Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Η γενιά μας ΜΠΟΡΕΙ


Καραγεωργίου Χαράλαμπος
-Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
-Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων ΟΝΝΕΔ  νομού Κιλκίς
Το να είσαι νέος και να ασχολείσαι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με τα κοινά είναι κάτι πολύ θετικό αλλά και κατά μία έννοια «ριψοκίνδυνο». Σε μία κοινωνία όπου πληγώθηκε βαθιά τα τελευταία χρόνια η «πολιτική» έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι τις αξιοπιστίας της ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, είναι παράλογο αυτό; Φυσικά και όχι, αλλά παρόλα αυτά είναι κατά την γνώμη μου χρέος μας να επαναφέρουμε αυτό το χαμένο κύρος γιατί το αξίζει η γενιά μας και η χώρα μας.

Αποφάσισα να ενταχθώ στις τάξεις της ΟΝΝΕΔ, στην νεολαία της Νέας Δημοκρατίας και δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή. Το να είσαι μέλος ενός συνόλου όπως μια πολιτική νεολαία και όχι απαραίτητα της ΟΝΝΕΔ δεν σε κάνει ούτε «κομματόσκυλο», ούτε «βολεμένο» όπως συνηθίζουν να υποστηρίζουν κάποιοι –οι γνωστοί μοιρολάτρες- με περισσή ευκολία. 

Είναι οι υποστηρικτές του «όλοι τα ίδιο είναι» αλλά όχι μόνο. Κάποιοι από αυτούς είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας μας κυρίως νέων που κουράστηκε από τα ίδια και τα ίδια, που είδε την ποιότητα ζωής του μέσα στην κρίση να πέφτει, που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για μία νέα αρχή. Αυτούς πρέπει να τους αλλάξουμε γνώμη. Πρέπει να τους πείσουμε ότι η ενασχόληση με τα κοινά μόνο σε καλό βγαίνει.

Τι σημαίνει κατά την άποψη μου η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με την πολιτική; Σημαίνει την ανάγκη για εξέλιξη, την ανάγκη για μία καλύτερη ζωή με τους ανθρώπους μας να έχουν στόχους και όνειρα που θα εκπληρωθούν. Σημαίνει καινοτόμες και φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν ώθηση στην πατρίδα μας με συνομήλικους μας που είναι έτοιμοι να παλέψουν για αυτές.

Η πατρίδα μας δεν έχει ανάγκη αυτούς που ηθελημένα είναι μονίμως κολλημένοι στο τέλμα της μοιρολατρίας και το μόνο που κάνουν είναι να το παίζουν έξυπνοι παριστάνοντας ότι είναι γνώστες των πάντων και ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε υπάκουα «πρόβατα». Σε αυτούς απευθύνομαι λέγοντας μόνο ένα πράγμα:

Δεν ζητήσαμε σε κανέναν από εσάς να μας «ξυπνήσει». Μείνετε εσείς οι «ξύπνιοι» να μας «προστατεύετε». Βλέπουμε πόσο σας έχει ανάγκη αυτή η χώρα από τα ποσοστά των πολιτικών σας εκπροσώπων (2-3-5 %).

Κάποτε ένας μεγάλος Συντηρητικός πολιτικός, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει: Ένας απαισιόδοξος βλέπει την δυσκολία σε κάθε ευκαιρία - ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία. Αυτό ακριβώς θέλει η χώρα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει…Ανθρώπους που βλέπουν την λύση και την ευκαιρία μέσα στις δυσκολίες, τους αισιόδοξους.

Όλοι μαζί ενωμένοι συνεχίζουμε με μία φωνή να παλεύουμε για το μέλλον μας, για τα όνειρα μας και για την Ελλάδα μας.

Το να είσαι νέος και να ασχολείσαι με τα κοινά δεν είναι χάσιμο χρόνου. Γι' αυτό παραθέτω δηλώσεις κάποιων πολύ άξιων νέων ανθρώπων που σίγουρα το μέλλον τους προδιαγράφεται λαμπρό.


