Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου, μιλά στη Γνώμη, στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Σήμερα η κοινωνικοπολιτική στήλη των συνεντεύξεων μας, φιλοξενεί μια λαμπρή και δυναμικά γυναίκα, μητέρα, δικηγόρο, πολιτικό με ένα όμορφο πλατύ χαμόγελο. Την κυρία Μελίνα - Μαρία Δερμεντζοπούλου. Για να δούμε τι μας είπε. 
Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά.
Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Μελίνα: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, πολιτική, ΠΚΜ, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.
Γεννήθηκα στην Ορεστιάδα, στον νομό Έβρου, από όπου είναι και η καταγωγή του πατέρα μου. Στα 18 μετακόμισα στη Θεσσαλονίκη, πατρίδα της μητέρας μου, για σπουδές και έμεινα μόνιμα. Είμαι Δικηγόρος Παρ ‘Αρείω Πάγω και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών.
 

Ασκώ επί σειρά ετών μάχιμη δικηγορία με ενασχόληση στο δημόσιο δίκαιο, δημόσιες συμβάσεις, συγχρηματοδοτούμενα έργα, κοινωνικοασφαλιστικά και νομική υποστήριξη εταιριών. Από το 2019 είμαι εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα. Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Συντονίστρια Προσφυγικού- Μεταναστευτικού της ΠΚΜ. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ – HELEXPO. 

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Υπήρξα μέλος της ΟΝΝΕΔ, της Γραμματείας Πόλης της ΔΑΠ– ΝΔΦΚ και της ΦΕΑΠΘ (Φοιτητική Ένωση ΑΠΘ). Υπήρξα Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Νομικής ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης «ΑΛΚΗ». Παντρεμένη με τον δικηγόρο Δημήτρη Φινοκαλιώτη και μαμά μια κόρης 6 μηνών.

Η πιο φωτεινή στιγμή και η πιο σκοτεινή στην μέχρι τώρα πολιτική, κομματική, αυτοδιοικητική πορεία σου;

Η ζωή μας έχει τις φωτεινές, αλλά και τις σκοτεινές της πλευρές. Αναμφίβολα η πιο φωτεινή στιγμή - μέχρι την επόμενη - στην “αυτοδιοικητική” μου πορεία, ήταν η εκλογή μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2019 με περισσότερες από 10.500 ψήφους. Ήταν για μένα ένα είδος προσωπικής επιβράβευσης μιας σταθερής προσπάθειας επί σειρά ετών. 

Έχω δηλώσει ξανά, ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι σχέση προσφοράς και σε αυτά εστίαζα ανέκαθεν στην πολιτική μου πορεία. Στόχος μου είναι με σοβαρότητα να διευρύνουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν υπάρχει κάποιο σκοτεινό γεγονός το οποίο να θυμάμαι μέχρι τώρα στην πορεία μου, ευτυχώς. Αλλά κι αν ακόμη έρθει, είμαι έτοιμη να το αντιμετωπίσω.

Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.

Ναι, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι όλα είναι στο χέρι μας! Η εμπειρία μου από τις τελευταίες εκλογές, μου έδειξε ότι οι συμπολίτες μας τάσσονται πλέον περισσότερο υπέρ της ανάδειξης των γυναικών, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου! Όμως οι δυσκολίες εξακολουθούν να υφίστανται καθώς ο χρόνος και ο τρόπος ενασχόλησης των γυναικών κρίνονται πολύ πιο αυστηρά. 

Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να δηλώσω είναι ότι η έμφυλη διάσταση της πολιτικής είναι καθρέπτης της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Παρά την βελτίωση των τελευταίων ετών σε θεσμικό επίπεδο η βιωμένη εμπειρία μας λέει πως υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανυθεί ώστε να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για πλήρη ισότητα των δύο φύλων. 

Δυστυχώς, ο αριθμός των γυναικών που μετέχουν στα κοινά είναι πάρα πολύ μικρός, μέχρι σήμερα. Για μένα η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν μια γυναίκα, έναν άντρα, οποιονδήποτε, από αυτά που λέει, από αυτά που κάνει, από τις ικανότητές του να διαχειριστεί τις δημόσιες υποθέσεις. 

Οι επιλογές ζωής, δηλαδή εάν έχει οικογένεια και παιδιά ή όχι, θα έπρεπε να είναι εντελώς αδιάφορες. Άρα αν θα μπορούσα να μεταφέρω ένα μήνυμα από αυτές τις γραμμές είναι προς τις γυναίκες – «διεκδικείστε, θέστε υποψηφιότητα, αγωνιστείτε».

Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Οι ευαισθησίες γύρω από τα κοινωνικά ζητήματα είναι αυτά που ωθούν τους πολίτες στη συμμετοχή. Εγώ και λόγω επαγγέλματος, η νομική είναι μια ανθρωποκεντρική επιστήμη, έρχομαι συνέχεια σε επαφή με ζητήματα και τομείς που απαιτούν ρύθμιση είτε δικαιική, είτε κανονιστική. 

