Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα στο Κιλκίς


Κείμενο, φωτογραφίες: Πάολα Χαραλαμπίδου
Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, η ζωή κινούνταν σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές των παιδιών, τα ψώνια και τις βόλτες στην αγορά, τις νυχτερινές εξόδους για διασκέδαση με φίλους, την προετοιμασία για το εορταστικό τραπέζι με την οικογένεια και άλλα αντίστοιχου τύπου «ανάλαφρα» θέματα.

Σήμερα, με την πανδημία να επισκιάζει τα πάντα και να ορίζει -για άγνωστο ακόμη πόσο- τον τρόπο ζωής μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική, πνευματική αλλά και ψυχική υγεία μας, η καθημερινότητα έχει αλλάξει άρδην. Πλέον, στη σκέψη όλων επικρατεί η αγωνία και ο φόβος για το αύριο, τόσο σε επίπεδο πανδημίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας και εργασίας. Και αναμφίβολα, η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων και ο εγκλεισμός επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα, φτάνοντας τον κόσμο στα όριά του.

Τα Χριστούγεννα ωστόσο, –η πιο χαρούμενη περίοδος της χρόνιας κατά τα άλλα- πλησιάζουν δειλά δειλά και με την έλευσή τους αναδεικνύουν την ανάγκη όλων για διέξοδο από τη μαυρίλα των ημερών.

Δεδομένου λοιπόν, ότι φέτος λόγω πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, συναυλίες και δράσεις, ο Δήμος Κιλκίς σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχολογίας και αναπτέρωσης του ηθικού των δημοτών, φρόντισε να διακοσμήσει πλατείες και κοινόχρηστους χώρους με νέο εορταστικό φωτιστικό διάκοσμο –κόστους 50.000 ευρώ-, δημιουργώντας ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς στην πόλη.

Η μπάλα στην είσοδο του Πάρκου Κήπου, αλλά και το αστέρι και ο υπαίθριος φωτιστικός «ουρανός» που στήθηκε στην πλατεία Ειρήνης, έχουν κεντρίσει ήδη το φωτογραφικό ενδιαφέρον των Κιλκισιωτών.

Ταυτόχρονα, η προσθήκη νέων επίστυλων φωτιστικών κατασκευών σε σχήμα δέντρου επί της Γ. Καπέτα, αλλά και οι γιρλάντες που έχουν τοποθετηθεί στην οδό 21ης Ιουνίου έχουν αλλάξει την εικόνα του κέντρου.

Φυσικά, η φωταγώγηση της πόλης από μόνη της δεν αρκεί για την αλλαγή της ψυχολογικής διάθεσης των δημοτών, καθώς λείπει το βασικό συστατικό στοιχείο των εορτών: η λειτουργία της αγοράς με τα εμπορικά μαγαζιά και τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ- μπαρ και τα εστιατόρια. Έστω κι έτσι όμως, στη δύσκολη αυτή περίοδο ακόμη και αυτή η μικρής κλίμακας παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχολογία. Και ήδη η ανταπόκριση και τα σχόλια του κόσμου καταγράφονται ως ιδιαιτέρως θετικά.










1 σχόλιο:

  1. Την ώρα που άλλοι δήμοι δωρίζουν όλα τα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για τις εορταστικές εκδηλώσεις στο νοσοκομείο της πόλης τους, εμείς εδώ "σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχολογίας και αναπτέρωσης του ηθικού των δημοτών", φροντίζουμε να διακοσμήσουμε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους με νέο εορταστικό φωτιστικό διάκοσμο –κόστους 50.000 ευρώ. Την ώρα που τόσοι συμπολίτες μας βρίσκονται στα νοσοκομεία νομίζω ότι το μόνο που μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό μας είναι η πλήρης ανάρρωση αυτών. Όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν "στεγνώσει" από αίμα και δε βλέπω πουθενά να γίνεται ένα δημόσιο κάλεσμα, μια διοργανωση εθελοντικής αιμοδοσίας από τις υπηρεσίες του Δήμου. Έχω βαρεθεί τις τελευταίες μέρες να βλέπω φωτογραφίες δημάρχων και βουλευτών να βγαίνουν φωτογραφίες επιδεικνύοντας την προσφορά τους - την οποία δεν θεωρώ καν προσφορά - είναι ΧΡΕΟΣ, πολιτικό και ηθικό. Και μιας και έρχονται Χριστούγεννα, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε όλοι κατά πόσο χριστιανικό και ανιδιοτελές είναι να επιδεικνύεις αυτό που προσφέρεις, το αν πραγματικά χρειαζόμαστε δαπανηρούς στολισμούς για την ενίσχυση της ψυχολογίας μας και για να "νιώσουμε Χριστούγεννα" και το αν άρθρα σαν και αυτό έχουν κάποιο νόημα ύπαρξης σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους. Ευχαριστώ. Μάτσκου Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.