλιστα που η χώρα "βραζει" από κρούσματα, αλλά σε πράξεις που αντιβαίνουν τους κανονισμούς και το δίκαιο της κοινωνίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκάλυψη και η υποστήριξη του Κουφοντίνα. 

Το δυσάρεστό όμως στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επινόηση τρόπων και μεθόδων που κάμπτουν και εξουδετερώνουν τις αντιστάσεις όσων δεν συναινούν ή εναντιώνονται σε αυτή την προσπάθεια. Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η προπαγάνδα με την χρήση των fake news. 

Εκμεταλλεύεται πορίσματα της ψυχολογίας και καπηλεύεται αξίες, οδηγώντας τον πολίτη σε πολιτική ομηρεία και δημιουργώντας παροξυσμού και μαζικής υστερίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κατερίνας Παναγοπούλου στο athensvoice.gr ξεδιπλώνεται μία ολόκληρη λίστα fake news που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια του λαϊκισμού ως βασική πολιτική του γραμμή. Πιο συγκεκριμένα, τελευταίο επεισόδιο η μαρμάρινη επιγραφή στην Ακρόπολη «με χαραγμένο πάνω της το όνομα της Λίνας Μενδώνη».

Λίγη σημασία έχει ότι στις φωτογραφίες με τις πλακέτες δεν υπάρχει το όνομα της Μενδώνη και το ότι είναι διαφορετικό τι αναγράφει η σύμβαση από το τι γράφτηκε πάνω στην πλακέτα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα προλάβαινε να επαναχαραχθεί σε λίγες ώρες από τη στιγμή που διακινήθηκε το θέμα μέχρι τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι φωτογραφίες με τις πλακέτες. 

Η είδηση είχε αναπαραχθεί παντού και αποτελούσε πλέον γεγονός κι έφτασε μέχρι και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, 13 Ιανουαρίου 2021 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε ότι «ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλός που ούτε του χρόνου δε θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Για να μπορέσουμε να φτάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει να γίνονται 25.000 εμβόλια την μέρα»... 

Δευτέρα 5 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε ότι έσπασε το όριο των 56.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση να ξεπερνά πλέον τα 1,3 εκατομμύρια. 25 Μαρτίου 2021. Ανήμερα της εθνικής επετείου ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για φωτογραφική απευθείας ανάθεση στην εταιρία Siemens για την προμήθεια των self test, ενώ ακολούθησε σωρεία καταγγελιών από στελέχη και πρώην υπουργούς ενώ τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέει σε συνέντευξή:

«ενδεχομένως στο συγκεκριμένο ζήτημα, που απ’ ό,τι είδα υπήρξε μία τοποθέτηση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία τοποθέτηση χωρίς να υπάρχει εξακρίβωση, διακρίβωση της καταγγελίας. Και ορθώς όταν βγήκε ότι δεν είναι η Siemens, αλλά γίνεται διαγωνισμός, είπαμε, λάθος, αλλά να δούμε τι θα γίνει με τον διαγωνισμό». Στις 6 Νοεμβρίου 2020 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «πουλάει ελπίδα και λέει ότι θα εξασφαλίσει δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. 

Το να πουλάει ελπίδα ο πρωθυπουργός με ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί δυστυχώς και να εξαγγέλλει από τον Αύγουστο ο υπουργός Υγείας ότι θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι απαράδεκτο», αντιθέτως βλέπουμε 25 Δεκεμβρίου οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου περνούν τα σύνορα της χώρας μας και 27 Δεκεμβρίου να πραγματοποιούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί. Ο έλεγχος , ο διάλογος , η κριτική προς την κυβέρνηση πρέπει και είναι αναγκαίο να γίνονται σε ένα κοινωνικό κράτους δικαίου , ώστε να διασφαλιστεί η σωστή κοινωνική πολιτική και η ευημερία της κοινωνίας. 