Και να σας πω την αλήθεια, όσοι δικηγόροι ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα προσπαθούν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στα προβλήματα και να βρουν τη λύση στη ρίζα τους, δηλαδή στη νομοθέτηση. Όλα τα ζητήματα, είτε αφορούν το περιβάλλον, είτε τις υποδομές, είτε τα δικαιώματα των ζώων, είτε οτιδήποτε άλλο κατά την άποψή μου αφορούν τον άνθρωπο. Όχι με εγωιστική προσέγγιση αλλά επειδή είναι θέμα πολιτισμού και σεβασμού εν γένει.

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο.

Όλη η κοινωνία βιώνει έντονα την κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό επίπεδο. Έχουμε όλοι κουραστεί από όσα ζήσαμε την τελευταία δεκαετία και δυστυχώς, αλλά όχι άδικα, κυριαρχεί η απογοήτευση. Είναι σίγουρο ότι θέλει χρόνο, μεγάλη προσπάθεια και ισχυρό σχέδιο για να επανέλθουμε και να γίνει η επανεκκίνηση στην κοινωνία μας. 

Η ανεργία, η πόλωση, η έλλειψη ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, η αγωνία για την επιβίωση, με επηρεάζουν στον βαθμό που επηρεάζουν τη γενιά μου. Από την πρώτη κιόλας μέρα που τελείωσα τις σπουδές μου, εργάζομαι ως δικηγόρος, αντιμετωπίζω τις εργασιακές δυσκολίες που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει, συντηρώ ένα γραφείο σε μια εποχή με πολυάριθμες δυσκολίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Όμως ακόμα και τώρα, που όλα φαίνονται να πηγαίνουν στραβά, η μόνη σταθερή πορεία μέσω της οποίας μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου το μέλλον μας και να διεκδικήσουμε αυτό που επιθυμούμε είναι μέσα από την συμμετοχή μας στα κοινά. Δεν θα είναι εύκολο. Αξίζει, όμως να εργαστούμε ώστε να φτιάξουμε μια σύγχρονη ανεπτυγμένη κοινωνία με υγιείς κι ευτυχισμένους πολίτες.

200 χρόνια Ελλάδα. Ποια η σκέψη σου για αύριο κοιτώντας το χθες;

Η χρονιά αυτή που ξεκίνησε δύσκολα, έχει για τη χώρα μας πολλούς και μεγάλους συμβολισμούς καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους. Η πορεία των 200 χρόνων και το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής με διεθνή διάσταση, η Ελληνική Επανάσταση, είναι μια παρακαταθήκη για το αύριο. 

Με γνώση της ιστορίας μας και ευθύνη απέναντι σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που θα έρθουν, οφείλουμε να εργαζόμαστε για μια καλύτερη ζωή όλων των συμπολιτών μας στο παρόν αλλά και για νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές. Και φυσικά όλα αυτά δε γίνονται με μαγικά αλλά με πολλή δουλειά. 

Με συνεργασία όλων, κεντρικής εξουσίας, αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, φορέων και πολιτών πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Όχι περιπτωσιολογικό και όχι με συνεχείς επανασχεδιασμούς. Με λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.

Πως βίωσες και βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;

Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Μια σοβαρότατη κρίση της δημόσιας υγείας με άμεσες και έμμεσες συνέπειες, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Η εμπειρία της κρίσης αποτυπώνεται στη σκέψη και στη συμπεριφορά των ατόμων, καθώς αναμφίβολα αποτελεί μια έκτακτη, δυσάρεστη κατάσταση την οποία βίαια βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης. 

Κάνουμε όλοι μια υπερπροσπάθεια να κατανοήσουμε τη νέα πραγματικότητα, να διαχειριστούμε τα δυσάρεστα γεγονότα με ψυχραιμία. Η κρίση αυτή μας έφερε όλους αντιμέτωπους με συνθήκες και παράγοντες που είχαμε ξεχάσει ή είχαμε παραμερίσει. 

Ελπίζω μετά το πέρας αυτής της περιόδου – εύχομαι με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες– αυτή η «παύση» στη ζωή μας να αποτελέσει βάση για πιο ώριμες και πιο δυναμικές αποφάσεις και δράσεις. Με υγεία, με έγνοια για τον συνάνθρωπο, με ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε.

Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;

Θα τις ενώσω όλες σε μία και θα πω Υγεία. Είναι το μόνο πράγμα που αν το χάσεις δεν αναπληρώνεται. Επιπλέον όλα τα άλλα που θα επιθυμούσα, σε ένα βαθμό κατακτώνται με δουλειά και προσπάθεια. Οπότε σε ευχαριστώ για το τζίνι και να του μεταφέρεις την ευχή μου!

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.

Είμαι πάντα αισιόδοξη όταν οι άνθρωποί μου είναι καλά. Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια ευκαιρία για νέες στιγμές, νέες περιπέτειες, νέα όνειρα. Φέτος δεν μπορεί κανείς να κάνει μεγάλα σχέδια ή να πει μεγάλες κουβέντες. 

Όμως είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά! Η ευτυχία κρύβεται τόσο στην κατάκτηση των μεγάλων στόχων, όσο και πίσω από ένα μικρό χαμόγελο ή και πίσω από μία μάσκα! Οπότε εξαρτάται από εμάς να την ανακαλύψουμε!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.