Αφροδίτη Λατινοπούλου
Δικηγόρος - Πολιτεύτρια της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης

"Ο λόγος που ασχολήθηκα με την πολιτική είναι γιατί κατάλαβα πόσο δίκιο είχε ο Πλάτωνας ο οποίος στην «Πολιτεία» του μας ανακοινώνει ότι η καταδίκη του ανθρώπου που δεν ασχολείται με τα κοινά είναι να τον κυβερνούν κατώτεροί του. 

Δεν αρκεί μόνο να κατηγορούμε τους πάντες για τα πάντα και απλώς να κατακρίνουμε. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνουμε μέρος της λύσης. Και αυτό γίνεται μόνο με τη συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς. Α και το πιο σημαντικό. Πρώτα παίρνουμε γνώση και μετά τοποθετούμαστε. Γιατί δυστυχώς πολλοί Έλληνες κάνουμε το ακριβώς αντίθετο."

Μπαλάσκας Ευριπίδης
Απόφοιτος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος κεντρικής επιτροπής ΟΝΝΕΔ
Υπεύθυνος Δικτύου Ανταλλαγής Στελεχών ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

"Είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να μετέχει ενεργά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας του. Από μικρή ηλικία συνειδητοποίησα ότι η ενασχόληση με τα κοινά τραβούσε την προσοχή μου. Στην ενήλικη πλέον ζωή μου και μέσω της πορείας μου στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου έγκειται σε μία συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα είμαι ευτυχής που μπορώ να συμμετέχω στα κοινά και να προσφέρω και από τη θέση του μέλους της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ."

Αλεξία Χαρακίδα: πολιτικός επιστήμονας – αναλυτής, δημοσιογράφος, πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ ,φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ και δόκιμος ερευνητής σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
"Θεωρώ πως είμαι άτομο πολιτικά ενεργό και αρκετά ευαισθητοποιημένο σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα ούσα Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας στην ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας στην ΟΝΝΕΔ πανελλαδικά. Από μικρή είχα δείξει έντονο ενδιαφέρον και μια βαθιά ανησυχία για τα κοινωνικά, πολιτικά και διεθνή ζητήματα, προσπαθούσα να ενημερώνομαι, να παρακολουθώ τις εξελίξεις και να έχω σαφή άποψη. 

Οι σπουδές μου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών με βοήθησαν να κατανοήσω έννοιες ,όρους και θεσμούς και να τους μελετήσω σε βάθος, έτσι ώστε σήμερα να μπορώ να έχω μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά, να μπορώ να κρίνω και να σκέφτομαι τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. 

Θεωρώ ότι η συμμέτοχη των νέων στα κοινά είναι απαραίτητη όχι απλά σημαντική, όπως επίσης και η σωστή ενημέρωση και γνώση. Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας και η ΦΩΝΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ μπορούν να αλλάξουν τα ΠΑΝΤΑ.

Γιάννης Βασιλειάδης
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κιλκίς

Ο άνθρωπος είναι "ον πολιτικόν" σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. Τι νόημα θα είχε για εμένα να προτείνω λύσεις, να αναλύω ιδέες εάν ο ίδιος αρνηθώ να συμμετέχω στην υλοποίησή τους; Το δίλημμα και ερώτημα μέσα στο μυαλό μου ήταν πολύ ξεκάθαρο. Είναι φρόνιμο να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου ή να βγω μπροστά και να γίνω εγώ το αντικείμενο κριτικής την οποία προηγουμένως μόνο ασκούσα; Από μικρός άκουγα ότι το μέλλον είμαστε εμείς οι νέοι. 

Ότι είναι αυτοί που μπορούν να "σώσουν" την χώρα. Έτσι υιοθέτησα και εγώ το στερεότυπο αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ σιγά-σιγά συμβάλλοντας σε ένα κοινό και διαχρονικό όνειρο. Να γίνει πραγματικός ο κόσμος που οραματιζόμαστε. Ψευδαισθήσεις δεν είχα ποτέ μου ούτε και πίστευα ότι έχω τις υπερδυνάμεις για να εκλείψουν όσα διώχνουν τους νέους της ηλικίας μου από τον πολιτικό στίβο. Με την αναμενόμενη τριβή με ανθρώπους και καταστάσεις κατέληξα, πως αντιμετωπίζοντας και αποδεχόμενος αυτήν την πρόκληση μόνο εφόδια μπορεί να με γεμίσει. 