Ειδικά , σε μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις , όπως η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο έτος , οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι για την αντιμετώπιση της και για διασφαλιστεί η υγεία καταρχήν των πολιτών και κατά δεύτερον η κοινωνική συνοχή. Η διαστρέβλωση της αληθείας και η προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών με φθηνά ψέματα , τα οποία αποκαλύπτονται δεν αποτελούν ουσιαστικά αντιπολίτευση , παρά μόνο δείχνουν ότι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολείπεται από γνώση , παιδεία , ενσυνείδηση και στρέφεται σε παλαιές αναχρονιστικές πολιτικές για να ταράξει την ισορροπία του κοινωνικού συνόλου

Οι δημοσκοπήσεις όχι Ευαγγέλιο αλλά να ρίχνουμε και καμιά ματιά ε...

Αν και απέχουμε σχεδόν δύο χρόνια πλέον από τις τελευταίες εθνικές εκλογές το πολιτικό σκηνικό μοιάζει να έχει «παγώσει» με λίγα πράγματα να διαφέρουν στις μετρήσεις από το καλοκαίρι του 2019.Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρούν παρά την όποια φθορά εξ αιτίας των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία , ελληνοτουρκικά) - στις οποίες κατά γενική ομολογία υπήρξε μια ορθή διαχείριση- ένα ευρύ προβάδισμα που σε πολλές δημοσκοπήσεις το ποσοστό υπερβαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Εστιάζοντας όμως στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε κάτι εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα από τις εκλογές και έπειτα έχει μπει σε μία φάση συνεχούς εσωστρέφειας αδυνατώντας να βρει αφήγημα και να προσφέρει ουσιαστικές προτάσεις για τα τρέχοντα προβλήματα. Εσωκομματικές κόντρες, εκκολαπτόμενα φέουδα και τάσεις επί τάσεων.

Το όραμα του Αλέξη Τσίπρα για ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα στα πρότυπα του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ με μία συμπαγή κεντρογενή βάση αποτελεί ένα μακρινό όνειρο. Ο τέως Πρωθυπουργός αδυνατώντας να ελέγξει εξ ολοκλήρου τον κομματικό του μηχανισμό στρέφετε ολοένα και περισσότερο στην βάση του προμνημονιακού Συνασπισμού, δηλαδή σε ένα αριστερογενές ακροατήριο του 3 με 5 τοις εκατό. 

Επιλογές όπως η στήριξη στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα , η πολιτική κάλυψη κυρίως της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεντρώσεις που οδήγησαν σε μία αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων του covid 19 στην χώρα με αποτέλεσμα την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησαν το πρώην κυβερνών κόμμα σε ποσοστά του 2012 δηλαδή περίπου στο 20% .

Ψυχραιμία οφείλουν να δείξουν και ορισμένοι γαλάζιοι!

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορέσει ίσως να στερήσει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση επιπλέον ποσοστά. Ποιός είναι αυτός; Είναι οι εκλογές για την νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Η μεγάλη βάση του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κρίσης είναι πιθανόν να επιστρέψει (;).

Η αδυναμία της Φώφης Γεννηματά να προσεγγίσει ξανά ένα σημαντικό κομμάτι των άλλοτε ψηφοφόρων του Κινήματος πολύ πιθανόν να μην ισχύει και για τον επόμενο αρχηγό ,καθώς οι υποψήφιοι σιγά σιγά να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Παρά το γεγονός ότι η Αντιπολίτευση δεν δείχνει ικανή να στερήσει ποσοστά από την ΝΔ δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εφησυχάσει. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ηττηθεί αν δεν αλλάξει στάση και πολιτική.

