Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Σ. Τσιτουρίδης: Για τα Ελληνοτουρκικά υπάρχει ανάγκη συστράτευσης πρώην και τέως πρωθυπουργών


Ανακοίνωση Ελλήνων Ριζοσπαστών
Με αφορμή την προσεχή έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ριζοσπαστών, π. Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Στις διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές που ξεκινούν πρέπει να γίνει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο πως στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να γίνει από κανέναν αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός ευρωπαϊκού κράτους μέσω απαράδεκτων αξιώσεων για αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και άλλων γεωπολιτικών επιδιώξεων γειτονικών κρατών.

Μια τέτοια αμφισβήτηση θα ήταν μια αυτονόητη κόκκινη γραμμή. Κι αυτό έχει γίνει ήδη σαφές από την ελληνική κυβέρνηση. Επειδή όμως δεν είναι βέβαιο πως αυτό είναι σαφές για όλους, εντός και εκτός Τουρκίας , η Ελλάδα για το θέμα αυτό πρέπει να αναλάβει άμεσα μια ολοκληρωμένη – πολιτική και διπλωματική – εκστρατεία στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Πέρα από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων σ’ αυτήν την εκστρατεία πιστεύουμε πως θα ήταν πολύτιμη η θεσμική και ενεργός συμμετοχή αυτών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί στη χώρα. Εκτιμούμε πως οι κκ Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δε θα έλεγαν όχι σε μια πρόσκληση του κυρίου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή τους σε μια εθνική αποστολή.

Η συστράτευση όλων αυτών που χειρίστηκαν από υψηλές θέσεις ευθύνης τα κρίσιμα εθνικά θέματα, χωρίς αυτό να συνιστά συνδιαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, θα εξέπεμπε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.