Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Επερώτηση για το χώρο υγειονομικής ταφής αμιαντούχων αποβλήτων στην Δυτική Μακεδονία

Δελτίο τύπου Περιφερειακής Παράταξης Κεντρικής Μακεδονίας «Πράξεις για την Μακεδονία»
Επερώτηση για το χώρο υγειονομικής ταφής αμιαντούχων αποβλήτων που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο χώρο των «Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος» στο δήμο Σερβίων της Δυτικής Μακεδονίας, και τους κίνδυνους που ενδέχεται να προκύψουν για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών του ποταμού Αλιάκμονα, από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη, κατέθεσε στον Περιφερειάρχη Κ.Μ. Α. Τζιτζικώστα.


Σύμφωνα με καταγγελία της Περιφερειακής Παράταξης της Δυτικής Μακεδονίας «ΕΛΠΙΔΑ», η Περιφέρεια της Δ.Μ. φαίνεται να έχει αποδεχθεί σιωπηρά την σχετική πρόταση και, επιπλέον, φαίνεται να αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός για την «κατάληξη» αποβλήτων από όλη τη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτά σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν και για την ενημέρωση της Ε.Υ.Α.Θ. για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Η επερώτηση

Κύριε Περιφερειάρχη,

α) Στις 10 Μαρτίου 2020, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας συμπεριέλαβε στις προτάσεις της στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την μεταλιγνιτική περίοδο, την πρόταση του Δημάρχου Σερβίων, για την οποία δεν υπήρχε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όπως καταγγέλθηκε από τις λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να χρησιμοποιηθεί ως χώρος υγειονομικής ταφής αμιαντούχων αποβλήτων ο χώρος των «Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος», τα οποία εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν και επιπλέον έχει υπάρξει αποκατάσταση των ορυχείων με κοινοτική χρηματοδότηση.

β) Σύμφωνα με καταγγελία της Περιφερειακής Παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» της Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια της Δ.Μ. φαίνεται να έχει αποδεχθεί σιωπηρά την σχετική πρόταση και, επιπλέον, φαίνεται να αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός για την «κατάληξη» αποβλήτων από όλη τη χώρα και όχι μόνο από την Δυτική Μακεδονία.

γ) Δεδομένου ότι πλησίον του προτεινόμενου χώρου, ο οποίος ευρίσκεται και σε σεισμογενή περιοχή, διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας, από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και τους κινδύνους επιμόλυνσής του από τα τοξικά απόβλητα επερωτάσθε:

1. Είστε σε γνώση αυτών των ενεργειών της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας;

2. Σκοπεύετε να διερευνήσετε και ως πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. το ζήτημα, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση βλάβης για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης;

Με εκτίμηση,
Χρήστος Παπαστεργίου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής «Πράξεις για τη Μακεδονία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.