Σε ανύποπτο χρόνο, λίγο πριν την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου της κυβερνητικής του θητείας, ο κος. Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε τη συνήθειά του να λαμβάνει κρίσιμες εθνικές, πολιτικές, κομματικές αποφάσεις (και προσωπικές ίσως...), κάνοντας βόλτες στο βουνό... Είτε Αττική, είτε Χανιά... Δεν είναι γνωστό κατά πόσο η συγκεκριμένη αποστροφή του πρωθυπουργού ήταν ένα σχήμα λόγου, ή αν πράγματι πραγματοποιεί εξορμήσεις στα ψηλά βουνά όταν είναι να λάβει αποφάσεις. 

Το σίγουρο είναι, πως αρκετά στελέχη πήραν τοις μετρητοίς τα λεγόμενά του. Και… ψάχνουν τώρα να δουν αν έχει κανονίσει κάποια… ανάβαση! Ο λόγος για όσους ''αγωνιούν'' για πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι μέχρι σήμερα αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τους... αφορούσαν. Γιατί άραγε; Όχι ιδιαίτερα και όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν. Σε διάφορα γκρουπ κομματικών παραγόντων της ΝΔ, στις εφαρμογές messenger, whatsapp κοκ, γκρουπ ζυμώσεων και ανταλλαγής απόψεων, αρκετά μεσαία κομματικά στελέχη γράφουν ότι «ο Κυριάκος πρέπει να κάνει εκλογές», «δεν πρέπει να την πατήσει όπως ο πατέρας του» κοκ. 

Σύμφωνα με τους αποδέκτες αυτών των ζυμώσεων, κεντρικά και ανώτερα κομματικά στελέχη, «οι περισσότεροι εκφράζουν την αγωνία τους, είναι χωρίς ρόλο και αναζητούν στα γεγονότα την πιθανότητα να μοιραστεί ξανά οι τράπουλα και να πάρουν και αυτοί μερικά φύλλα». Ας... ''αλλάξουν πλευρό'', φιλικά και λαικά το σχόλιο...

Αυτές οι αγωνίες, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας και τις προτεραιότητες του Κυριάκου. Γιατί, ορισμένοι οι οποίοι έχουν δει ότι δεν έχουν... κυβερνητικό μέλλον, είναι σε διαρκή φάση να ''υπερτονίζουν'' τα προβλήματα της κυβέρνησης. «Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις» υποστηρίζουν φλογερά. Για την ώρα οι σχετικές κουβέντες γίνονται αυστηρά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς κανείς δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον πρωθυπουργό. Το αντίθετο, θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του, να εμφανιστούν πως έχουν τις σωστές εισηγήσεις.

Το μόνο που καταφέρνουν, όμως, είναι να τον βγάζουν ίσως από τα ρούχα του τον Έλληνα ΠΘ, καθώς η κυβέρνηση περνά την πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας και το ελάχιστο που περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από υπεύθυνα κομματικά στελέχη και βουλευτές είναι να στηρίζουν την προσπάθεια της χώρας. Είναι τραγικό να μην μπορούν ορισμένες/νοι να δουν πέρα από τον εαυτό τους... 

Θυμίζουμε και την επιστολή της γραμματείας της Κ.Ο. προς τους βουλευτές να βγαίνουν στα ΜΜΕ. Αλλά, ελάχιστες/οι έχουν ανταποκριθεί σηκώνοντας το βάρος της αντιπαράθεσης... 30-35 οι γενναίες και οι γενναίοι, τις/τους θυμόμαστε, όπως και τους υπόλοιπους λιγότερο θαρραλέους! 

Για να καταφέρουν ορισμένοι, όπως το βλέπουμε τουλάχιστον, να… ανεβάσουν στο βουνό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναζητούν και τους ''αδύναμους κρίκους'' του υπουργικού συμβουλίου. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην πατρίδα, το κομμα, τον Κυριακο και ρίχνουν νερό στον αλλοπρόσαλλο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το μήνυμα του Μεγ. Μαξίμου στους… φλογερούς ανησυχούντες. Και σίγουρα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους εαυτούς τους. Γιατί τα μηνύματα στις διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές έχουν ένα μεγάλο... πρόβλημα: είναι γραπτά... και μένουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.