Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Ε. Αγαθοπούλου: Ενώνουμε τις φωνές μας και σπάμε τη σιωπή


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Με αφορμή την πληθώρα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από γυναίκες του αθλητισμού και του πολιτισμού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα στις 2/2/2021, με θέμα την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ενώνουμε τις φωνές μας και σπάμε τη σιωπή


Τις τελευταίες μέρες έχει βγει στη δημοσιότητα πληθώρα καταγγελιών από δημόσια πρόσωπα, γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, λεκτική και σωματική βία, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση στους χώρους εργασίας τους. Γυναίκες που βρήκαν την δύναμη και το κουράγιο να σπάσουν την σιωπή και να καταθέσουν δημόσια τη σεξιστική βία που υπέστησαν από κατέχοντες θέσεις ευθύνης, δύναμης και εξουσίας. 

Την πρόσφατη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης της αθλήτριας και Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου ακολούθησε χιονοστιβάδα καταγγελιών άλλων αθλητριών, αλλά και πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, φοιτητριών, κλπ. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συντασσόμαστε με όλες τις γυναίκες, με όλες τις θηλυκότητες που βρήκαν το σθένος να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους.

Η αρχή έγινε. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα καταγγελιών, από γυναίκες αποφασισμένες να σπάσουν την σιωπή, να μοιραστούν το βίωμά τους με άλλες γυναίκες, με όλους/ες/α, αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο «δυσάρεστο περιστατικό», όπως ανακοίνωσε αρχικά η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ούτε για «κυρίες με ευαρέσκεια», όπως δήλωσε άστοχα στέλεχος της ΝΔ, πρόεδρος συλλόγου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τέτοια περιστατικά δεν αφορούν μόνο γυναίκες μιας κάποιας αναγνωρισιμότητας, αλλά αφορούν όλες τις γυναίκες, γυναίκες οικονομικά ασθενέστερες, γυναίκες πρόσφυγες στους καταυλισμούς και τα κέντρα φιλοξενίας, μετανάστριες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα που βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, την έμφυλη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση ως καθημερινή πρακτική.

Η κουλτούρα του βιασμού, της σεξιστικής βίας και των έμφυλων διακρίσεων παράγεται και αναπαράγεται στο δρόμο, στο σχολείο, σε εργασιακούς χώρους, στο σπίτι, παντού.Η ακραία έκβαση του φαινομένου αυτού είναι οι γυναικοκτονίες. Δεκάδες γυναίκες κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από χέρι συντρόφου, συζύγου, πατέρα, γιου, με έμφυλα κίνητρα. 

Η εξάλειψη της κουλτούρας του βιασμού, των σεξιστικών πρακτικών που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση των γυναικών, την ανισότητα, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, απαιτεί την διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου και μια μακρόπνοη πολιτική προσανατολισμένη στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον,η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας απαιτούν άμεσα μέτρα. Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, απαιτούνται πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς, πολιτικές καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων και των σεξιστικών στερεοτύπων και ένα ισχυρό, εκτεταμένο Δίκτυο Δομών κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου Δικτύου Δομών, των Συμβουλευτικών Κέντρων, των Ξενώνων Φιλοξενίας και της τηλεφωνικής γραμμής SOS αποτέλεσε καταφύγιο για πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Αποτέλεσε και αποτελεί την πλέον σημαντική δομή πολλαπλής υποστήριξης γυναικών θυμάτων και εν δυνάμει θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Ο κίνδυνος μη ένταξης του συνόλου των Δομών, των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων στον κρατικό προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και η ένταξη των δημοτικών δομών στο οργανωτικό πλαίσιο των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων – με βάση τις επίσημες εξαγγελίες της Κυβέρνησης –θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητά τους και τη λειτουργία τους.

Καλούμε τις γυναίκες που έσπασαν την σιωπή τους να αναλάβουν δράση για την διασφάλιση της ύπαρξης, λειτουργίας και επέκτασης του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Καλούμε τις γυναίκες από τον ακαδημαϊκό χώρο, από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, από όποιον εργασιακό χώρο κι αν προέρχονται να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στις γυναικείες οργανώσεις, στο φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ, σε άνδρες, γυναίκες, σε όλες/ους/α που μάχονται για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, του ρατσισμού, του σεξισμού, που μάχονται υπέρ της ισότητας των φύλων να συνυπογράψουν το αίτημα για την απρόσκοπτη λειτουργία και επέκταση του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ και του ΚΕΘΙ.

Στηρίζουμε το Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για:

την απρόσκοπτη ισχύουσα λειτουργία του Δικτύου Δομών,

την άμεση πρόβλεψη για ένταξη των Δομών στον Κρατικό Προϋπολογισμό μετά το πέρας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, καθώς επίσης και την ενίσχυση και αναβάθμιση της λειτουργίας τους,

την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης της Κων/πολης,

την ενεργοποίηση του Ν.4604/19 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων,

την άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 για την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας,

την εφαρμογή θεσμικών μέτρων και οριζόντιων πολιτικών σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής ενάντια στην κουλτούρα της βίας, ενάντια στον σεξισμό και στην έμφυλη βία,

- την αναβάθμιση της ΓΓΔΟΠΙΦ και την άμεση αποσύνδεσή της από την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.