Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Ένα χαμόγελο και μια "καλημέρα" από το όμορφο χωριό Γαλλικός Κιλκίς


Της Μόνικας Σωτηριάδου
Όταν σκέπτομαι να επισκεφτώ ένα χωριό πάντα έχω μια σιγουριά για τους κατοίκους που τυχαία θα συναντήσω στον δρόμο και θα ρωτήσω μερικά πράγματα.

Είναι πάντα πρόσχαροι ήρεμοι και ευγενικοί. Μέχρι στιγμής έχω επισκεφτεί πολλά χωριά του νομού Κιλκίς και νιώθω πολύ όμορφα από αυτό που εισπράττω. Φιλοξενία, άνεση, ιστορίες που διηγούνται με συγκίνηση και ενδιαφέρον για όλα τα γεγονότα πάντα με την ευχή υγεία σε όλους.

Έτσι και με αυτές τις σκέψεις βρίσκομαι με χαρά μια ηλιόλουστη Κυριακή στο χωριό Γαλλικός Κιλκίς. Αμέσως ξεκινάω την βόλτα με το κινητό μου έτοιμο να γεμίσω με αρκετές φωτογραφίες την συλλογή μου γιατί από ότι βλέπω γύρω μου κάτι όμορφο γινότανε και συνεχίζει σε άλλους ρυθμούς. 

Αμέσως εντοπίζω σχεδόν στο κέντρο του Χωριού μια σειρά από όμορφα μικρά μαγαζάκια παραμελημένα και μαθαίνω ότι ήτανε τα πρώτα που έφτιαξαν οι Έλληνες πρόσφυγες κυνηγημένοι από τις πατρογονικές τους εστίες. 

Στο μέρος που βρίσκομαι και περιγράφω ήτανε η πλατεία του Χωριού και μαζευόταν ο κόσμος τον παλιό καλό καιρό. Γινόταν χοροί, πανηγύρια, και πολλά όμορφα που έμειναν να χαρακτηρίζουν μια εποχή με ωραίες αναμνήσεις. Ακριβώς στον ίδιο χώρο της παλιάς πλατείας βρίσκεται θα έλεγα το σήμα κατατεθέν του χωριού που είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός. 

Είναι κρίμα που σώπασε το τραίνο. Είναι κρίμα ένα στολίδι του Χωριού που έγραψε την δική του ιστορία να μένει έτσι μέσα στην εγκατάλειψη την στιγμή που έχει όλη την υποδομή να προβάλει το χωριό. 

Μακάρι να βρεθεί τρόπος για να γίνει κάτι. Λίγα μέτρα στην συνέχεια υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο φροντισμένο που παίζουν τα παιδιά και γύρω τα πανέμορφα και γνωστά πλέον ταβερνάκια σε όλη την περιοχή με νοστιμιές κάθε είδους σε μια τέλεια ατμόσφαιρα που χαρίζει το πάρκο.

Συναντώ τον κύριο Στράτο. Ευγενικός και πρόθυμος. Γνωρίζει πολλά για την ιστορία του Χωριού και δείχνει έκδηλα την συγκίνηση του επιστρέφοντας στο παρελθόν, θυμάται τον νερόμυλο. Την πανήγυρη με πολύ κόσμο μέσα σε μια μικρή πλατεία και πόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Όχι όπως σήμερα με τόσες δυσκολίες, υποχρεώσεις και προβλήματα. Ο κύριος Στράτος κερνάει καφέ ψυχής και μεταφέρει ένα μήνυμα "Μένουμε λίγοι. Τώρα πρέπει να δείξουμε την Αγάπη στον τόπο μας και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Το χωριό έχει αυτό το καλό σου δίνει την ευκαιρία".

Όπως η ώρα περνάει γεμίζω ωραίες εικόνες το μυαλό μου που μου χαρίζει το χωριό Γαλλικός. Μεγάλο Δημοτικό Σχολείο. Γήπεδα. Συλλόγους. Τοπική Κοινότητα. Όμορφους κήπους. Καθαρά και φροντισμένα σπίτια, γεμάτα λουλούδια. Ξωκλήσια. Και φυσικά ο πανέμορφος Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα με μια ενεργό δραστηριότητα από ανθρώπους που δίνουν τον δικό τους αγώνα αυτά τα δύσκολα χρόνια της ατελείωτης σύγχυσης και της δοκιμασίας.

Επιστρέφω παίρνοντας μαζί μου μια διαφορετική Κυριακή. Ένα μικρό ταξίδι στο Γαλλικό. Από εκείνα που δεν χρειάζονται αποσκευές. Μόνο μια ιδέα για να απολαύσεις μια βόλτα με ένα χαμόγελο και μια "Καλημέρα" όπως αυτή που μου χάρισαν οι κάτοικοι στο όμορφο χωριό Γαλλικός Κιλκίς.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.