 Γι' αυτό ήθελα να δώσω το δικό μου προσωπικό παράδειγμα ξεκινώντας την ενασχόληση μου με τα κοινά κυρίως ως φοιτητής. Ως νέοι έχουμε τις ανησυχίες μας, τους φόβους μας αλλά και τις ελπίδες ότι από εμάς τους ίδιους μπορούν να ακουστούν και να λυθούν πολλές από αυτές. Μία πρόταση, μία ιδέα και ένα κίνητρο είναι ικανά να παρακινήσουν ένα σύνολο, ή έστω ένα μέρος ανθρώπων να δράσει και να υιοθετήσει νέα σχέδια και προοπτικές. 

Είναι εκείνοι που μπορούν να φέρουν την αλλαγή μέσα από τις ιδέες και τη συμμετοχή τους στα κοινά. Ως άνθρωποι συνειδητοποιημένοι και έχοντας το αίσθημα της ευθύνης και με βάση το νεαρό της ηλικίας δεν έχουν προλάβει να μπουν σε καλούπια με αποτέλεσμα να είναι πιο δεκτικοί σε ιδέες και προτάσεις θέτοντας με αυτόν τον τρόπο έναν αέρα που χρειάζεται η χώρα μας για να αναλύσει χρόνια προβλήματα της κοινωνίας μας.


Κωνσταντίνα Λεοντίδου
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία όταν σε ηλικία 14 ετών βιώσαμε ως μαθητές γυμνασίου την οικονομική κρίση. Η χώρα θα ήταν εντελώς διαφορετική εάν το 2009 ψηφίζαμε διαφορετικά. Ως νέος άνθρωπος δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη αδιαφορώντας για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας εκείνης της εποχής.

Θεωρώ ότι η νέα γενιά δεν θα πρέπει να δείχνει απάθεια απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις καθώς αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας. Η οικονομική κρίση και τα πολιτικά προβλήματα κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι μια ευκαιρία για πολιτικοποίηση και όχι για αποστασιοποίηση από τα κοινά. Τα παραπάνω αποτέλεσαν και το έναυσμα για μένα έτσι ώστε να ασχοληθώ πιο ενεργά με την πολιτική και έτσι δραστηριοποιήθηκα στην ΟΝΝΕΔ Ροδόπης.

Παναγιώτης Τσιλογεώργης
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Κιλκίς, Φοιτητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ

Η ενασχόληση ενός ανθρώπου με την πολιτική δεν είναι μια δραστηριότητα ή ένα χόμπι. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι ένα πάθος, ένα χούι μια ασθένεια. Όποιος ασχολήθηκε με την πολιτική με τίμιο τρόπο πάντα έχανε και πότε δεν κέρδιζε τίποτα. Έχανε πολλές φορές χρήματα, φίλους, προσωπικό χρόνο και πολλά άλλα.

Το μόνο που ενδεχόμενος να κέρδιζε είναι το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Πότε δεν υπήρχε υλικό κέρδος. Για αυτό η πολιτική είναι ένα χούι ένα πάθος που δημιουργείται εκ γενετής Και όχι εκ μεταστάσεως και βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα καθ' όλη την διάρκεια της ζωής. 

Αυτός λοιπόν που έχει έμφυτο μέσα του την πολίτη αρχίζει από πολύ νεαρή ηλικία να ασχολείται με αυτήν να ενημερώνεται, να μοχθεί, να εκλέγεται και να πετυχαίνει τους κοινωνικούς στόχους του. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε την εξής ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου: 《Το χούην της πολιτικής εξέρχεται του σώματος του πολιτικού πριν μήνες μετά τον θάνατο του》

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.