Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΜέΡΑ25 Κιλκίς: Λαϊκές αγορές – Από τους παραγωγούς στους μεγαλοκαρχαρίες


Δελτίο τύπου Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ25
Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, στις γειτονιές όλης της Ελλάδας, αν θες να βρεις φτηνά και ποιοτικά είδη διατροφής, πας στη λαϊκή αγορά. Ειδικά όσοι έμειναν άνεργοι ή μια πετσοκομμένη σύνταξη, και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, πηγαίνουν στη λαϊκή αργά το μεσημέρι. 

Και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Η σχέση καταναλωτή – παραγωγού στη λαϊκή είναι και μια σχέση προσωπική. Άλλωστε, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πιο αδύναμους πολλές φορές, όπως πρόσφατα με τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας.

Τώρα η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και τη λαϊκή. Τη μοναδική αγορά που λειτουργεί πραγματικά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης υπέρ του καταναλωτή. Την αγορά που δεν λειτουργεί με πρακτικές καρτέλ όπως οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ. Την αγορά όπου ο παραγωγός μπορεί να πουλά τα προϊόντα του απευθείας χωρίς την εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες.

–Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή;

–Με το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη που περιέχει διατάξεις όπως:

–Δυνατότητα μεταβίβασης αδειών σε εταιρείες

–Δηλαδή κατάργηση μετά από 100 χρόνια της ουσίας της λαϊκής αγοράς που είναι η άμεση, αδιαμεσολάβητη σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή, και είσοδος των εταιρειών, νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού και ολιγοπωλιακές πρακτικές.

–Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής.

–Δηλαδή για τον Υπουργό, φταίει ο παραγωγός για την αναδουλειά κι αντί να στηριχτεί, τιμωρείται κι από πάνω με αφαίρεση άδειας.

–Πληρωμή τελών ανεξάρτητα από την παρουσία του παραγωγού στη λαϊκή τη συγκεκριμένη μέρα.

–Δηλαδή ένας επαγγελματίας που δεν έχει καν τη δυνατότητα να αρρωστήσει και να αποζημιωθεί για την εργασία του, πρέπει να πληρώνει και τέλη τις ημέρες που χάνει το μεροκάματο.

–Πλειστηριασμό θέσεων και αδειών

–Δηλαδή το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά απευθείας στους καταναλωτές μετατρέπεται σε εμπόρευμα που εκπλειστηριάζεται, με συνέπεια την εύνοια του οικονομικά ισχυρότερου.

–Ανάκληση της άδειας για 6 μήνες λόγω μη έκδοσης 3 αποδείξεων

–Δηλαδή εκτός από το πρόστιμο στην εφορία, για 3 αποδείξεις πετάει για 6 μήνες εκτός δουλειάς τους βιοπαλαιστές, τη στιγμή που γίνεται πάρτι νόμιμης φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές με τις off-shore. Το ίδιο κάλπικο αφήγημα των μνημονίων που η απόδειξη για την τυρόπιτα που δεν έκοψες έφταιγε για τη χρεοκοπία της χώρας και όχι η διαπλοκή τραπεζών και μεγαλοεργολάβων.

–Υποχρέωση των παραγωγών να στέλνουν στις 7 το πρωί ποσότητες και τιμές εκκίνησης

–Δηλαδή αντί για την υποχρέωση της πολιτείας να παρακολουθεί τη συνολική εικόνα της αγοράς, την ώρα που ο παραγωγός στήνει τον πάγκο του, πρέπει να κάνει κάτι που δεν υποχρεούται κανένα εμπορικό κατάστημα να κάνει. Αλήθεια, τα σούπερ μάρκετ που κερδοσκόπησαν αισχρά με τις μάσκες και τα αντισηπτικά και που έχουν άφθονο προσωπικό, έστειλαν ποσότητες και τιμές στο Υπουργείο; Και το Υπουργείο τι έκανε για την αισχροκέρδειά τους;

–Κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών και επιτροπών χορήγησης θέσεων

–Δηλαδή αντί για αυτοδιοίκηση των λαϊκών αγορών, ένα ακόμα παραθυράκι για κομματικό έλεγχο. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά σαν κράτος, ξαναγυρνάμε στη δεκαετία του ‘50 με τα ρουσφέτια και τον ‘μπάρμπα στην Κορώνη’. Το δικαίωμα του παραγωγού να πουλά τα προϊόντα του μετατρέπεται σε προνόμιο που απονέμει κάποιος κυβερνητικός παράγοντας.

–Απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας

–Δηλαδή το κράτος που επέβαλλε στους παραγωγούς, όπως και στους εμπόρους, να κάνουν τη μισή δουλειά επί ένα χρόνο, το κράτος που πετσόκοψε δέκα χρόνια τώρα τους μισθούς και τις συντάξεις των πελατών της λαϊκής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και τη συσσώρευση χρεών, αντί να προχωρήσει σε γενναία κουρέματα χρεών και διαγραφές οφειλών, πετάει έξω από τη δουλειά τα θύματα της πολιτικής του.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ενώσεις και τα όργανα που εκπροσωπούν τους παραγωγούς και εμπόρους της λαϊκής αποφάσισαν να πουν όχι και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Για όλους αυτούς και για άλλους τόσους λόγους εμείς στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Η κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα ένα χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που χάρισε, σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση, τα κόκκινα δάνεια στα funds, τώρα θέλει ουσιαστικά να βγάλει από τη μέση και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Πόσο ακόμα θα τους κοιτάμε να τα βάζουν με όλη την κοινωνία;

Πόσο ακόμα θα δεχόμαστε την κοινωνική καταστροφή προς όφελος των λίγων;

Φτάνει πια.

Να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών.

Να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή και να μην της επιτίθεται προς όφελος των καρτέλ.

Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η κοινωνία πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 της 8ης Απριλίου 2021

Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε για τα περιοριστικά μέτρα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, τον τουρισμό και τις λαϊκές αγορές:

Άμεση δημιουργία του δημόσιου δικτύου κέντρων μαζικών τεστ.

Τέλος τα SMS, τα αυτό-τεστ κι οι νυχτερινές απαγορεύσεις. Πρόκειται για μέτρα που δεν βοηθούν αλλά μόνο (α) συγκαλύπτουν την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην δημιουργήσει δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ και (β) αντανακλούν τις αυταρχικές διαθέσεις των κυβερνώντων.

Άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου με τα ίδια μέτρα προφύλαξης που ισχύουν στα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Άφιξη τουριστών μόνο με πιστοποιητικό μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών και ράπιντ τεστ κατά την άφιξη.

Μακριά τα αρπακτικά από τις λαϊκές αγορές! Καμία άδεια σε εταιρείες να λειτουργούν στις λαϊκές αγορές, τις οποίες χρόνια τώρα επιβουλεύονται τα σουπερμάρκετ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.