Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς: Τα προβλήματα του κλάδου και το κοινωνικό του πρόσωπο


Του Χαράλαμπου Καραγεωργίου
Η χώρα μας έχει πληγεί όπως όλος ο πλανήτης από την πανδημία του κορωνοϊού. Τα δεδομένα της χώρας μας από την αρχή αυτής της κρίσης ήταν πολύ καλύτερα από τις περισσότερες χώρες. Η κυβερνητική διαχείριση υπήρξε ιδιαίτερα επαρκής στους περισσότερους τομείς. Με καίριες και στοχευμένες κινήσεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατήθηκε όρθιο με τις νέες μολύνσεις παρά τις κατά τόπους εξάρσεις τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κρατήθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο πολλές ήταν οι επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν, ιδιαιτέρως στο τομέα των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο δικηγορικός κλάδος δεν υπήρξε η εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα με μεγάλη μερίδα του κόσμου να “φρενάρει” τις νομικές του υποθέσεις αλλά και οι εκδικάσεις υπαρχόντων υποθέσεων να πηγαίνουν πίσω για αρκετούς μήνες.

Σε συνάντηση που είχαμε με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Ε. Αρτόγλου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Α. Χριστοδουλίδη, συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόσο γενικότερα, όσο και στο Κιλκίς λόγω της πανδημίας, τις δράσεις του Συλλόγου εν μέσω της πανδημίας αλλά και το κρίσιμο θέμα της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς.

Η κ. Αρτόγλου τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς τον κλάδο ήταν πολύ μικρή με χαρακτηριστικό το μικρό ποσοστό δικηγόρων ήταν δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και 5, αλλά και το μικρό επίδομα των 600 ευρώ που δόθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown. Επίσης αν και υπήρξε μια διευκόλυνση λόγω της μείωσης του ενοικίου και την μερική αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων οι ασφαλιστικές εισφορές συνέχισαν να “τρέχουν”.

Όσο αφορά στο Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς αναφέρθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της ακαταλληλότητας των κτιρίων ως προς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εν μέσω κορωνοϊού στις παρούσες συνθήκες. Όσο αφορά στην ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου τονίστηκε ότι υπάρχει πλέον σύμπνοια του κλάδου σε τοπικό επίπεδο τόσο με τον Δήμο Κιλκίς, όσο και με την Κυβέρνηση μέσω του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προχωρούν. Πλέον υπάρχει αισιοδοξία για την υλοποίηση αυτού του 30ετούς αιτήματος του κλάδου.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης: «Η υπόθεση του Δικαστικού Μεγάρου είναι κάτι που αγγίζει όλη την κοινωνία.»

Το Δικαστικό Μέγαρο είναι μία επιτακτική ανάγκη για την τοπική κοινωνία. Ο νομικός κόσμος του Κιλκίς θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χρειάζεται καλύτερες συνθήκες. Ο κόσμος του Νομού δικαιούται έναν αξιοπρεπή χώρο εκδίκασης των υποθέσεων του. Οι καλύτερες συνθήκες δείχνουν σεβασμό προς την Δικαιοσύνη.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο και παρά το γεγονός ότι είναι ένας σύλλογος χρηματοδοτούμενος αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του προχώρησε σε σημαντικές δωρεές Υγειονομικού-Φαρμακευτικού υλικού προς το Νοσοκομείο Κιλκίς τόσο την περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού, όσο και στην περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία προσφέρει κατά καιρούς με συγκεκριμένους τρόπους την βοήθεια του σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Ο νομικός κόσμος αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο προβλήματα όπως και το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και σίγουρά δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση. Η συνεισφορά στην παρούσα φάση αλλά και γενικότερα προς την κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σε αυτή την μεγάλη μάχη είμαστε όλοι μαζί.

* Χαράλαμπος Καραγεωργίου
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝ.ΝΕ.Δ νομού Κιλκίς
-Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Κιλκίς «ο Φλάμπουρας»
- Φοιτητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ



Στην φωτογραφία με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Ευρώπη Αρτόγλου και τον Γενικό Γραμματέα κ.Αδάμ Χριστοδουλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.